Maminka.czMaminka cestuje

Kam v Praze s dětmi? Vypravte se za dinosaury, medúzami, Spider-Manem nebo Shrekem

redakce 6.  8.  2022
Zatímco někde musíte po tipu na rodinný výlet dlouze pátrat, v Praze budete mít spíš problém si vybrat. Vyzkoušeli jsme pro vás deset míst, která (nejen) vaše ratolesti určitě spolehlivě nadchnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výlet do světa lego kostiček

Ve dvou patrech Lego muzea uvidíte současné i historické sady. Mají tu třeba speciální sekci Lego Star Wars či celé Bradavice z Harryho Pottera. Pozdravte obřího Krtečka z lego kostiček nebo stisknutím tlačítka rozpohybujte vlaky. Svou vlastní fantazii pak uplatníte ve velké lego herně. Kolik času zde strávíte? To hodně záleží na tom, jak vaše děti baví zkoumat detaily. S tím vám pomůže i hra o lego experta, při níž hledáte po celém muzeu odpovědi na otázky. Za jejich správné vyplnění získáte diplom, který potvrdí, že o téhle legendární stavebnici víte opravdu hodně.

Součástí muzea je také obchod, kde najdete i limitované edice a těžko sehnatelné kousky. Dají se tu kupovat kostičky na váhu a sběratelské figurky.

VIDEO: Objevte nejkrásnější železniční tratě Česka

Za dinosaury na střechu do Vysočan

Dinosauři děti fascinují, jsou obrovští a děsiví. Z těch na střeše obchodního domu Galerie Harfa ale strach mít nemusíte. ​​V DinoParku se dostanete přímo do pravěku. Pěkně zblízka uvidíte dospělé dinosaury i jejich mláďata a vajíčka. Hýbou se a někteří umí pořádně zařvat.

Na paleontologickém hřišti vezměte do rukou lopatky, štětce a pokuste se odhalit kostru jednoho z pravěkých tvorů. A opravdu autentický zážitek s dinosaury vás čeká ve 4D kině a virtuální realitě.

Pomozte Shrekovi a Fioně

Dvě únikové hry speciálně pro rodiny s dětmi se hrají ve sklepě jednoho z domů v Karlíně. Zvládnou je už předškolní děti, místo textů vás při úkolech čekají obrázky, a nápověda je navíc vždy při ruce. Hra Zlobr vás zavede do filmového příběhu Shrek. Vydejte se za oslíkem, drakem i panem Perníčkem a pomozte Shrekovi a Fioně najít pravou lásku. Hra Džungle je zase inspirována filmem Jumanji. Podaří se vám ji dohrát dřív, než vás sežere lev?  Při nákupu on-line budete mít hru o 25 % levnější. 

Nechte děti řádit v parku Toboga Fantasy

Pletou si vaše ratolesti gauč s trampolínou? Vezměte je na místo, kde se vyřádí opravdu na maximum. Park Toboga Fantasy na Zličíně je plný atrakcí pro děti i dospělé. Prolézačky, skluzavky, tobogány, balonkové fontány a shot arény… Nebudete vědět, co vyzkoušet dřív.

Pro nejmenší děti je připravena bezpečná hrací zóna a ty starší nadchnou virtuální realita, obří vulkán, 7D kino či rallye v elektrických autíčkách. Zdolejte spolu s dětmi pavoučí věž, vyzkoušejte svou obratnost v lanovém centru a zajezděte si na tubingové dráze.

Na všechny atrakce mohou i dospělí, tak toho pořádně využijte. V Toboga Fantasy se dá strávit klidně celý den. Mají tu restauraci s velkým výběrem a domácí pizzou.

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Udělejte si fotku třeba se Spider-Manem

Jakou filmovou či seriálovou postavu vaše děti milují? Ve Film Legends Muzeu jich uvidíte přes 700. Udělejte si fotku třeba se Spider-Manem, Batmanem či Shrekem. Všechny exponáty jsou propracované do těch nejmenších detailů v měřítku od 1:6 po 1:1. Kde jinde uvidíte svou filmovou legendu zblízka a v životní velikosti? Vstupenky si můžete koupit on-line

Medúzy, interaktivní bistro a trampolínové hřiště

Víte, že medúzy existují na světě již miliony let? Byly tu dokonce ještě před dinosaury. Za těmito fascinujícími tvory nemusíte až k moři, stačí si udělat výlet do nákupního centra Arkády Pankrác na Praze 4. Najdete tu jediné medúzárium v Evropě. Na světě jsou jen dvě podobná místa, v Kanadě a v Japonsku.

