Maminka.czKam s dětmi

5 tipů na super květnové výlety. Kam se vydáte s dětmi za zábavou a dobrodružstvím?

Simona Procházková 1.  5.  2022
Májové počasí slibuje již snad lepší vyhlídky a láká nás vyrazit ven, do přírody, na výlet. Přinášíme inspiraci a bezva tipy, co s volným odpolednem nebo víkendem, když chcete podniknout rodinnou výpravu a užít si společný čas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plavba lodí na Slapy

Prázdniny se pomalu, ale jistě blíží, dopřát si originální společný zážitek na vodě ale můžete už nyní. Od začátku května začínají tradiční plavby parníkem z Prahy na Slapy. Těšit se můžete na nádherné výhledy na okouzlující přírodní scenérie lemující tok Vltavy (uvidíte část tzv. vltavské kaskády), na proplutí plavebními komorami a samozřejmě odpočinek i občerstvení na palubě výletní lodi. Vyjíždí se z pražského Rašínova nábřeží v 8.30 ráno, ze Zbraslavi pak v 9.40.

VIDEO: Tipy na květnové výlety

Den pro celou rodinu v Lázních Mšené

Příjemný lázeňský resort nedaleko Prahy Lázně Mšené vstoupí v sobotu 7. května do své 226. sezony. Při této příležitosti zde proběhne slavnostní zahájení lázeňské sezony. Přivezte si s sebou dobrou náladu a těšte se na den plný zábavy, hudby, tance, občerstvení a her pro děti i celé rodiny. Akce se bude konat v lázeňském parku kolem Pavillonu Dvorana, kde již před 14. hodinou začne návštěvníky vítat hudba a samozřejmě občerstvení. Hrát k poslechu i tanci bude Martin Krulich, který také bude provázet celým dnem. V rámci hlavního odpoledního programu se můžete těšit na vystoupení dětí MŠ a ZŠ Mšené-lázně, na přehlídku vybraných osobních vozů Ford, výstavu historických traktorů, překvapením budou nové motocykly Jawa. Chybět nebudou řada soutěží o ceny, dětský animační program, bublinová show, pěnová lázeň v podání místních hasičů nebo tvoření z balonků. Každého jistě potěší nabídka lázeňských stánků s nápoji, s ochutnávkou skvělých vín a sýrů nebo grilovaných specialit.

Ráj her (nejen) pro děti

Společné zážitky jsou prostě nejvíc. Ve východočeské Poličce přichystali výstavu, která by vám neměla uniknout. Hlavně v případě, že si s ratolestmi rádi hrajete a milujete nejrůznější typy her, zábavních, logických i strategických. Od začátku května až do konce prázdnin si tu přijdete na své. Dozvíte se třeba, kdy a jak vznikla úplně první desková hra na světě, čekají vás hry úplně nové i ty tradiční, klasické a lety prověřené, pro malé i větší, zavzpomínáte si na populární retro hry… Kromě výstavy Polička plná her bude probíhat ještě další, a to Pexeso – český fenomén.

Bojíte se rádi? Vydejte se na místa plná záhad a tajemných pověstí!

Street Food Festival

Street food se specialitami z celého světa můžete zažít ve středočeském pivovaru Velké Popovice. Nechte se zlákat a dopřejte si den ve společnosti svých blízkých a dobrého jídla. Asijské delikatesy, čerstvé ryby, šťavnaté burgery, exotická masa, churros, rolovaná zmrzlina… A zejména pro tatínky samozřejmě poctivé velkopopovické pivo. To vše nebude chybět v sobotu 7. května v areálu popovického pivovaru. Sobotní odpoledne nabídne nejen mimořádný gastronomický zážitek, ale také komentované prohlídky malebného pivovaru, jehož historie se začala psát už v roce 1874. Seznámíte se se zakladatelskou rodinou Ringhofferů, navštívíte současnou i historickou varnu a potkáte se s živým maskotem – kozlem Oldou. Pokud si chcete výlet ještě trochu okořenit, vydejte se do Popovic vláčkem Kozel expres – speciálním motorákem z řady 810 v retro nátěru z 80. let, který vyjíždí v 10.15 z pražského hlavního nádraží a odveze vás přímo do pivovaru. Cena jednosměrné jízdenky je 100 Kč. Vstup na festival je zdarma.

Tuchlovická pouť

Od pátku 6. do soboty 7. května proběhne již po sedmadvacáté v Tuchlovicích na Kladensku jeden z největších středočeských folklorních festivalů, a to Tuchlovická pouť 2022. Akce se bude tradičně konat v tuchlovickém amfiteátru bývalého letního kina i na návsi. Páteční večerní program se pak přesune i do nedalekého Nového Strašecí. Vstupné na akci je dobrovolné a užijete si pravou staročeskou pouťovou atmosféru plnou tancování, zpívání, hraní, dobrého jídla a pití. Chybět nebudou vystoupení špičkových pěveckých a tanečních souborů. V sobotu vpodvečer se pak můžete zúčastnit oblíbené Školy tanců. Zavzpomínejte na časy, kdy se po návsi chodilo v krojích, přičichněte ke staročeským zvykům, ochutnejte dobové dobroty a nasajte atmosféru venkova.

Témata: Děti, Rodina, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Za zábavou, Maminka cestuje, příroda, Výlety, Cestujeme, vystoupení, Zpívání, Parník, Výlet, Vltava, Žába, Nové Strašecí, Český fenomén, Super, Inspirace, Tip, Podání, Slapy, Vyhlídka, Maskot

Video