Maminka.czUmělé oplodnění

Kam se za 25 let posunulo umělé oplodnění?

Michaela Karavarakis 18.  5.  2014
Kam se za 25 let posunulo umělé oplodnění?
Samozřejmě, nikdo to nepokládá za štěstí muset řešit oplodnění skrze lékaře, zkumavky a Petriho misky, ale jestli k těmto lidem patříte a chcete slyšet něco povzbudivého, přečtěte si tento článek. Budete rádi, že žijete dnes a ne třeba před čtvrt stoletím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes již opravdu není potřeba hroutit se z představy, že možná budete nuceni zplodit svého potomka pomocí umělého oplodnění. Metody a technologie IVF (In Vitro Fertilization, In Vitro latinsky ‚ve skle‘, Fertilization anglicky ‚otěhotnění‘) totiž již natolik pokročily, že patří téměř ke standartním medicínským postupům, provádí se denně a takřka rutinně.

=====Umělé oplodnění – co to vlastně je?=====
Jde o proces oplodnění vajíčka mimo tělo matky a jeho následné zavedení zpět do dělohy. Vajíčko se ženě odebere v době ovulace. V laboratoři se nechá buď volně splynout s mužovou spermií, pokud jsou dostatečně pohyblivé a v pořádku, nebo ze vzorku spermií lékaři jednu vyberou a tu do vajíčka vpraví, pokud dostatečně pohyblivé nejsou. Od této chvíle spojení vajíčka se spermií mluvíme o embryu.

Embryo se nechá pár dní v laboratoři růst, aby se vidělo, zda-li se buňky správně dělí a vyvíjí. Zhruba třetí až čtvrtý den po odebrání vajíčka a spojení se spermií se embryo, pokud jde všechno dobře, vloží ženě zpět do dělohy (mluví se o tzv. transferu). Proces odebírání vajíček i následný transfer probíhají při plném vědomí ženy.

Odebírání vajíček může být někdy trochu nepříjemné (někdy trochu více) a občas si ženy vyžádají lehkou narkózu. Často se odebírá a oplodňuje několik vajíček, záleží na tom, kolik jich žena v době ovulace při odebírání má. Všechna ta, která se spojí s partnerovými spermiemi a nevloží se ženě zpět do dělohy, jsou lékaři zmrazena a mohou se použít později v případě neúspěšnosti prvního pokusu.

Lepší diagnostika

Ženy, které se potýkaly s neplodností před 25 lety, neměly na výběr specializovaná pracoviště ani týmy odborníků. Jejich gynekolog byl ten, kdo je diagnostikoval a stejně tak léčil. A nutno poznamenat, že díky omezeným prostředkům i znalostem často neúspěšně. Dneska už je situace úplně jiná. Z podrobného vyšetření vás i vašeho partnera se dá s naprosto určitostí zjistit, v čem je problém, a na ten se pak při léčení zaměřit.

Více zkušeností

První dítě „ze zkumavky“ na světě se narodilo roku 1978 ve Velké Británii. První takové dítě u nás přivedli lékaři na svět roku 1982 v Brně. Oboje byly samozřejmě ostře sledované události, které vzbudily velkou pozornost médií i lékařského světa. „Dneska se pomocí IVF rodí v Čechách kolem šesti tisíc dětí ročně, ve Skandinávii je to ale například až dvanáct tisíc,“ prozrazuje MUDr. Lenka Hromadová, která se asistované reprodukci věnuje již léta.

Větší dostupnost

Před pětadvaceti lety byl menstruační kalendář vaší více méně jedinou pomůckou při otěhotnění. Dneska už si v lékárně můžete koupit například ovulační test, který vám dobu vaší ovulace – nejpříhodnějšího času k otěhotnění – poměrně spolehlivě prozradí.

Větší popularizace

Celine Dion, Mariah Carey, Nicole Kidman, Courteney Cox,… Spousta celebrit otěhotněla a porodila zdravé krásné děti díky metodě IVF. Ti všichni přispěli k větší popularizaci umělého oplodnění a napomohli tomu, že se tento léčebný postup zbavuje svého stigmatu. Dlouho přetrvával mezi širokou veřejností názor, že děti narozené z IVF jsou ‚divné‘ – nemocné, postižené, zkrátka jiné. Dneska už je tento mýtus snad nadobro vymýcen.

Témata: Umělé oplodnění, Nicole Kidman, umělé, Céline Dion, Courteney Cox, Mariah Carey, Podrobné vyšetření, Céline, Menstruační kalendář, Posun, Odebírání, Courteney, Celine, Carey, Let, Mariah, Léčebný postup, Čtvrtý den, Oplodnění