Maminka.czLetní tábory

Kam s dětmi o prázdninách? Řešením jsou příměstské tábory. Kde hledat a který vybrat?

Simona Procházková 29.  4.  2023
Kam s dětmi? Každoroční otázka, kterou musí řešit většina pracujících rodičů. Stačí jednoduché počty: letní prázdniny trvají osm i devět týdnů, zatímco celoroční běžná dovolená minimálně o polovinu méně. A kdo si může dovolit vzít si měsíc volna v kuse? Když necháte rozhodnutí na poslední chvíli, může být pozdě. Právě nyní je nejvyšší čas porozhlédnout se po letním táboru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Letní prázdniny se sice zdají ještě daleko, spousta rodičů ale již intenzivně řeší, kam během volných týdnů s ratolestmi. Čím dál oblíbenější alternativou jsou příměstské tábory a kempy. Organizátoři už pilně pracují na jejich přípravě a my rodiče se neúnavně porozhlížíme po tom správném prázdninovém programu.

VIDEO: Podcast Maminka: Kam cestovat s dětmi? Jaká destinace bude ideální?

Pro pracovně vytížené rodiče, kteří nemají přes léto možnost hlídání, se příměstské tábory stávají stále vítanější variantou, jak potomkům zpříjemnit prázdninové dny, vymyslet jim smysluplný program a mít jistotu, že je o ně dobře postaráno a neprosedí celý den u počítače nebo tabletu. Jsou navíc vhodné i pro menší děti a ty, které nerady tráví noc mimo domov.

Zaměření příměstských táborů a volnočasových aktivit můžete vybírat tak, aby se potomek zlepšil například ve sportovních disciplínách, cizím jazyce, získal nové dovednosti, kterými se může v září blýsknout před spolužáky, nebo si vyzkoušel něco zcela nového, k čemu dosud neměl příležitost.

„Pro děti, od přírody plné energie, je léto spojené se spoustou pohybových aktivit tou nejlepší kombinací. A protože prázdniny jsou relativně dlouhé a jen málokterý z rodičů má tolik volna, představují příměstské tábory ideální volbu. Ty kvalitní nabízejí programy, při kterých se děti zabaví a také se leccos nového naučí, a večer jsou zase doma u rodičů. A to je zvláště pro ty mladší, které ještě nerady tráví noci mimo domov, moc důležité,“ říká Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, které pořádají sportovně zaměřené příměstské tábory.

Co jsou příměstské tábory?

Jde o alternativu ke klasickým letním pobytovým táborům, které se konají během hlavních prázdnin. Dítě do něj můžete přihlásit většinou od šesti let (někdy dokonce od tří, pokud máte sourozence a mladšímu ještě šest nebylo, zkuste se domluvit, organizátoři obvykle vyjdou rodičům vstříc) a fungují pro děti školou povinné. Ratolest v táboře stráví celý den a na noc se vrací do vlastního pokojíčku a postele. Ráno pak zase může vyrazit mezi kamarády.

Vybírat můžete z nejrůznějších zaměření, a to od různých sportů, tance, dobrodružných výprav, výtvarných a kreativních činností, turistiky až po tanečky, jízdu na koních, zábavnou výuku cizích jazyků, kurzy pro chovatele domácích zvířat nebo tematické výpravy po světadílech či historických obdobích. Stačí jen popřemýšlet společně s potomkem, co by ho nejvíc bavilo, co by chtěl zkusit. Florbal, atletiku, koně, keramiku, výlety?

Příměstské letní tábory pořádají základní školy, sportovní oddíly, městské části, domy dětí, mateřské školy, soukromé subjekty zabývající se prací s dětmi a mladými lidmi i v průběhu roku. To je ostatně podmínkou: kvalifikace, zkušenosti, nadšení a trpělivost.

5 osvědčených tipů, kde vzít peníze na dětský tábor

Vybíráte příměstský tábor? V první řadě se snažte získat co nejvíce referencí. Zeptejte se známých a přátel, ostatních maminek ve škole či školce, zajeďte se podívat do zařízení, které tábor pořádá, obhlédněte prostory i okolí (jak vypadá zázemí, zda nechybí prostor pro sportovní vyžití...).

Seznamte se s předstihem s vedoucími pracovníky a lektory, kteří se vám o ratolest budou starat, chtějte znát dopředu program, případně náhradní varianty, když nevyjde počasí. Podstatnou roli hraje i počet dětí v táboře, případně v jednotlivých skupinkách, a to, kolik vedoucích se o ně bude starat.

Kolik stojí příměstský tábor? 

Ceny letí momentálně vzhůru ve všech oblastech života a letní tábory nejsou výjimkou. Cena se dnes pohybuje obvykle od 600 korun za den, záleží samozřejmě vždy na organizátorovi nebo zřizovateli (pokud je jím město, dostává nejspíše dotace).

Kolik za týdenní příměstský tábor ve finále zaplatíte, vychází rovněž z toho, na jaké činnosti je konkrétní tábor zaměřen, zda nabízí běžné aktivity nebo činnosti vyžadující speciální vybavení a potřeby, a také záleží na typu prostor, kde program probíhá.

