Maminka.czŠkolák

Kam po škole? Tipy na kroužky, které budou děti zaručeně bavit

Iva Endrychová 3.  9.  2014
Přemýšlíte o mimoškolní činnosti dětí? Máme tady pro vás tipy na pár kroužků, ve kterých se děti rozhodně nudit nebudou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V zájmových kroužcích si děti zvykají na pobyt v kolektivu a učí se sociálním vztahům. Hravá forma všech činností a rozvoj přirozené zvědavosti jsou předpokladem pro úspěšné zvládnutí procesu učení v pozdějším věku. 

Při výběru kroužků byste měli myslet také na to, jak budete stíhat přesuny dětí na kroužky, kolik času tráví dítě přípravou do školy a také na jeho zdravotní stav a kondici. Dopřejte dětem i nějaký volný čas jen pro sebe. Podle odborníků bohatě stačí, pokud se děti budou věnovat třem mimoškolním aktivitám týdně.

 Je důležité však vybrat takový kroužek, který bude dítě bavit. Je sice pěkné, že chcete mít s dítěte slavného hokejistu, ale pokud si dítě spíše rádo zpívá či maluje, můžete mu přihlášením do hokejové přípravky sport naprosto znechutit.  „Pokud vašeho chlapce baví hlavolamy, luštění a čísla, zkuste ho přihlásit do matematického kroužku,“ radí na webu rodako.cz, kde si můžete najmout chůvu na doprovázení dětí na mimoškolní akce.

Podívejte se, kde se mohou děti také zabavit:

Cvičení s opičkami

Nebojte se, sem mohou i alergici. Jde totiž o tělocvičnu určenou výhradně dětem. Najdete tu kladiny, bradla, žebřiny, trampolíny, horolezeckou stěnu a spoustu dalších cvičebních a zábavních prvků pro děti. V hodinách nechybí hry s míčem, dovednostní aktivity, trénuje se obratnost i rychlost. Vše je přizpůsobeno k tomu, aby děti pohyb bavil. „Celé prostředí je pozitivní a nesoutěživé, jsme tu hlavně proto, aby děti čas strávený s námi bavil. Děti samy nejvíce oceňují to, že to u nás každý týden vypadá jinak,“ říká Kristýna Přibylová z Monkey´s gym.  Tělocvičnu najdete v Praze 5.

Tip: Klub pořádá i otevřené hodiny, na které se není třeba registrovat. 5. 9. můžete přijít na ukázkovou hodinu zdarma.

Malování Za zrcadlem

Běžné kurzy kreslení kladou důraz na detail a věrnost obrazu. Jinak je tomu však na kursech netradičního kreslení Za zrcadlem. Lektor je totiž součástí dětského světa i fantazie. „U nás se stanou okamžitě malíři. Zkoušíme různé techniky, malujeme na zemi, rukama, poslepu a hlavně společně,“ popisuje kurzy Za zrcadlem.cz pořadatelka Jitka Kurellová.

Jak vyzrát na drahé kroužky

Plavání

Snad v každém městě najdete kroužky plavání. Hodiny v nich jsou plné podvodních her, říkadel, písniček. Používají se plavecké pomůcky, ale především je vedou instruktoři, kteří se snaží děti naučit milovat vodu. „Dbáme na to, aby se děti naučily nejen správně plavat, ale aby měly z vody respekt a znaly pravidla, kdy je voda kamarád. Učíme je správně se otužovat a hýbat po všech stránkách,“ Uvedla Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Odpoledne na golfu

Golf je skvělým nástrojem pro povznesení ducha a budování zdravého sebevědomí dětí, které nemají možnost uplatnit se ve výkonovém sportu. Tím že se hraje na čerstvém vzduchu, v hezkém prostředí a pravidla přispívají ke společenské výchově, všestranně dítě rozvíjí. Výuku golfu pro děti nabízí celá řada klubů po celé republice. Jedním z nich i Nikon Golf Academy Zbraslav. „Používáme zcela originální metodiku. Výuka probíhá v malých pouze čtyřčlenných skupinách a zábavnou a hravou formou,“ uvedl Jiří Vozka z akademie.

Lakros hráli už indiáni

Tuto hru si může zahrát každý, kdo má ruce a nohy. Holky, kluci od šesti let hrají jednoduchý bezkontaktní typ lakrosu, zvaný interkros. Může se hrát na hřišti i v tělocvičně. Hraje se s lehčím tenisovým míčkem, který se hází, nahrává a chytá za pomocí síťky na konci lakrosové hole a vhazuje se do branky soupeře. Hráči by měli ovládat techniku házení, kolébání, chytání i sbírání míčků lakroskou. Nejbližší vhodný klub si můžete najít TADY.

Témata: Děti, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Základní škola, Kroužky, Hezké prostředí, Indiáni, Zbraslav, Mimoškolní aktivita, Zář, Kristýna Přibylová, Hravá forma, Tip, Úspěšné zvládnutí