Maminka.czZdraví

Hledáte zdravý olej? Vyzkoušejte kanolový

Kateřina Prachařová 24.  2.  2018
Chtít jíst co nejzdravěji by mělo být samozřejmostí. Jednou z potravin, kterým se při stravování určitě nevyhneme, je olej. Olejů je spousta – a naštěstí se mezi nimi najdou takové, s nimiž si naše tělo porozumí. Kanolový olej je rozhodně jedním z nich.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že jste o něm ještě neslyšeli? Kanolový olej je vlastně druhem řepkového oleje. Vyrábí se ze speciální odrůdy řepky kanoly zvané Nexera.

Složení se od „klasického“ řepkového oleje velmi liší. Kanolový olej obsahuje 62 procent jednoduchých nenasycených mastných kyselin, 32 procent složitých nenasycených mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny, tedy ty, které ve zdravé výživě považujeme za tabu, tvoří jen šest procent.

Běžný řepkový olej také obsahuje velký podíl kyseliny erukové, právě proto není příliš vhodný pro běžnou konzumaci. Odrůda Nexera má v sobě této kyseliny mnohem méně.

Příznivějšího poměru kyselin v Nexeře se dosáhlo cíleným šlechtěním. Vysoké procento jednoduchých nenasycených mastných kyselin přispívá k vyšší stabilitě oleje. Olejová kyselina tvoří více než dvě třetiny jeho složení, linolenová asi deset procent. Naopak trans-kyseliny nejsou v oleji takřka žádné.

To samozřejmě neznamená, že je kanolový olej zázračný a měli bychom ho konzumovat po litrech. Stěžejní pro jeho kvalitu je to, jakým způsobem je vyroben. Stejně jako u ostatních olejů platí, že by měl být lisovaný za studena. Pokud tomu tak není, pro konzumaci se rozhodně nehodí.

Přírodní oleje: Osvědčený bojovník proti celulitidě!

Jaké jsou hlavní přínosy kanolového oleje?

Díky velkému množství vitamínu E má antioxidační účinky. Pomáhá také zlepšovat kondici srdce, snižuje množství cholesterolu v těle (až o 15 procent), chrání pokožku, snižuje riziko vzniku rakoviny. Omezuje vznik diabetu a příznivě působí i na centrální nervovou soustavu.

Kanolový olej se může užívat i jak doplněk stravy, nejčastěji je k dostání ve formě kapslí.

Kde koupit kanolový olej

Nejlepší je najít si specializovaný eshop nebo se zkuste poptat v prodejně zdravé výživy.

VIDEO: Karambola není jen na ozdobu! Má osvěžující chuť a je dietní

Jak zacházet s cukry. Víte, kolik sacharidů potřebuje vaše dítě?
„Nechodťe spát s mokrou hlavou, vlasy se poškodí a pokožka zapaří,“ radí odbornice
Buďte krásná díky granátovému oleji

 

 

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Velký podíl, Odrůda, Olej, Granát, Cholesterol, Kano, Velké množství, Karambol, Kyselina, Grana, Samozřejmost, Ostatní olej, Zdravá výživa, Řepkový olej, Hlavní přínos, Dosah, Výživa, Vysoké procento, Mastná kyselina, Stravování, Zdraví na Heureka.cz