Maminka.czMaminka cestuje

Kam s dětmi o jarních prázdninách? Vyrazte do Liberce, který kombinuje výhody hor a zázemí města

Vanda Stöckbauerová 12.  2.  2023
Nemáte ještě program na jarní prázdniny? Zabalte sáňky, lyže, plavky a dobrou náladu a vydejte se do Liberce! Skvěle si tu zalyžujete, a když náhodou nevyjde počasí, nevadí! Přímo v centru najdete spoustu vyžití pro rodiny s dětmi. A budete se královsky bavit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stotisícové město pod Ještědem je specifické tím, že ke špičkovému lyžařskému areálu se můžete vypravit i tramvají. Stačí jet na konečnou stanici a vystoupíte přímo pod sjezdovkou. Skiareál Ještěd nabízí hned tři sedačkové lanovky, pět vleků a samozřejmě i dětskou lyžařskou školičku. K tomu je pod Ještědem i dost prostoru na bobování nebo třeba na stavění sněhuláků. Nebo byste rádi vyrazili na běžky? Není problém! Autobus vás zaveze přímo do Bedřichova, odkud se můžete vydat třeba na Smědavu, do Oldřichova v Hájích nebo Jablonce nad Nisou. Jizerky tak budete mít jako na dlani – nebo spíš na skluznici. Zkrátka zimní dovolená, jak má být.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Tipy na únorové výlety po Česku

Zábava a adrenalin v Centru Babylon

Jestli je pro rodiny s dětmi v Liberci nějaké „must see“, tak je to Centrum Babylon. Tady se totiž vaše ratolesti do sytosti vyřádí a vy si užijete komfort hotelu, luxusní wellness i skvělé drinky v baru. A nebudete přitom vůbec muset ven! Vlastně nebudete vědět, co dřív. A tak pro začátek vezměte plavky, oblékněte župany a vyrazte do zdejšího aquaparku. Těšit se můžete na nejrůznější tobogány, malé bazénky s hracími prvky pro nejmenší nebo třeba na jeskyně s akvárii.

Klepněte pro větší obrázek

A hned další den vezměte děti do Funparku. I ten je přímo v Centru Babylon, takže bundy nechte na pokoji. Tenhle park plný atrakcí si užijí batolata i dvanáctiletí raubíři. Pusťte je do lanového centra, kde dostanou helmu a postroje jako horolezci, a nechte je otestovat, jestli zvládnou udržet balanc. Do těla si dají v ninja aréně, což je vlastně taková pevnost Boyard, kde na ně čekají nejrůznější překážky. Všechno je měkké, příjemné a bezpečné. Takže děti nechte řádit a dejte si dobrou kávu a něco na zub v restauraci přímo ve Funparku. Najdete tu plnohodnotná jídla, například wrapy a špagety, takže se nemusíte bát, že budete muset volit jen mezi smažákem a hranolky.

Klepněte pro větší obrázek

A když budete v Centru Babylon, určitě vyzkoušejte jejich vylepšenou laser game. Rozdělte se na týmy a vyrazte do podzemí postapokalyptického metra a začněte svůj boj o přežití! S tím vám pomůžou moderní laserové P90, které byly inspirovány zbraněmi z Hvězdných válek. K tomu všichni dostanete senzorické vesty, které v klidu unese i dítě. Takže si opravdu zahraje celá rodina. Jeden souboj trvá 15 minut a na výběr máte z pěti hracích módů. Za hodinu a čtvrt je tak zvládnete všechny!

Klepněte pro větší obrázek
Výlety s dětmi za zvířátky: 6 tipů na nejlepší farmy a farmaparky

Hurá do zoo! 

Být s rodinou v Liberci a nenavštívit zdejší zoo snad ani nejde. V nejstarší zoologické zahradě v republice na vás čeká na 170 druhů zvířat. Prohlídkový okruh má přitom pouhé dva kilometry, takže ho pěšky hravě zvládnou i ti nejmenší. Výběhy a voliéry na sebe přímo navazují a je pořád na co koukat. Nejdřív se seznámíte se žirafami a neobvyklými takiny čínskými. A pak už obdivujete zebry, kozorožce, velbloudy, majestátního levharta sněžného, lvy, bílého tygra i nejrůznější druhy opic a ptáků. Od ledna tu také můžete vidět nové druhy tropických žab – pralesničky harlekýn a pralesničky barvířské.

Klepněte pro větší obrázek
Dětské herny a zábavní centra. Víte, kde najdete ty nejlepší?

Věda a zábava? Rozhodně! Zajděte do iQLANDIE a iQPARKU 

Máte doma malé zvědavce, kteří po vás neustále chtějí vědět, jak funguje tohle a tamto? Zajděte s nimi do libereckého science centra iQLANDIA, kde na drtivou většinu svých otázek dostanou uspokojivou odpověď. Čekají vás tu hned čtyři patra interaktivního zábavného vzdělávání, rozdělená jsou do jednotlivých expozic. Zažít tu můžete zemětřesení či vichřici, prozkoumáte lidské tělo, vyzkoušíte si kosmonautický výcvik, simulátor brzd nebo se projedete v Mars-roveru.

Mladší vědátoři pak ocení iQPARK, který se nachází uvnitř Centra Babylon. Děti si v parku mohou vyzkoušet leccos ze světa dospělých – stanou se hasičem, učitelem nebo třeba televizním hlasatelem. A to není vše! Zjistí, jak fungují větrné elektrárny a vodní přehrady nebo jaký je to pocit ležet na fakírově loži. 

Klepněte pro větší obrázek
Super tipy na zimní výlety na Vysočině. Vyrazte s dětmi třeba na koně!
Témata: Rodina, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Za zábavou, Cestujeme, Výlety, Plavky, kam s dětm, Atrakce, aquapark, lyže, Elektra, hasič, Sáňky, Děti, Arena, Prohlídkový okruh, Laser Game, Jizerka, Funparku, Bedřichov, Ještěd, Centr Babylón, Dámské plavky na Heureka.cz