Maminka.czVýživa a stravování

Karbanátky 4x jinak

Štěpán Vašák 3.  5.  2016
S obdobou našich karbošů se setkáte všude na světě. Smažené, pečené nebo grilované mleté placičky přitom zdaleka nemusí být jen z masa, zkuste třeba brokolici!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hovězí koule s rajčatovou omáčkou

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 1/2 velké mrkve, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 plechovka loupaných rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř, 500 g mletého hovězího masa, 2 lžičky nasekané čerstvé šalvěje, 1 vejce, 1 lžička worcesterské omáčky, strouhanka, 400 g špaget parmazán a petrželka

Mrkve a šalotky nakrájejte nadrobno a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek, loupaná nakrájená rajčata, vývar a oregano. Poduste. Dochuťte solí a pepřem.

Mleté maso smíchejte s nasekanou šalvějí, prošlehaným vejcem a worcesterskou omáčkou, osolte a opepřete, pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z masové směsi tvořte navlhčenýma rukama koule a opékejte je na pánvi v rozpáleném oleji 6 minut.

Hotové koule vmíchejte do rajčatové omáčky, přidejte nasekanou petrželku a odstavte z plamene. Podávejte se špagetami uvařenými na skus a nastrouhaným parmazánem.

Náš tip: Zbylé uvařené těstoviny můžete i s omáčkou a koulemi zapéct v troubě. Před dokončením je posypte strouhaným sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Pikantní šašlik z kuřecího masa

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 800 g kuřecích stehenních řízků, 3 stroužky česneku, 2–3 cm zázvoru, 8 jarních cibulek, 3 uzené zelené chilli papričky (prášek), 1 lžička mleté papriky, 1 lžička masala omáčky, 1 žloutek, sůl a pepř strouhanka podle potřeby; na salát: větvička cherry rajčátek 2 červené cibule olivový olej balzamikový ocet sůl a pepř

Kuřecí maso umelte a smíchejte s utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nasekanými jarními cibulkami, chilli práškem, mletou paprikou, masala omáčkou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem. Pokud to bude třeba, zahustěte strouhankou.

Masovou směs napíchejte na špejle a grilujte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty.

Podávejte se salátem z cherry rajčátek a červené cibulky, dochuceným olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem.

Náš tip: Klidně můžete experimentovat s kořením. Pokud neholdujete ostřejším chutím, vynechte chilli a zázvor, nebo zkuste k masu přidat nasekané čerstvé bylinky.

Vepřový burger

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 600 g vepřové plece, 1 lžička semínek koriandru, 2 lžičky worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 hranaté housky, zelený salát podle chuti, 2 bílé cibule, 1 lžíce třtinového cukru; Na dip: 100 g majonézy, 200 g bílého jogurtu, sůl a pepř, 1 stroužek česneku, hrst pažitky, citronová šťáva

Vepřové maso namelte a smíchejte s nadrcenými koriandrovými semínky a worcesterskou omáčkou, dochuťte solí a pepřem. Orestujte nebo grilujte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty.

Podávejte v překrojených houskách se salátem, karamelizovanou cibulkou a dipem připraveným z uvedených ingrediencí.

Klepněte pro větší obrázek

Vegetariánské karbanátky

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 1 brokolice, 1 stroužek česneku, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku parmazánu, 2 lžíce smetany 30%, 1 žloutek, pepř a sůl, olej na smažení; Dip: 150 g bílého jogurtu, šťáva z limetky, sůl a pepř

Brokolici povařte asi 5 minut, sceďte a nechte vychladnout. Nasekejte ji na malé kousky a smíchejte s podrceným česnekem, moukou, strouhaným parmazánem, smetanou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem, nechte odležet a tvořte placičky. Smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Skládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Podávejte s dipem, který připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Houska, Strouhanka, Nastrouhaný zázvor, Parmazán, Burger, Oregano, Plechovka, Jarní cibulka, Strouhaný sýr, Petrželka, Větvička, Žloutek, Citronová šťáva, Vepřové maso, Mleté maso, Cibulka