Maminka.czTipy na výlet

Kam o Velikonocích na výlet? Na zámky, hrady, jarní trhy nebo do skanzenu. Přinášíme inspiraci

Simona Procházková 24.  3.  2023
Většina z nás se těší na Velikonoce, protože jsou neklamnou známkou hezkého počasí a příchodu jara, kdy se všechno začíná zelenat a probouzet. Táhne nás to ven, do přírody, za poznáváním a zážitky. Velký pátek, ale i Velikonoční pondělí jsou státní svátky, a to znamená i prodloužený víkend. Tedy ideální příležitost pro rodinný výlet. Kam to bude?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Barevné Velikonoce na zámku ve Žďáru nad Sázavou

Bílá sobota, která připadá na 8. dubna, bude na zámku ve Žďáru nad Sázavou pořádně barevná. Svátky jara zde budou plné velikonočních tradic, veselých her i dětského tvoření. Zámečtí letos slibují všechny barvy Velikonoc v jednom dni. Užijete si tak nejen oblíbenou zábavu v podobě dobrého jídla a workshopů, ale akce bude také propojena pomyslnou červenou nití lidových tradic. Škaredou středu, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod i Velikonoční pondělí tak zažijete v jeden jediný den. Připraveny pro vás budou také velikonoční aktivity na celý týden před Velikonocemi. Navštívit můžete také jedinečné Muzeum nové generace, které vám v interaktivní expozici přiblíží místní historii. Nebo se vydejte k hvězdě hvězd – poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsán v seznamu UNESCO a v loňském roce prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

VIDEO:  Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy?

Velikonoční trhy v Praze

Největší velikonoční trhy proběhnou na pražském Staromětském náměstí a můžete je navštívit již od soboty 25. března. Ponesou se v duchu národních tradic, chybět nebudou ukázky tradičních zvyků, hudba a spousta zábavy. Bohatý kulturní program bude probíhat pod velikonočně ozdobenou břízou, která se stane středobodem trhů. Od zítřejšího dne můžete rovněž vyrazit na jarní a velikonoční trhy na Václavském náměstí, na náměstí Republiky a náměstí Míru na Vinohradech. Ať už se vydáte na kterýkoli z nich, můžete se těšit na ukázky lidových řemesel, vystoupení tanečních a pěveckých folklorních souborů, zábavu pro malé i velké a samozřejmě na dobré jídlo a pití, včetně grilovaných specialit nebo zdobených perníčků. Pořídíte zde nejrůznější velikonoční a jarní dekorace, keramiku, svíčky, kraslice, ručně vyšívané dečky a ubrusy a další maličkosti a dárky.

Velikonoce na zámku v Dačicích

Malebné jihočeské městečko má co nabídnout. Víte, že právě zde vznikl kostkový cukr? První kostky byly v místním cukrovaru vyrobeny již roku 1841 a tuto významnou událost připomíná originální památník – kamenná kostka cukru, kterou najdete u kostela sv. Vavřince. Výstavní expozici o historii cukru objevíte v nedalekém muzeu. Od Zeleného čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna láká dačický zámek na velikonočně laděné prohlídky interiérů, které budou samozřejmě slavnostně vyzdobeny v duchu svátků jara. Kromě informací o historii zámku a životě jeho dávných obyvatel se dozvíte rovněž spoustu zajímavostí o tom, jak se slavily Velikonoce v dřívějších dobách. Například proč hospodyně pekly vícero druhů mazanců nebo jak vznikla tradice malovaných kraslic. Prohlídku můžete zakončit procházkou po přilehlém anglickém parku s jezírkem nebo vezměte děti do dačického aquaparku.

