Maminka.czKam s dětmi

Kam o jarních prázdninách s dětmi? Tady je 7 super tipů na výlety plné dobrodružství

Simona Procházková 24.  2.  2023
Zoologická, lyžovačka, Dinopark, Muzeum Čtyřlístku, aquapark – nebo někam jinam? Čekají vaše školáky ještě jarní prázdniny? Nebo u vás zrovna probíhají a vám docházejí nápady, co s dětmi podniknout? Nechte se inspirovat, kam vyrazit na víkend nebo na výlet s celou rodinou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Země světel v Lumina Parku

Chcete tip na skvělý večerní výlet s dětmi? Vyrazte do pražského Lumina Parku, který najdete v Dejvicích. O tomto víkendu máte poslední možnost dopřát si neopakovatelný zážitek při tajuplné procházce za svitu tisíců světýlek v doprovodu hudby. Trasa, která je dlouhá jeden a půl kilometru, vás zavede do pohádky Alenka v říši divů. Králičí norou se dostanete do úžasného světa plného světel, hudby a zvukových efektů. Potkáte téměř stovku světelných soch a na konci stezky objevíte světelný labyrint, kolotoč generující elektrickou energii a také zářivý zámek. Pro rodiny je připraveno zvýhodněné vstupné na tuto jedinečnou světelnou show. Otevřeno bude v pátek, sobotu i neděli od 17.30 do 21 hodin.

VIDEO: 5 tipů na zimní výlety v Jihomoravském kraji

Jarní prázdniny v srdci hor

Pořádná lyžovačka nebo den plný zábavy? Dolní Morava, malebná vesnička pod vrcholem Králického Sněžníku a populární celoroční středisko pro sportovce i rodiny s dětmi, nabízí více než 10 kilometrů sjezdovek, nespočet běžkařských tras, celoroční bobovou dráhu a spoustu dalšího vyžití. Na své si tu přijdou i ti, kteří brázdění svahů na lyžích neholdují. Užít si můžete úchvatnou podívanou na zasněžené horské hřebeny z nejdelšího visutého mostu na světě Sky Bridge 721 nebo z vrcholové věže Stezky v oblacích. Na pořádnou dávku adrenalinu láká druhá nejdelší horská dráha svého druhu v Evropě – čeká vás tři kilometry dlouhá jízda na Mamutí horské dráze plná rychlých zatáček. Jeden den vám tady patrně nebude stačit. Ubytovat se můžete přímo u sjezdovek v penzionu, v apartmánu, horské chatě nebo wellness hotelu Vista, kde si můžete odpočinout v sauně, pro děti tu probíhají celodenní animační programy a nechybí skvělá herna.

Pozvánka na výstavu: Ferda Mravenec slaví devadesátiny

Výstava s názvem Ondřej Sekora – známý i neznámý v pražské galerii ve Ville Pellé připomene oblíbeného dětského autora ve všech podobách. Slavnostně zahájena bude v úterý 28. února a potrvá do 14. května.

Přesně před 90 lety vyšla v Lidových novinách první epizoda obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru při té příležitosti připomene výstava, jejímž základem jsou originály Sekorových slavných i méně známých knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle jeho návrhů. „Knížky s legendární postavou Ferdy Mravence a jeho přátel jsou zastoupeny ve většině rodinných knihoven, známé jsou i filmové adaptace. Přesto jsme chtěli Sekorovo dílo představit nově a současně s použitím interaktivních prvků tak, aby byla naše výstava zajímavá pro malé návštěvníky i jejich prarodiče,“ říká Vladana Rýdlová, ředitelka Galerie Villa Pellé. 

Návštěvníci se mohou těšit na Sekorovy ilustrace s ikonickou postavu sympatického mravence s červenou puntíkovanou mašlí kolem krku, ale i na dokumenty vztahující se k dalšímu novinářskému působení autora. Připraveny jsou též doprovodný program a tvůrčí dílny pro děti.

