Maminka.czNovorozenec

Kapka ke kapce

Zuzana Labudová 19.  2.  2011
Kapka ke kapce
Možná vás množství mléka, které se vám tvoří v prsech, poněkud zaskočilo. Nebo patříte do opačné skupiny a potřebujete laktaci podpořit. V obou případech vám pomůže pravidelné a pečlivé odstříkávání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ideálně se vám začne mléko tvořit v okamžiku, kdy je vaše miminko hladové a připravené k sání. Takových případů je ovšem v praxi jako šafránu, a tak se některé ženy několik dní po porodu zoufale snaží spustit laktaci, zatímco jiné mají prsy o tři čísla větší a jako bonus horečku. Obojí se ale dá napravit.

Porod znamená pro organismus obrovský hormonální výkyv, na který ženy reagují různě. Jednou z možností je prudký nástup laktace, většinou třetí den po porodu.

Doslova z hodiny na hodinu novopečené mamince natečou a ztvrdnou prsy tak, že novorozeně prakticky není schopné bradavku uchopit a něco z ní dostat.

Jako na potvoru se to přitom nejvíc děje matkám, jejichž děti mají novorozeneckou žloutenku, a tedy jsou spavé a o krmení nejeví žádný zájem. Tuto situaci jsem zažila po všech třech porodech.

Po prvním jsem si absolutně nevěděla rady a personál porodnice si mě buď nevšímal, nebo mi střídavě různé sestřičky udílely rady: jednou to bylo nahřívat prsy tak horkou žínkou, jak jen snesu, podruhé ledovat, ledovat, ledovat, takže jsem střídavě měla omrzliny a opařeniny. Mojí žluté holčičce ležící pod modrým světlem v inkubátoru to ovšem bylo srdečně jedno.

Po pěti dnech jsem skončila se čtyřicetistupňovou horečkou a oxytocinovými injekcemi. V ten den naštěstí nastoupila službu moje dobrá víla, zkušená ženská sestra, která za mnou co dvě hodiny chodila, vždy si mě opřela o zeď, abych jí neutekla, a masírovala mi prsy tak dlouho, dokud z nich trochu mléka neodstříkala. Díky ní jsem normálně kojila a lékaři mi nemuseli laktaci zastavovat.

Čtete také: Jen si tak trochu škytnout

Zkuste odsávačku

Celé druhé těhotenství jsem se ani tak nebála porodu jako spíše nástupu laktace. Syna jsem moc chtěla kojit, ale prožít to peklo znovu, se mi nechtělo. Tentokrát jsem už ale byla vybavená odsávačkou, nepila jsem čtyři litry vody denně, jak mi po prvním porodu poradila sestra, když mě přivezli na šestinedělí, a jakmile jsem ucítila nástup laktace, začala jsem masírovat a odsávat. Díky tomu jsem to zvládla bez oxytocinu, horeček a bolestí.

Po třetím porodu za mnou přišel manžel s dětmi, dlouho jsme si povídali, byli jsme rádi, že jsme spolu, a já jsem ten krátký okamžik, v němž se nástup laktace dal zachytit, propásla. Hodinu poté, co odešli, jsem seděla na posteli s horečkou a prsy číslo pět fialové barvy a kamenné konzistence.

Rozhodla jsem se ale, že to nevzdám, požádala jsem o elektrickou odsávačku a hodinu po hodině přes den i v noci odsávala. Synek – samozřejmě zase žluťáček – to všechno pohodlně prospal. Pátý den se probral, a protože ze svých čtyř porodních kil něco málo shodil, vrhl se na mě a dílo dokonal – o nejlepší jídlo pro následujících patnáct měsíců měl postaráno.

Moje rada tedy zní: sledujte své tělo, všímejte si jakéhokoli pnutí, a jakmile budete mít v prsech pocit plnosti, odstříkávejte. V porodnicích mají elektrické odsávačky značky Medela, které jsou vynikajícím pomocníkem.

