Maminka.czKojenec

Kam s penězi? Jak investovat a spořit?

Petr Gola 13.  10.  2011
Kam s penězi? Jak investovat a spořit?
Každá rodina má své sny a přání a většinou jejich splnění závisí na finančních možnostech. Včasné investování je eventualitou, jak toho co nejvíce zvládnout. Jak zabezpečit sebe a děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Péče o společnou pokladnu bude čím dál důležitější. Mladé rodiny se musejí finančně zabezpečit mnohem více než jejich rodiče. Nejdříve je zapotřebí pořídit si vlastní bydlení, následně našetřit dětem na studia a ještě se stihnout dostatečně zajistit na penzi. Dobrý finanční plán je tedy pro mladé rodiny téměř nutností.

Proč mít finančního poradce?

S dobrým rozpočtem, který bude brát v úvahu náklady na studium našich dětí, rostoucí výdaje za zdravotní péči či nutné vlastní úspory na penzi, nám může pomoci finanční poradce. Přesto je vhodné mít na rodinné finance vlastní názor a určitou představu. Měli bychom vědět, jak moc dokážeme riskovat, kdy budeme peníze potřebovat a v jaké výši. Každá rodina by si měla sama stanovit finanční priority v závislosti na svých možnostech. Teprve tehdy nám může poradce skutečně vytvořit rodinný finanční plán tak, aby všechny naše potřeby a přání byly splnitelné. Pro dobré finanční poradce je nejlepší vizitkou úspěšná dlouhodobá spolupráce, kterou by měli všichni klienti vyžadovat stejně jako pravidelné aktualizace finančního plánu vzhledem k měnícím se potřebám v průběhu měsíců a roků.

Kolik mít peněz na účtu?

Na spořicím účtu by rodina neměla vázat zbytečně moc peněz. Je však dobré mít zde železnou rezervu pro nenadálé finanční výdaje, jako jsou například dočasná ztráta zaměstnání, oprava auta, koupě nové ledničky. Zpravidla se doporučuje, aby odpovídala zhruba 4 měsíčním platům.

Výhodou spořicích účtů je okamžitá dostupnost uložených peněz a vyšší zhodnocení než na běžném účtu. Úroková sazba se pohybuje v současné době okolo 1,7 %, pravidelně se však mění. Spořicí účet si zřídíte ke svému běžnému účtu u své banky. Výhodou je, že s penězi můžete volně manipulovat a máte je kdykoli k dispozici. Příkazem k úhradě přes internet je převedete na běžný účet a ještě ten den vyberete z bankomatu. Na běžném účtu by měla mít rodina pouze peníze na nezbytné rodinné výdaje, například na bydlení či jídlo.

Čím začít? Vlastním bydlením

První velkou investicí každé mladé rodiny by mělo být pořízení vlastního bydlení, které by mělo odpovídat jejím finančním možnostem. Vlastní bydlení šetří rodinné náklady, neboť nájemné bude neustále stoupat. Je tedy vhodné jej pořídit co nejdříve. Zadlužit se kvůli bydlení je správné. Pořídit si jej za hotové je pro mladé rodiny téměř nemožné a čekat, až našetří, je nerozumné. Hodnota domu či bytu v čase stoupá (reálně i vlivem inflace). Současně není vhodné to s přílišným šetřením přehánět, neboť tak ztrácíme radost ze života. Kvalitní bydlení a výběr dobré hypotéky jsou velmi důležitou investicí, které je zapotřebí věnovat dostatek času. Půjčit si na bydlení nebo lepší vzdělání je rozhodně prospěšné. Jak říkal E. M. Remarque: „Člověk je chudákem teprve, když už nic nechce.“ Z dlouhodobého hlediska rozhoduje o vývoji ceny našeho bydlení především správný výběr lokality.

Kde hledat jistotu?

Jistota z dnešního světa mizí. Finanční prostředí se mění příliš rychle. Z dlouhodobého hlediska představuje poměrně jistou a bezpečnou investici pořízení domu, bytu či pozemku, nebo taky zlatých mincí. Téměř bezrizikové finanční produkty jsou stavební spoření, životní pojištění, penzijní připojištění nebo vklady na termínované účty. Ty by neměly ve finančním plánu rodiny chybět. Například stavební spoření je velmi zajímavým produktem i při snížení státní podpory a zdanění připsaných úroků. Jde o možnost, jak získat přiznivý úvěr k pořízení vlastního bydlení nebo na rekonstrukci. Pro dlouhodobé investování (třeba na penzi) by však v rodinném plánu neměly chybět investice do akcií. Jsou sice rizikovější, ale taky výnosnější.

Jak investovat do akcií?

Zajímavými rodinnými investicemi založenými na investicích do akcií jsou například fondy životního cyklu nebo podílové listy.
Jejich výhodou je, že slušného zhodnocení může dosáhnout i rodina s menšími finančními znalostmi. Fondy životního cyklu jsou určeny pro dlouhodobé investování, kdy se nejdříve investuje do akcií a ke konci životnosti fondu pak do dluhopisů, aby se zabránilo případnému poklesu hodnoty fondu v posledních letech činnosti. Investování do podílových listů s akciovým fondem nabízí rovněž poměrně zajímavé zhodnocení. Peníze vkládáte spolu s ostatními investory do zvoleného podílového fondu. Vložené peníze jsou zde následně zhodnocovány profesionálním správcem, každý fond má předem stanovená pravidla investování. Investice do podílových listů jsou na kratší dobu než investice do fondů životního cyklu.

Investice do měn Pravděpodobně všichni asi dobře víme, jak se během roku mění měnové kurzy. Za posledních pět let se kurz koruny vůči euru pohyboval v rozmezí od 22,97 Kč za euro po 29,47 Kč za euro. U dolaru byly výkyvy ještě větší - od 14,55 Kč po 24,19 Kč. Kolik celkem za naši dovolenou zaplatíme, závisí z velké části na síle české koruny. Silná koruna zahraniční dovolenou zlevňuje, slabá prodražuje. Investice do zahraničních měn mohou tedy přinést vysoké zhodnocení, nebo naopak. Odhadnout budoucí vývoj kurzu je však velmi náročné.


Kolik můžete měsíčně investovat nebo spořit?

Pravidelná měsíční částka investice závisí na finančních možnostech rodiny. Před uzavíráním jakéhokoli finančního produktu je tedy vhodné si nejdříve spočítat, jakou částku může rodina každý měsíc bezpečně odkládat. Pravidelnost je velmi důležitá. Dobré je začít co nejdříve, i s menšími částkami. Když to dokážeme, můžeme postupně měsíční částku zvyšovat.

Jak zjistíme, kolik můžeme měsíčně investovat nebo spořit? Vytvoříme si tabulku se dvěma sloupci. V prvním sloupci se sečtou všechny rodinné příjmy, např. mzda nebo plat, rodičovský příspěvek, příjem z pronájmu, příjem z podnikání.

V druhém sloupci se sečtou všechny povinné rodinné výdaje, např. na bydlení včetně hypotéky, jídlo, oblečení, prostředky na domácnost, školné. Další nepovinné výdaje, jako jsou vydání za zábavu, se snažíme stanovit v rozumné míře, kterou nebudeme překračovat.
Rozdíl mezi příjmy a výdaji tvoří částku, kterou můžeme každý měsíc investovat nebo spořit.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Peníze a kariéra, Finanční poradce, Investování, Úrok, Budoucí vývoj, Běžný účet, Stavební spoření, Dlouhodobá spolupráce, Rema, Životní pojištění, Finanční produkt, Jak, Spor, Spořicí účet, Dočasná ztráta, Úroková sazba