Maminka.czKam s dětmi

5 super tipů na zimní výpravu za dobrodružstvím. Vyberte si, kam se s dětmi vydáte

Simona Procházková 3.  2.  2023
Docházejí vám nápady, kam se vydat s dětmi o víkendu na rodinný výlet? Máme pro vás inspiraci pro každé počasí. Vydejte se do muzea, na hory, sedněte na sáně, objevte zábavné naučné stezky nebo otestujte nejdelší bobovou dráhu ve střední Evropě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pořádná sáňkovačka

Pamatujete si na ten úžasný pocit, když jste kdysi svištěli na saních z kopce dolů a vydrželi jste venku v promáčených šusťákách celé odpoledne? Vraťte se do dětských let a vezměte děti na skvělou sáňkovačku. Na mnoha místech po Čechách najdete upravené sáňkařské dráhy a tratě určené výhradně pro sjíždění na saních. Kam se vydat za těmi nejlepšími? Například do Špindlerova Mlýna, do Janských Lázní (trať vede z vrcholu Černé hory), do Klínů v Krušných horách, do Jeseníků, na Dolní Moravu, na Černou Studnici v Jizerkách nebo třeba na Ještěd.

VIDEO: Tipy na zimní výlety v Moravskoslezském kraji

Nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhou je ta ve Špindlerově Mlýně, která měří bezmála tři kilometry. Dvouapůlkilometrový sjezd si vychutnáte na Dolní Moravě, kde si užijete také večerní sáňkování. Za vyzkoušení určitě stojí volně přístupná přírodní sáňkařská trať od rozhledny Černá Studnice do Smržovky nebo přírodní dráhy na Ještědu u Liberce a na Křížovém vrchu v Jeseníku. Na některých místech vám zapůjčí saně a vybavení, jinde si musíte dovézt vlastní, upravované tratě jsou zpoplatněné, ty přírodní jsou zpravidla volně přístupné (více se dozvíte na nasvah.cz).

Zimní procházka (nejen) mezi roubenkami

Pokud rádi trávíte čas v přírodě, objevujete nová místa a nezastaví vás ani chladnější počasí, vydejte se na příjemnou procházku do malebné horské obce Křižánky. Tuhle vesničku objevíte v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy na Vysočině. Do krajiny jsou tu kouzelným způsobem zasazeny romantické roubené chalupy a domky a okolí je doslova rájem pro turisty i běžkaře. Tak toho využijte a přibalte si s sebou turistické boty nebo běžky.

Vesnická památková rezervace Křižánky se rozprostírá po obou stranách řeky Svratky a historická zemská hranice dělí obec na českou a moravskou část. Vypravte se třeba po naučné stezce na Český kopec a seznamte se s příběhem křižáneckých pilníkářů (výroba pilníků tady má dlouhou tradici). Na konci stezky se dostanete k rozcestí, které vás nasměruje k dalším oblíbeným místním turistickým cílům – na Čtyři palice a Zkamenělý zámek. Vyšlápnout můžete rovněž na nejvyšší vrchol Žďárských vrchů – na Devět skal (více na korunavysociny.cz).

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník

Do oblak, na bobovku nebo za lyžovačkou na Dolní Moravu

Zajeďte si o víkendu s rodinou na Dolní Moravu. V horské vesničce v podhůří Jeseníků, přímo pod masivem Kralického Sněžníku, se všichni zabavíte podle svého gusta na celý den. Ve zdejším skiareálu (dolnimorava.cz) na vás čeká celkem osm sjezdovek různé obtížnosti, ze kterých si vyberou začátečníci, děti i zkušení lyžaři. Naprosto impozantní je Stezka v oblacích, která v zimě uchvátí kouzelnou ledovou námrazou. Otevřena je celoročně a najdete ji na vrcholu Slamník, kousek od horní stanice sedačkové lanovky.

Pokud vyznáváte aktivní odpočinek, vyzkoušet tu můžete rovněž jízdu obří rolbou nebo výšlap na sněžnicích, otestovat můžete Mamutí horskou bobovou dráhu, která je se svým tříkilometrovým sjezdem nejdelší v Česku, případně se můžete projít s ratolestmi po naučné stezce až do Stamichmanovy štoly. Občerstvit se je možné v některém z útulných bister nebo v některé z chat, na oběd nebo večeři se můžete zastavit v restauraci Podbělka ve wellness hotelu Vista. Vaří tu z lokálních a sezonních surovin a můžete se těšit na opravdový gastronomický zážitek.

Vzhůru za zážitky do muzea

Nechce se vám zrovna do přírody, nejste velkými fanoušky zimních radovánek nebo počasí jednoduše nepřeje výletům na čerstvém vzduchu? Vezměte rodinu do muzea. Máme tipy na to, kde se budou spolehlivě bavit malí i velcí. Dozvíte se spoustu zajímavých poznatků a informací, vyzkoušíte si nové věci, obohatíte se o nové dovednosti a také objevíte nová místa – to je skvělé, ne? Vyzkoušet si některé z mnoha tradičních řemesel můžete v Muzeu řemesel v Letohradě, kde vedle jiného najdete pohyblivý betlém vyřezaný ze dřeva nebo 100 let starou školní třídu (ratolesti budou nejspíš překvapením valit oči, jak vypadaly lavice, tabule nebo čím žáci tehdy psali). V Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou pak zase můžete popustit uzdu své fantazii a kreativitě.

Loutkohercem se můžete na chvíli stát v Magickém světě loutek v muzeu v Chrudimi, které vám představí historii i současnost českého loutkářství. Nahlédnete i do světa tajemného Orientu. Ve sbírkách tu mají více než devět tisíc loutek z celého světa. Vedle Spejbla a Hurvínka můžete potkat třeba stínové loutky z daleké Indonésie.

Chystáte se s dětmi na lyže? Tady se ubytujete přímo u sjezdovek

Kouzlo a klid zimních Jeseníků

Táhne vás to na hory? Nemusíte přece pořád dokola jezdit do Krkonoš nebo na Šumavu. Jeseníky nejsou tolik přeplněné a najdete tu celou řadu nádherných míst, která stojí za návštěvu. Nedotčená příroda, dechberoucí výhledy, hustá síť pohodlných i náročnějších stezek pro pěší turisty i běžkaře, malebná lázeňská městečka, to všechno jednoduše potřebujete vidět a zažít. Mezi moje srdcovky patří určitě maličké starobylé lázně Karlova Studánka obklopené hlubokými lesy, odkud se můžete vydat na nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd. Městečko leží v údolí horské říčky Bílé Opavy a pyšní se nejčistším vzduchem ve střední Evropě. Typické jsou roubené stavby ovlivněné empírem, které pamatují založení lázní a stojí tu dodnes.

Projděte si s ratolestmi naučnou stezku Bílá Opava, která je plná lávek a mostů, obklopena je skalami a nabízí spoustu zábavy. Další naučnou stezku najdete v přírodní rezervaci Rejvíz. Cesta vás povede kolem Bublavého potoka přes největší moravské rašeliniště k Velkému mechovému jezírku. Stezka má jen tři kilometry, takže ji v pohodě zvládne opravdu každý.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, zábava, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Výlety, inspirace, Cestujeme, sbírka, procházka, Nad Sázavou, Ricky, Černá Hora, Dolní Morava, Krkonoše, Moravskoslezský kraj, Výlet, Jeseník, Muzeum nové generace, Čechy, Generace dětí, Studánka