Veselice, kraslice a pomlázky ve skanzenu Kouřim

Přijeďte si užít velikonoční čas do Muzea lidových staveb ve středočeské Kouřimi. V době Velikonoc to tady skutečně žije. Přenesete se do dob dávno minulých, připomenete si prastaré tradice, seznámíte své ratolesti se zvyky a obyčeji, které se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc. Těšit se můžete na ukázky tradičních řemesel, hudební a taneční vystoupení v podání (nejen) folklorních souborů, zapojit se budete moct do kreativních tvořivých dílen a nahlédnete do staročeských chalup, dobově velikonočně naaranžovaných (uvidíte například svátečně prostřený stůl s tradičními velikonočními pokrmy). Velikonoce se ve skanzenu budou ve velkém slavit od Velkého pátku 7. dubna do neděle 9. dubna (Boží hod velikonoční).

Výlety za dobrotami: Odhalte tajemství hořických trubiček či štramberských uší

Roubenky, perníky i jidáše ve Veselém Kopci

Vyrazit můžete také třeba do skanzenu lidových staveb a řemesel ve Veselém Kopci nedaleko Hlinska, který představuje historický obraz lidových obydlí, která zapadají do zdejší drsné, ale krásné podhorské krajiny. V roubených domcích naleznete ukázky bydlení a hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Součástí prohlídky jsou i jedinečné technické památky zařízení na vodní pohon. Od 7. do 10. dubna máte možnost si prohlédnout interiéry kouzelné roubenky doplněné o ukázky velikonočního pečiva – například beránka, jidášů... Uvidíte pečení svátečních perníků do forem, zhotovování velikonočních předmětů, kam patří pletení pomlázek nebo zdobení vajíček různými technikami. Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program nebo dílničky pro děti.

Svátky jara v karavanu: objevte různé kouty Čech a Moravy

Využijte čtyři dny volna a vydejte se po Česku za typickými velikonočními tradicemi, na místa, kde na vás dýchne kouzlo českých zvyklostí. A pokud si pro své dobrodružství vyberete jako dopravní prostředek karavan (který si jednoduše půjčíte, nabízí je např. Campiri, campiri.com), můžete jich stihnout během pár dní spoustu. Tak třeba lázeňské město Poděbrady nabídne od pátku 7. dubna do neděle 9. dubna velikonoční trhy. Jejich součástí bude desítka stánků nejen s jídlem a pitím, ale i s originálními řemeslnými produkty. Na své si ovšem přijdou i děti, pro které organizátoři připravili dobové atrakce a tvořivé dílničky s pletením pomlázek, zdobením řehtaček i malou zoo. Protože je Středočeský kraj bohatý také na zámky a hrady, doporučujeme vyrazit na zámky Kačina, Žleby, Konopiště nebo na hrad Křivoklát, kde se slaví Velikonoce dobovými tradicemi.

Velikonoce s celou rodinou si pak můžete užít také na jihočeském zámku Blatná nebo v Českém Krumlově, kde budou řemeslný jarmark, velikonoční trhy i doprovodný program pro děti. Také Morava se po zimním spánku probouzí do jara plného kouzelných barev a zve návštěvníky na řadu akcí. Mezi ty nejkrásnější patří už tradiční Velikonoční Mikulov, který představí bohatý hudební a taneční program, výtvarné dílničky pro nejmenší či dětská divadelní představení. Nebyla by to navíc Morava, kdyby součástí nebyl velikonoční jarmark spojený s ochutnávkou vín a dalších gastrospecialit z lokálních podniků. S dětmi stojí za návštěvu archeologický park v Pavlově. Kromě toho, že je otevřený i na Velikonoční pondělí, má pro děti připravenou tematickou hru i speciální velikonoční dílnu.

Témata: Kam s dětmi, Velikonoce, Cestování, Tradice, zábava, Tipy na výlet, Za zábavou, Cestujeme, Výlety, inspirace, jaro, Atrakce, aquapark, zámek, Hrady, Zámky, Boží hod velikonoční, Pavlov, Hospodaření, Praha, Zelená hora, Výlet, Muzeum nové generace, Zámek Blatná, Boží hod