Maminka.czKojenec

Katherine Heigl adoptovala holčičku z Jižní Koreje

Lucie Kuklínová 23.  11.  2009
Katherine Heigl adoptovala holčičku z Jižní Koreje
Proslavila se především rolí doktorky Isobel „Izzie“ Stevens ze seriálu Chirurgové, za kterou vyhrála cenu Emmy a dvakrát byla nominovaná na Zlatý glóbus. Že je opravdu vtipná, potvrdila letos v září, když oficiálně oznamovala adopci holčičky z Jižní Koreje a prohlásila: „Chtěla bych to všem říct, aby se o mně nezačalo psát, že jsem někde ukradla mimino.“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Katherine Marie Heigl se narodila 24. listopadu 1978 ve Washingtonu jako nejmladší ze čtyř dětí Paula a Nancy Heiglových. Mormonská rodina se často stěhovala a malá Katie žila v Coloradu, Virginii a Montaně, než se rodiče konečně usadili v městečku New Canaan v Connecticutu. Když jí bylo sedm, rodina prožila velkou tragédii. Katherinin patnáctiletý bratr Jason spadl z korby nákladního auta a těžce se zranil. Když ho rodiče dovezli do nemocnice, doktoři prohlásili, že jeho mozek nevykazuje žádnou aktivitu.

Rodina se po dlouhém váhání rozhodla darovat chlapcovy orgány na transplantace. „Taková událost dokáže celou rodinu rozhodit na mnoho let a každý z jejích členů si to ponese s sebou až do smrti,“ říká o bratrově smrti Katie. Neštěstí ji prý naučilo vážit si života a později, když se stala slavnou, ji také motivovalo k tomu, aby se angažovala v hnutích na podporu darování orgánů.

Pořád někde postávat

Když jí bylo devět let, rodinu navštívila tetička Nancy z New Yorku, která se právě chystala uvést na trh svůj vlastní šampon na vlasy. Na promofotografie šamponu nafotila Katherine typickou krásnou americkou blondýnku se širokým úsměvem a bělostnými zuby, a „aby byl z fotek ještě nějaký užitek“, poslala je několika modelingovým agenturám. Obratem se ozvala renomovaná agentura Wilhelmina a nabídla Heiglovým smlouvu. Hned první Katieiny snímky byly pro katalogy obchodních domů Sears a Macy’s. „Když jsem začínala fotit, bylo to moc zajímavé, hlavně pro holku z maloměsta, jako jsem byla já,“ vzpomíná herečka.

„Ale postupem času se to stávalo stále nudnější. Strávila jsem v práci strašně moc času a jen málokdy jsem dělala něco jiného, než někde postávala a snažila se vypadat dobře.“ Brzy se objevila v televizní reklamě na zdravé snídaně Cheerios a tolik se zalíbila režiséru Craigu Bolotinovi, že si ji vybral do svého dramatu That Night s C. Thomasem Howellem a Juliette Lewis.

Hlavně dodělat školu

Herecký debut brzy následovaly nabídky na další role, tentokrát v mnohem větších produkcích. Zahrála si v oceňovaném dramatu Stevena Soderbergha z doby americké velké deprese 30. let King of the Hill a v romantické komedii Můj táta hrdina dostala roli dcery Gérarda Depardieu. Ani její modelingová kariéra nezahálela a Katie se pravidelně objevovala na obálkách módních nebo teenagerských časopisů, jako je Seventeen a další. „A přitom všem jsem se snažila žít normální život a hlavně doma v New Canaanu dochodit střední školu,“ říká Katie. Dostávala nabídky na filmové role nejrůznějších žánrů, až se tomu sama divila. Hrála například v akčním thrilleru se Stevenem Seagalem Přepadení 2: Temné území a zároveň natáčela dětský příběh z produkce Disney Wish Upon a Star.

Chuckyho nevěsta

Krátce poté, co dokončila střední školu, se její rodiče rozvedli a Katherine se s matkou odstěhovala do Malibu. Matka Nancy se stala její manažerkou. Prvním filmem, který pro dceru vyjednala, byla ambiciózní anglicko-německá fantasy Princ Valiant: Boj o Excalibur. Potom si zahrála ve variaci na Shakespearovu Bouři, která se ovšem tentokrát odehrává během americké občanské války. Její postava Miranda Prosper byla nešťastná mladá žena rozervaná mezi láskou k otci (Peter Fonda) a k vojákovi z nepřátelského Severu. „V té době jsem točila několik věcí najednou, a tak jsem si vůbec neuvědomovala, jak skvělá Bouře vlastně je.