Ve Světě medúz uvidíte 38 akvárií a v nich přes 10 tisíc medúz. Kolem největšího akvária probíhá úchvatná audiovizuální show s laserovými efekty, která vás vtáhne do světa hluboko pod hladinou i do dalekého vesmíru. V interaktivním bistru si můžete nakreslit svou medúzu a naskenovat ji na stěnu, která reaguje na pohyb. Na střeše čekají trampolíny a kuličkové dráhy.

Žasněte, co vše se dá vyrobit z kovového šrotu

Pro někoho odpad, pro šikovné ruce poklad. Zajděte se podívat do Galerie ocelových figurín na to, co všechno se dá vyrobit z řetězů, šroubů, ozubených koleček či převodovek. Těšte se třeba na skupinku mimoňů, závodní auta, dinosaury, Hulka či Spider-Mana. Na vše můžete bez obav sahat, do většiny aut se lze posadit, lze v nich kroutit volantem a hýbat s čudlíky. Tohle bude děti zaručeně bavit. Vstupenky můžete koupit on-line s 20% slevou.

Zahrajte si na mistra iluzí

Proměňte se v obra či trpaslíka, vlezte do tlamy King Kongovi, navštivte dílnu alchymisty Edwarda Kelleyho nebo se třeba nechte vystřelit z děla. A nezapomeňte se u toho fotit, ať máte originální fotky do rodinného fotoalba. Muzeum fantastických iluzí najdete v Galerii Myšák u Václavského náměstí a čeká tu na vás spousta zábavy. 

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Národní zemědělské muzeum: obrovská herna

Zábavné interaktivní expozice dělají z Národního zemědělského muzea vlastně velkou dětskou hernu, kde se navíc něco nového dozvědí i dospělí. V expozici Jede traktor si děti zkusí bagrovat a zajezdí si na odrážedlech a šlapacích traktorech. V expozici Rybářství se zase převlečou do rybářského oblečení a budou lovit dřevěné ryby. Podíváte se, jak to vypadá v rybníce i pod ním, a mají tu také akvária s živými rybami.

V expozici Zemědělství si můžete podojit krávu, vypěstovat virtuální květinu od semínka nebo upéct chléb. Expozice Lesnictví a Myslivectví vás zavedou do lesa. Budete poznávat stopy zvířat, různé druhy dřeva a dozvíte se, jak dlouho vzniká nový les. Poslední patro muzea je věnováno celé potravinám a vaření. Děti si zkusí nakupovat s úkolem najít co nejvíc českých produktů a poté si uvaří své oblíbené jídlo na interaktivních obrazovkách.

Omrkněte šlapací autíčka z celého světa

Spojte procházku historickým centrem Prahy s muzeem Pedal Planet, které je plné šlapacích autíček. Jde o jednu z největších sbírek těchto dětských vozítek na světě. Uvidíte třeba šlapací verze závodních vozů formule 1 či šlapací auta z 30. let minulého století. Nejstarší vystavené autíčko pochází z konce 19. století a najdete tu i speciální autíčko, u nějž se vyfotíte na památku. 

Těchto deset tipů představuje jen zlomek toho, co v Praze stojí za to navštívit s dětmi. Další inspiraci najdete v databázi rodinných výletů, kde si snadno vyberete podle věku dětí, ročního období i počasí ten pravý cíl právě pro vás.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Výlety, Léto s dětmi, Cestujeme, Za zábavou, 19. století, Atrakce, Spider-Man, mláďata, virtuální realita, Arkáda Pankrác, Fantasy Praha, LEGO kostička, Rallye, Vysočany, Galerie Harfa, Střecha, Traktor, Karlín, Lego muzeum, Toboga Fantasy