V ceně bývají obvykle celodenní strava (v některých případech kromě svačin, které si děti nosí z domova), pitný režim potřebné pomůcky. Někde zřizovatel nabízí i nadstandardní služby typu speciální stravování (pro alergiky, bezlepková dieta, jídla pro vegetariány…), prostory pro odpolední odpočinek pro mladší děti nebo asistenční služby pro zdravotně handicapované účastníky.

Jak fungují příměstské tábory?

V jakém režimu fungují příměstské tábory? Příchod dětí bývá zpravidla kolem osmé hodiny ranní (záleží na koncepci dnů a osobní domluvě) a ratolest si můžete vyzvednout kolem páté či šesté večer. Což je fajn vzhledem k tomu, že se potřebujete včas dopravit ze zaměstnání.

Po celý den jsou děti pod dozorem kvalifikovaných odborníků, včetně zdravotníků, kteří mohou případně ošetřit drobná škrábnutí. Samozřejmostí je vzájemný telefonický kontakt v průběhu celého dne, v případě potřeby. Do přihlášky či vstupního dotazníku zdůrazněte specifické požadavky a potřeby, které má váš potomek (neumí plavat, je alergický na včelí bodnutí, bojí se uzavřených prostor, nejí maso nebo některé druhy zeleniny, nechce po obědě odpočívat…), aby se zdravotníci a lektoři vyvarovali problémů s plačícím a vztekajícím se táborníkem.

Co zabalit dětem na letní tábor? Na tohle byste neměli zapomenout

Kde hledat příměstský tábor?

  • ideální variantou je samozřejmě osobní zkušenost a doporučení, ptejte se proto přátel, známých, kolegů
  • sledujte webové stránky nebo nástěnky s nabídkou volnočasových aktivit ve škole vašich ratolestí, některé školy dokonce samy pořádají letní příměstské kempy
  • zapátrejte na internetu, oslovte vybrané organizátory, příměstské tábory pořádají kulturní domy, domy dětí a mládeže nebo sportovní kluby

Hitem jsou sportovní kempy

V posledních letech patří k bezkonkurenčně nejoblíbenějším příměstské sportovní kempy, kde se vyřádí děti, které mají energie nazbyt, i ty, které naopak potřebují rozhýbat tělo strnulé sezením u počítače. Abyste je však svěřili do skutečně dobrých rukou, zjistěte si předem pár důležitých věcí. „Především to, jaké má organizátor sportovního kempu zkušenosti s pořádáním podobných aktivit. Pokud je totiž nerealizuje pravidelně několikátou sezonu nebo se sportování s dětmi nevěnuje během roku, nejspíš nebude mít dostatek zkušeností,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, zakladatelka dětských tělocvičen Monkey's Gym, která pořádá v Praze již tradiční sportovní příměstské kempy.

Podle ní je také pro dobrou výuku nutné kvalitní sportovní vybavení v perfektním technickém stavu. „Pokud organizátor nic takového nemá, je otázkou, jak kvalitní pak budou samotné kurzy. Důležité je i potřebné zázemí. Jinak se může stát, že dítko natěšené na olympiádu v přírodě stráví při špatném počasí odpoledne pod střechou místní restaurace,“ upozorňuje Kristýna Přibylová a připomíná další zásady, které je třeba ohlídat. „Než své dítě svěříte organizátorům, neváhejte si prověřit odbornost lektorů. Zeptejte se jich na používanou metodiku, abyste měli jistotu, že se vaše dítko bude nejen bavit, ale také se něčemu naučí. Vždy se ptejte na znalost první pomoci. Nikdo nechce malovat čerty na zeď, ale musíte mít jistotu, že lektoři budou vědět, jak případnou situaci řešit.“

Sportovní příměstské kempy děti zabaví i naučí novým disciplínám

  • Příměstské kempy zaměřené na sport jsou u rodičů i u dětí čím dál oblíbenější. Děti si při nich užijí rozmanité pohybové aktivity, ale také se naučí základy sportovních disciplín, k nimž se jinak v běžném školním roce nedostanou.
  • „Cílem kurzů je děti smysluplně zabavit v době, kdy se jim rodiče nemohou věnovat, dopřát jim rozmanité pohybové aktivity, a třeba je i naučit základy sportovních disciplín, které jinak nemají možnost si vyzkoušet. U nás je pravidelně největší zájem o letní kempy pro děti ve věkové kategorii 4-10 let, které jsou zaměřené na in-line bruslení, kromě toho letos opět chystáme úspěšný kemp míčových her a také populární atletický kemp,“ říká Kristýna Přibylová z tělocvičen Monkey’s Gym, která má s pořádáním sportovních kempů mnohaleté zkušenosti.
Poprvé na tábor? Máme pro vás pár praktických rad a tipů

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Rodina a vy, Rodiče, Základní škola, Maminka cestuje, Finance, Prázdniny, Léto s dětmi, internet, Letní tábory, Tipy redakce, kam s dětm, olympiáda, Praha, Školní dítě, Letní prázdniny, Oddíl, Příměstský tábor, Organizátor, Bezlepková dieta, Odpolední odpočinek, Táborník, Žihadlo