Maminka.czPorod

Kamarádství s benefity. Žít spolu nechceme, spát ano

Jana Benešovská 21.  7.  2012
Kamarádství s benefity. Žít spolu nechceme, spát ano
Sexuální kamarádství je populární. Žádné city, žádná nutná snaha o bližší porozumění, žijete si svůj život a do toho máte pravidelný sex. Realita však v konečném důsledku bývá bolestnější než plány. Máte do toho jít, nebo je lepší nechat si zajít chuť?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že přátelství s výhodami zažívá svůj boom, není patrné jen z příběhů vašich přátel a kamarádů, tuto skutečnost potvrzují i nejnovější výzkumy. Podle jednoho z posledních, provedeného internetovým magazínem MyCelebrityFashion.co.uk, vyhovuje tato forma přátelství až třetině svobodných žen! Polovina z nich se k němu uchyluje proto, že se nechtějí vázat a mít vážný vztah, a dalších devatenáct procent si chce prostě jenom užívat život. Kamarádství s benefity ale není až tak jednoduché, jak se může zdát z titulku stejnojmenného filmu, který diskusi na toto téma vlastně odstartoval.

Doktorka Jocelyn Wentlandová z University of Ottawa nedávno v rámci své práce zkoumala fenomén nahodilého sexu a došla k závěru, že existují celkem čtyři jeho typy, přičemž „kamarádství s benefity“ je jedním z nich. Odbornice rozeznává tyto čtyři druhy nahodilého sexu: soulož na zavolání, přátelství s výhodami, sex na jednu noc a sexuální kamarádství. Všechny sice mají společného jmenovatele - sex, ovšem zásadně se odlišují z hlediska psychologie. Z tohoto pohledu je nejsložitější model přátelství s výhodami, poněvadž mezi partnery existuje silné přátelství, a do sexu se tedy pletou emoce.

Problém podle badatelky nastává zejména ve chvíli, kdy jsou oba zúčastnění součástí skupiny, ve které tají, že spolu spí. Sex je nezávazný, ale… Sexuální kamarád zní možná podobně, ale zdání klame. U tohoto modelu dvojici spojuje právě jenom sex, kvůli němuž se scházejí, ale jinak se víceméně nepřátelí a emocionální připoutání je takřka nebo úplně nulové. Zjednodušeně a s použitím anglické terminologie řečeno: „fuck buddy“ je opravdu jen kámoš, který se s vámi pomiluje, ale pak se nejspíš oblékne a půjde domů, zatímco varianta první - „friend with benefits“ -neboli přítel s výhodami u vás přespí a možná spolu i posnídáte…

Proč? Protože nás to baví!

Přátelství nebo kamarádství s benefity vzniká většinou u singles, kterým sice život bez partnera vyhovuje, ale zároveň v něm cosi postrádají - a nemusí to být nutně jenom sex. „Každý člověk oplývá určitým citovým kapitálem, který potřebuje vydávat a také přijímat. Z hlediska sexu je pochopitelně nejjednodušší masturbovat, ale kterou ženu baví hrát si rok s vibrátorem bez toho, aby se jí dostalo objetí nebo pohlazení?“ říká dvaadvacetiletá Martina.

A tak si na to pohlazení a postel a občas i společnou snídani nebo kino našla Luboše. Znali se vlastně už docela dlouho, a co se komunikace týká, vždycky k sobě byli velmi otevření. Když se pak na jednom večírku opili a skončili společně v posteli, Luboš se odvážil navrhnout, že by nebylo špatné to někdy zopakovat, a Martina souhlasila. „Kamarádku s výhodami“ má dvaatřicetiletý Pavel, kterému podle jeho slov přináší to zásadní plus, že si člověk prostřednictvím ní - případně jí podobných - snadno může zvyšovat sebevědomí. Zní to logicky: když je člověk dlouho sám, nastává prohlubování všech mindráků, které má.

A každý nějaké má. Jak říká Pavel, žijeme v povrchním světě, kde se všechno porovnává, měří a člověk snadno ztrácí jistoty, jak je na tom sám. „Pokud nemám partnera, který mě bere takového, jaký skutečně jsem, pochybuju o sobě. A občas je dobré takové pochybnosti rozptýlit,“ vysvětluje. Sex s benefity pro něj tedy není jen o sexu jako takovém, ale především o posilování ega. A také o - jak tomu Pavel říká - udržování se v kondici. „Být rok dva bez sexu, bál bych se, že při nejbližší příležitosti, na které mi bude opravdu záležet, selžu,“ dodává. Psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková slyší podobné důvody jako několik výše uvedených ve své praxi každý den.

„Proč souložíme bez lásky? Zvyšujeme si tím sebevědomí, naplňujeme touhu po lidské blízkosti, získáváme sekundární zisky - vyspíme se se šéfem a máme z toho nejen sexuální zážitek, ale zajišťujeme si tím také jeho přízeň a tak podobně,“ říká. Svůj podíl na volném pojetí sexu má podle ní i vynález hormonální antikoncepce. „Odbouráním strachu z eventuálního nechtěného těhotenství má sex nejen funkci reprodukční, ale i rekreační. S tím souvisí i možnost užívat si ho jednorázově a bez plánů na dlouhodobý vztah,“ dodává. Sex už tu není výhradně proto, abychom plodili děti, sex je i koníček. Ale dělat ho sám? Nuda!

Žít spolu nemůžeme, spát ano

Sexuální přátelství nebo kamarádství vzniká náhodně, kdy se lidé potkají někde na akci a začnou si spolu primárně kvůli sexu (až pak třeba vzniká partnerský vztah) nebo zcela plánovaně. To je případ mladých lidí, kteří mají příliš velké nároky na svého budoucího partnera nebo se z různých důvodů nechtějí vázat, a tak je jednodušší najít si kamaráda, se kterým budou mít alespoň sex. Sexuální přátelství někdy bývá podmíněno i okolnostmi, například neakceptovatelným rozdílem ve vzdělání, výdělku, věku, životních plánech apod., který prostě brání navázat hlubší partnerský vztah. Až nastane čas se rozloučit, zkrátka si řeknou sbohem, do té doby si ale mohou užívat život, uslyšíte jejich vysvětlení.

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Buddy, Životní plán, SPA, Otta, ANO, Nejnovější výzkum, Zavolání, Nechtěné těhotenství, Dlouhodobý vztah, LAURA JANÁČKOVÁ, Kamarádství, Sexuoložka, Benefit, Vážný vztah