Maminka.czKam s dětmi

Kam s dětmi mezi svátky? Vyzkoušejte naše tipy na úžasné stezky pro děti

Plánujete jednodenní výlet a vymýšlíte zajímavý program v přírodě pro vaše ratolesti? Vydejte se s nimi na některou z naučných a zároveň zábavných tras, kde na ně čekají nejrůznější úkoly, ale i známé postavičky z pohádek. Tady je krásně i v zimě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli pandemii platí od neděle 27. prosince nejvyšší, pátý stupeň systému PES. Lidé se například venku nesmí scházet více než po dvou. Ale pro rodiny to neplatí, na výlety se může. 

Pohádková stezka Malá Úpa (Královéhradecký kraj)

Pokud se chystáte do Krkonoš, v okolí Malé Úpy si nenechte ujít krásnou naučnou stezku, na které se podílela svými pohádkami česká spisovatelka Marie Kubátová. Na trase vás čeká 10 zastavení, která kromě pohádek nabízejí i nádherná horská zákoutí a výhledy.

Celá trasa měří 17 kilometrů a dá se rozdělit do několika výletů. V infocentru nebo v horských chatách v okolí si lze koupit brožurku s mapkou celé trasy. Kdo správně překreslí ornament na každém stanovišti, dostane při odevzdání brožurky jako odměnu pravý Maloúpský pohádkový groš.

Ověřeno rodiči: Letecké muzeum Metoděje Vlacha si děti užijí, nechybí interaktivní prvky

Okolí Malé Úpy je ideální nejen pro pěší turistiku. Zábavné vyžití pro celou rodinu najdete také například v Relaxparku v nedaleké Peci pod Sněžkou. Čekají na vás adrenalinové atrakce jako například horská bobová dráha, lanový park nebo sjezd na kladce.

Ježíškova cesta (Karlovarský kraj)

To, že na Božím Daru bydlí Ježíšek a že tu vyřizuje svou poštu, možná mnoho z vás ani vašich ratolestí neví. Nejlepší na tom je, že děti se tu mohou „setkat“ s Ježíškem hned na několika místech po celý rok. Ježíškova cesta je plná zábavy, atrakcí a úkolů pro malé i větší děti, které si mohou vybrat, zda se vydají na celý (12,9 km), nebo zkrácený okruh (5,6 km). Úkoly, které plní děti na trase, si zapisují do notýsku, který předem zakoupíte v infocentru Boží Dar. Tam také všichni, kdo trasu absolvují a vyplní splněné úkoly do notýsku, dostanou Ježíškovo razítko a malou odměnu. Po celý rok tu též mohou zanechat svá přání na Ježíškově poště. Ježíškova cesta je otevřena každý den v roce a můžete ji absolvovat pěšky i s kočárkem, je sjízdná na kole a v zimě i na běžkách. Pozor, v zimním období jsou na trase upravovány běžecké tratě.

Ježíškova cesta má 13 zastávek (přístřešků, vyzdobených pohádkovými postavičkami), ke kterým dojdete po značených cestách. V každém domečku čeká děti zajímavý úkol a vítat je bude Ježíšek, jeho přátelé a pomocníci. Na začátku trasy v infocentru v Božím Daru obdrží děti Ježíškův pas, který je opravňuje vstoupit na Ježíškovu cestu, a také plánek cesty.

Cesta kocoura Mikeše (Středočeský kraj)

Objevte krásy Ladova kraje kousek za Prahou. Přibližně dvacetikilometrová stezka vede z vesničky Hrusice, rodiště slavného malíře a spisovatele Josefa Lady, do Říčan. Během putování potkáte 12 zastavení s tabulemi s krásnými obrázky a úryvky z Ladovy knížky o kocourovi Mikešovi. Jednotlivé zastávky se vztahují k místům, kde černý kocour Mikeš prožíval svá dobrodružství. Vzpomínáte si třeba, jak Mikeš s Pašíkem jeli na trakaři na pouť do Mnichovic? Nebo jak šel černý kocourek, který umí mluvit, do světa? Vydejte se po jeho stopách a navštivte místa, kde prožil svá pohádková dobrodružství. Cestu si můžete na několika místech zkrátit a nasednout na vlak nebo autobus, které vás pohodlně dopraví zpět k domovu.

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Naučná stezka S rytířem na Blaník (Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj)

Čtyři kilometry dlouhá naučná stezka pro děti s názvem S rytířem na Blaník vás zavede na legendami opředený vrchol hory, v jejímž podzemí prý spí udatní rytíři. Stezka začíná na parkovišti nad Louňovicemi pod Blaníkem a vede po červené turistické značce přes vrchol Velkého Blaníku k parkovišti u Kondrace na druhé straně kopce.

Patronem a průvodcem po trase je Blanický rytíř, který představuje přírodu, historii i pověsti, které se týkají kraje kolem Blaníku. Na trase je kromě klasických naučných zastavení připraveno i 17 hravých stanovišť pro děti, takže nudit se po cestě určitě nebudete.