Přestože odstříkávat rukou se mi většinou dařilo docela dobře, šlo to až v momentě, kdy byly kanálky průchozí, a stačil tedy jemný tlak na hranici dvorce, aby mléko teklo. V tomto náročném období těsně po nástupu laktace bylo ruční odstříkávání k ničemu, s jeho pomocí jsem si na prsech pouze vytvořila efektní modřiny.

Firma Medela má pobočky po celé zemi a odsávačky nejen prodává, ale i půjčuje, a to zhruba za padesát korun na den. Pokud například víte, že budete muset brzy nastoupit do práce, ale s kojením byste přestat nechtěla, odsávačku si určitě kupte. Během krátké doby s ní odeberete velké množství mléka a při správném používání dokonce bezbolestně. Jestliže máte stejné potíže, jako jsem měla já, pak si ji alespoň na pár dní půjčte.

Kojení je velmi závislé na psychice, takže nedělá-li vám dobře nemocniční prostředí, snažte se co nejdříve dostat domů anebo si vyžádejte nadstandardní pokoj. Co někdy absolutně nejde v porodnici, se možná úplně snadno rozjede, až budete doma ve svém prostředí. A jak je to s těmi horkými a studenými obklady? Teoreticky by to mělo být tak, že těsně před odstříkáváním anebo před pokusem o nakojení miminka si prsy nahřejete, a po skončení odsávání nebo kojení je naopak zchladíte, aby neotékaly.

Sama jsem ale po každém odsávání stačila jen nařídit budík na další a okamžitě jsem usnula, takže myslím, že se bez obkladů klidně obejdete. Studené vám ale uleví, pokud vás prsy budou hodně bolet.

Naplňte mrazák

Můžete se ale dostat i do opačné situace, kdy se vaše prsy budou po porodu tvářit, že se vlastně nic nestalo, a dostanete z nich sotva pár kapek. Dostatečně kojené dítě poznáte především podle toho, že bude spokojené a bude mít alespoň šest vydatně počuraných plen za den. Jestliže děťátko bude pít z obou prsů a ani potom nebude v klidu, zřejmě mléka není dost.

Může se to stát nejen na začátku kojení, ale i v období růstových spurtů, zejména v 6. týdnu a 6. měsíci věku. Zásadní chybou by bylo dát hned láhev. Udělejte to přesně naopak – nabízejte pořád dokola prsy. Asi se vám bude zdát, že neděláte nic jiného, než kojíte – a nebudete příliš daleko od pravdy. Když ale vydržíte dva dny, po které si třeba s miminkem vlezete do postele a budete si číst, zatímco ono bude sát opravdu kdykoli bude chtít, úspěch se dostaví.

Druhou možností je dítě nakojit a pak začít odsávat. Poprvé to možná bude jen pár kapek, organismus ale dostane signál, že vyrobil málo, a tak příště bude v prsech zase o trochu mléka víc.

Jestliže nepotřebujete odsávat pravidelně kvůli zaměstnání nebo z jiných důvodů, postačí vám přístroj manuální, který je levnější. Jestliže budete odsávat pravidelně, investujte do elektrického. Odstříkané mléko uložte do vyvařených nádob v lednici a spotřebujte nejpozději do 24 hodin.

Pozor při ohřívání, aby nebylo moc horké, opatrná buďte zejména při použití mikrovlnné trouby. Můžete si také uložit pár sklenic do mrazáku, v něm vám zásoby mateřského mléka vydrží až tři měsíce. Budou se vám hodit i v nenadálých situacích, jako například když budete nemocná a buď nebudete moci nějakou dobu kojit, nebo vám vlivem nemoci následně klesne produkce mléka na minimum.

Čtete také: Jen si tak trochu škytnout

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Medela, Prudký nástup, Správné používání, Krátký okamžik, Ruční odstříkávání, Jemný tlak, Nejlepší jídlo, Kapka