Výlety za dobrotami: Odhalte tajemství hořických trubiček či štramberských uší

Zábava na Vysočině

Na Vysočině si užijete pěší výlety do přírody, herny pro děti nebo zajímavá muzea. Vyrazit můžete třeba do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. V pěti patrech historické věže nashromáždili stovky exponátů, které jinde nenajdete. V expozici Zlaté české ručičky uvidíte světově ojedinělou kolekci unikátních výrobků, které vznikly na našem území. Během jarních prázdnin si zde pro návštěvníky navíc připravili 20% slevu na vstupné. Hledáte něco, co zabaví ratolesti na dlouhou dobu? Tak vyrazte do Jihlavy do Robinsonova parku. Najdete tu desítky atrakcí jako trampolíny, labyrint s rychloskluzavkou a tobogánem nebo pirátskou chýši. Je libo vodní radovánky? V Novém Městě mají městské lázně, ve kterých se můžete těšit na plavecký bazén, relaxační část s masážními lavicemi, chrliči, divokou řekou a vířivkou. Nejmenší děti se mohou vyřádit v dětském bazénku se skluzavkou. Za aquaparkem vyrazte do Laguny v Třebíči. Vedle divoké řeky, masážních lůžek a vířivých van se těšte také na extra dlouhý tobogán a podmořskou jeskyni s akváriem. Venku se nachází celoročně přístupný bazén se slanou vodou.

Večerní procházky na Stezce Krkonoše

Vydejte se s dětmi o jarních prázdninách do srdce krkonošských lesů a zažijte tajemnou atmosféru krajiny na jedné z šesti večerních prohlídek Stezky korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních. Naučte se rozpoznávat zvířata po hmatu a poslechněte si jejich hlasy. Vaše návštěva se ponese v duchu hry s překvapením. O zajímavé informace o lesních zvířatech, která ožívají v noci, ji obohatí zkušení průvodci ze Správy Krkonošského národního parku. Na začátku každé zážitkové prohlídky dostanete teplý nápoj pro zahřátí a na konci ještě drobnou pozornost. Dobrodružný večer plný zábavy na účastníky večerních prohlídek čeká po dobu jarních prázdnin každou středu od 8. února do 15. března. Pro děti je také v areálu stezky vybudováno interaktivní hřiště Emilův lesní svět, kde mohou využívat skluzavky, houpačky, pískoviště a prolézačky všeho druhu či navštívit kozí ohrádku.

Výlet do Muzea Čtyřlístku

Kam vzít děti o „jarňákách“ na výlet? Vyjeďte za dobrodružstvím k Máchovu jezeru. V Doksech alias Třeskoprskách se nachází Muzeum Čtyřlístku a je to sen všech malých neposedů, kteří zbožňují čtveřici komiksových postaviček – Fifinku, Myšpulína, Bobíka a Pinďu. Hrdiny, kteří provázeli už naše vlastní dětství. Celý tento víkend (ode dneška) zde bude otevřeno vždy od 13 do 17 hodin. Ratolesti se vyřádí v kreativní dílničce, společně si můžete zahrát stolní hru se Čtyřlístkem nebo se podívat na projekci úspěšného filmu Velké dobrodružství Čtyřlístku. A když už budete v Máchově kraji, rozhodně si udělejte procházku na čerstvém vzduchu kolem Máchova jezera (projděte si třeba naučnou stezku Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku) nebo můžete zdolat nedaleký hrad Bezděz. Při výstupu k hradu si dáte trochu do těla, s tím je třeba počítat.

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Užijte si konec zimy na Plzeňsku

Procházka po historickém centru západočeské metropole, prohlídka tajuplného historického plzeňského podzemí, výšlap k nedalekému loveckému zámečku Kozel s nádherným a pořádně rozlehlým parkem, výlet na Mariinu skálu s vyhlídkou nebo do nedalekých Domažlic, města plného chodských tradic. To je jen zlomek možností a nápadů, co všechno můžete v Plzni a západních Čechách vidět a zažít. S dětmi samozřejmě téměř povinně musíte zajít do zoologické zahrady s Dinoparkem. Ode dneška do neděle 26. února si v Plzni užijí rovněž všichni milovníci čokolády a sladkostí. V obchodním centru Olympie bude totiž probíhat Čokoládový festival, kde můžete ochutnat nejrůznější cukrovinky, nebo se dokonce něco přiučit v rámci workshopů vaření s čokoládou. Probíhat budou i soutěže a koncerty.

Témata: Rodina, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Prázdniny, Výlety, Cestujeme, Za zábavou, Bazén, vodní svět, Třebíč, aquapark, Domažlice, Máchovo jezero, Fifinka, Wellness hotel Vista, Sky Bridge, Evropa, Plzeňsko, Myšpulín, Nové Město, Dobrodružství, Pelhřim, Pinďu, Bazény na Heureka.cz

Video