Maminka.czChování a vztahy

Kamarádky mimino má svůj profil na Facebooku

Martina Machová 20.  2.  2016
Muži, ženy, studenti, „puberťáci“ i dítka pubertou zatím netknutá, ba dokonce i psi, kočičky i jiní domácí mazlíčci mají své facebookové profily. Co bychom to byli za rodiče, kdyby ho nemělo i naše miminko!?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sociální sítě jsou fajn, ale tak jako všechno, co se „šustne“ ve virtuálním světě, mají i ony své mouchy a mušky. A právě proto o těchto „mouchách“ rozumní rodiče mluví a snaží se na rizika i nástrahy virtuálního světa neomezených možností upozorňovat. Jenže existují i rodiče, kteří své potomky seznámí s tímto světem dříve, než jsou děti schopné cokoliv pochopit a třeba i souhlasit s pravidelným uveřejňováním svých fotek, zážitků, úspěchů i neúspěchů na sociálních sítích.

Monika: O přátelství mě požádalo dvouměsíční mimino!

S Janou se Monika seznámila v porodnici, obě byly prvorodičky, obě měly podobné porodní a poporodní komplikace, obě si v porodnici poležely 10 dní. Jana i Monika mají stejně staré holčičky, a tak není divu, že se na dvoulůžkovém pokoji rychle spřátelily a po odchodu z porodnice zůstaly v kontaktu; volaly si, vyměňovaly e-maily i zprávy na Facebooku. Monika byla ráda, že i když kamarádku často nevídá, má šanci vídat na fotkách její malou. Vidět jak roste, co už umí – vždyť je takřka na hodinu stejně stará, jako její Elenka a z komplikovaného klešťového porodu si odnesla i stejná poranění.

Když byly Elence 2 měsíce, přišla Monice na Facebook žádost o přátelství od dcerky Jany. Ano, od 2 měsíční holčičky! Monice to přišlo roztomilé. Méně roztomilé však byly následující dny a týdny, kdy jí „zeď“ zaplavovaly sladké fotografie a „vtipné“ komentáře od malého miminka (samozřejmě je psala maminka).

Miminko mluvilo do všeho a evidentně se rádo fotilo při všech možných a nemožných činnostech: při gymnastice (cvičení Vojtovy metody), při líčení (pudr na hýždích), při nácviku kraulu (koupání v kyblíku), v mléčném baru (při kojení) apod. Monika přestávala věřit svým očím; fotky i komentáře byly méně a méně vtipné, natož vkusné a mnohé fotky ji přišly v dnešní všehoschopné době velmi intimní.

Máme na to právo?

Samozřejmě, že je do určité míry a také věku dítěte úplně přirozené za děti rozhodovat, ostatně jsme za ně zodpovědní. Máme ale morální právo ukazovat fotky našich potomků, svébytných osobností, celému světu? Je vkusné je fotit a rádoby vtipně komentované fotky zveřejňovat, když na nich například miminko vřeští vzteky, má přeplněnou plínu, 4 naducané faldíky na bříšku nebo se tváří jako „velmi chudé duchem“?

Děti přeci nejsou náš majetek, abychom s nimi manipulovaly, byť v dobré víře, jakkoliv se mám zachce. Jistěže v rodinném albu mají i podobné momentky své místo, které je pro rodiče a prarodiče zdrojem půvabných vzpomínek, ale jste si opravdu jistí, že profilem na Facebooku (nebo jiné sociální síti) svého potomka v budoucnu opravdu příjemně potěšíte?


Přijde vám normální, aby malé děti, které ještě neumí psát, měly profil na Facebooku? Řekněte nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

Témata: Chování a vztahy, Profil, Prof, Virtuální svět, Mimino, Facebook, Mimi, Mouchy, Kamarád, Elenka