Maminka.czŠkolák

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Penize.cz 21.  12.  2011
Celková výše rodičovského příspěvku se má od příštího roku ustálit na maximálně 220 tisících korun. Někteří rodiče na tom mohou vydělat. A někteří prodělat. Což ostatně také názorně ukáže kalkulačka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nová úprava se bude týkat rodičů, kterým vznikne nárok na rodičovskou od 1. ledna 2012. Rodiče, kteří již rodičovský příspěvek budou k 1. lednu 2012 pobírat, mohou písemně požádat o přechod na nový systém s tím, že se jim do té doby vyplacená rodičovská odečte od celkového výměru rodičovského příspěvku, tedy zmiňovaných 220 tisíc korun. Vyplatit by se to mohlo zejména těm, kteří dosud měli dvou- či čtyřletou letou variantu rodičovské, s tou totiž byla spojena částka 216 600 korun. Zato tříletá varianta byla vyšší, pokud ji tedy máte zvolenou, zřejmě to nebudete chtít měnit. I když jeden důvod by tu mohl být: totiž když opravdu chcete změnit délku trvání rodičovské.

Co přesně pojem "rodičovská dovolená" znamená, se můžete dočíst ZDE.

Konečně pružně

Jedna změna rozhodně potěší všechny rodiče, i kdyby ji třeba nakonec nevyužili: s délkou vyplácení příspěvku (a tedy i s jeho výší) bude možné podstatně pružněji pracovat. Jediní nepotěšení rodičové budou ti, kteří už mají dobu vyplácení mateřské za sebou. Ti asi budou skřípat zuby, proč to za nich nešlo.

Dosud platí, že rodič si může vybrat, zda rodičovský příspěvek chce pobírat dva, tři či čtyři roky. Podle toho se nastaví měsíční výše rodičovské. A hotovo. A s ničím už nehnete. Nově bude možné délku rodičovské v daném rozmezí určovat s přesností na měsíce, a především – rozhodnutí bude možné (po třech měsících) měnit. Změnu výše rodičovského příspěvku bude moci provést ten rodič, který na něj uplatnil nárok.

Přečtěte si také o dalších reformních změnách v novém roce.

Jak kalkulačku správně použít?

Pro výši rodičovského příspěvku je vždy určující vyšší průměrný hrubý měsíční příjem jednoho z rodičů (pokud matka vydělává 15 tisíc a otec 20 tisíc, rodičovská se odvíjí od příjmu manžela).

ČTĚTE TAKÉ: Šok pro rodiče: Školka je i nadále připraví o příspěvek

Pokud do kalkulačky zadáte jednou příjem například 20 tisíc a podruhé 50 tisíc, nebuďte překvapení, že se výpočet nezmění. Rodičovská má svůj maximální strop na hrubém měsíčním příjmu 16 429 korun. Pokud berete více, dostáváte stále stejně.

Pokud ani jeden z manžělů neplatil nemocenské pojištění, automaticky jim bude přiřknuta varianta rodičovské do čtyř let věku, celkově vyplacená rodičovská bude 216 600 korun – jako u stávajícího rodičovského příspěvku na čtyři roky.

A zbytek už vám kalkulačka poví sama. Nechejte ji promluvit...

Kalkulačku pro výpočet rodičovského příspěvku najdete ZDE.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Školák, Peníze a kariéra, Rodičovský příspěvek, DPH, Rok, Měsíční výše