Ověřeno rodiči: Do Planetária můžete vyrazit i s kočárkem

Výlet sice není dlouhý, ale připravte se na prudké stoupání při výstupu na vrchol. Komu by bylo 638 m.n.m. málo, může na vrcholu vystoupit i na rozhlednu, ze které je krásný výhled do širokého okolí.

Abyste se náhodou v neztratili, stáhněte si do mobilů aplikaci Mapy.cz. Najdete v ní off-line mapu České republiky. Bude vám fungovat i bez internetového připojení na vrcholku hory a vždycky v ní najdete svou aktuální polohu. Kromě Blaníku stojí za návštěvu i město Vlašim nebo zámek Jemniště s krásným anglickým parkem.

Naučná stezka Předmostím do pravěku (Přerov, Olomoucký kraj)

Vydejte se do pravěku po naučné stezce v blízkosti Přerova. Cesta dlouhá osm kilometrů začíná u památníku lovců mamutů v Předmostí u Přerova a vede lehkým terénem, který ale nabízí krásné výhledy do jinak rovinatého kraje střední Moravy.

V devíti zastaveních vám pak přiblíží historickou dobu pravěkého osídlení v okolí Přerova a lovců mamutů. Během výletu se tak dozvíte nejen řadu zajímavostí z dob našich dávných předků, ale také potkáte bludný balvan nebo sochu mamutího mláděte v životní velikosti – mamutíka Toma.

Koho by okolí Přerova zlákalo na delší dobu, může se jet podívat na nedaleké poutní místo Dub nad Moravou nebo zajet na výlet do 20 kilometrů vzdálených Hostýnských vrchů. 

Stezka se Čtyřlístkem okolo Blaťáku (Doksy, Liberecký kraj)

Dobrodružný výlet můžete zažít společně se známými postavičkami Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou. Patnáctikilometrová naučná stezka Se Čtyřlístkem kolem Blaťáku vás zavede do malebného Máchova kraje kolem města Doksy.

Tuto trasu kvůli své délce doporučujeme pro rodiče s již trochu většími dětmi. Naučná stezka vede po žluté turistické značce kolem pohádkového rybníku „Blaťák“, kterým je ve skutečnosti Máchovo jezero. Během trasy najdete tři zastavení, kde si můžete odpočinout, ale také si přečíst zajímavé informace, které ztvárnil autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček.

11 nejlepších rodinných filmů, u kterých vám neklesne IQ a pobavíte se

K naučné stezce si můžete zakoupit také čtyřlístkového průvodce, ve kterém na děti čekají soutěžní otázky, omalovánky a další zajímavosti. Na ty, kdo splní všechny úkoly na naučné stezce, čeká v muzeu Čtyřlístku nebo v infocentru čtyřlístková odměna. Pokud si nestihnete brožurku koupit, stačí mít úkoly vypracované i na obyčejném papíře.

Kraj kolem Doks pak nabízí spoustu atraktivních cílů pro delší dovolenou. V jejich vyhledání vám pomůže aplikace Mapy.cz. Stačí kliknout do vyhledávání a zvolit Tipy na výlet. Plánovač vám sestaví výletní okruh v okolí na jedno kliknutí. Určitě byste si neměli nechat ujít třeba zříceninu hradu Ralsko.

Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit

Pohádková stezka Panenská aneb Putování malého Človíčete (Jemnice, kraj Vysočina)

Malebný kraj kolem městečka Jemnice na jihu Vysočiny skrývá čtyři kilometry dlouhou pohádkovou stezku s 11 zastaveními. Malým návštěvníkům odkrývá bohatství říše lesa. Děti se tu naučí, jak se v lese pohybovat, všímat si okolí a chránit přírodu. Stezka začíná i končí v obci Panenská a u každého stanoviště se nachází pohádkový příběh, z něhož vyplývá soutěžní úkol.

Mimo to se setkáte s různými pohádkovými postavami, které jsou ztvárněny dřevěnými sochami. Po absolvování celoročně přístupné stezky, přehledně značené šipkami, můžete v informačním centru v Jemnici získat drobnou odměnu.

[

Hurá na lyže! Víme, kam vyrazit o vánočních prázdninách s dětmi za sněhem

Vydejte se na výlet. Poradíme vám, kde najít spousty tipů online
Redakční kudykam: Rodinný park Mirakulum si užije celá rodina
Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Zajímavosti, Tipy na výlet, Prázdniny, Maminka cestuje, Náš tip, Spisovatelka, Malíř, planeta, kam s dětm, Pinďou, Pohádkový příběh, Boží Dar?, Expozice, Krásný výhled, Mnichovice, Bobík, Máchovo jezero, Královéhradecký, Marie, Mamutík, Středočeský, Cesta kocoura Mikeše