Došlo mi to až mnohem později,“ říká Katherine. Aby si vyzkoušela všechny žánry, zahrála si v Chuckyho nevěstě, pokračování slavného hororu Dětská hra o duši vraha, která se převtělí do dětské panenky jménem Chucky. „Abych řekla pravdu, Chuckyho nevěsta mi zaplatila několik hrozivých účtů, ale jsem ráda, že jsem do toho šla. Naučila jsem se zase něco úplně nového a horor je jako žánr docela zajímavý,“ prohlásila na premiéře.

E. T. pozemšťan

Trefou do černého byla role v seriálu Roswell, mixu mezi teenagerským příběhem ze střední školy a sci-fidramatem. Hrála trošku povýšenou, ale přesto zranitelnou Isabel Evans. Ona, její bratr Max (Jason Behr) a jejich kamarád Michael (Brendan Fehr) jsou potomky mimozemšťanů a v městečku Roswell v Novém Mexiku žijí jako normální středoškoláci. Pravdu se snaží skrýt před vládními agenturami, sousedy, spolužáky a svými vlastními adoptivními rodinami. Mezi hromadami seriálů ze středních škol si Roswell udržel velice slušnou sledovanost a vysílal se tři sezony.

Během té doby Katie chodila s Jasonem Behrem, svým filmovým bratrem. Dokonce se spolu zasnoubili, ale krátce po skončení seriálu se rozešli. Herečka se začala objevovat na titulkách pánských časopisů, jako jsou FHM nebo Maxim, a pravidelně se umísťovala na předních příčkách žebříčků Nejkrásnější..., Nejvíce sexy... apod. Nabídek na filmové role měla pořád dost, ale byly to snímky stěží průměrné. V romantické komedii 100 sladkých holek hrála dívku, která si s hlavním hrdinou Matthewem užije v zaseknutém výtahu, kde nefungují světla.

On ji přitom vůbec nevidí, a když mu potom uteče, zoufale se ji snaží najít mezi stovkou holek, které bydlí na dívčí koleji. V hororu Valentine hrála společně s Denise Richards, bývalou manželkou Charlieho Sheena. Hlavním hrdinou filmu je bývalý šprt, kterého ve škole nikdo neměl rád a na svatého Valentýna nikdy nedostal žádné přáníčko. Dnes je z něj úspěšný mladý muž, který ale na školní oslavy Valentýna nikdy nezapomněl a své spolužáky nenávidí tolik, že se rozhodne je jednoho po druhém zabít. A kdy?
Samozřejmě na svatého Valentýna.
Potom si zahrála v jednom díle kanadského seriálu Zóna soumraku, kde představovala ženu, která se vrací v čase, aby zabránila jednomu z nejvýznamnějších atentátů historie. Další zajímavou roli ztvárnila v thrilleru Descendant, přepisu slavného Pádu domu Usherů od Edgara Allana Poea.

Chirurgové

Zlom v její slušné, ale nikterak oslnivé kariéře nastal v roce 2005, kdy dostala nabídku na roli doktorky Isobel „Izzie“ Stevens v seriálu Chirurgové (v originále Grey’s Anatomy). Od Chirurgů nikdo žádný velký úspěch neočekával a dokonce se začali vysílat v polovině sezony jako náhrada za jiný, neúspěšný seriál. Hlavní hrdinka Meredith Grey (Ellen Pompeo) je mladá, úspěšná dívka z dobré rodiny, která nedávno dokončila studium medicíny a nastupuje do nemocnice Seattle Grace. Příběh se točí kolem osobního i profesního života Meredith a jejích kolegů Cristiny (Sandra Oh), Alexe (Justin Chambers), Isobel (Katherine) a George (T. R. Knight).

Chirurgové se stali bezkonkurenčně nejúspěšnějším seriálem z nemocničního prostředí od dob Pohotovosti, který svorně chválí kritika i diváci a má obrovskou sledovanost. „Pro mě to byla třetí role, kde jsem se jmenovala Isabel nebo Isobel, ale na takovýhle úspěch jsem čekala dlouhých patnáct let,“ říká Katherine. Seriál vyhrál dva Zlaté glóby a ona sama získala dvě nominace, jednu z nich po srdceryvné seriálové zápletce, kdy se zamiluje do jednoho ze svých pacientů, Dennyho, který ji požádá o ruku a vzápětí zemře na zástavu srdce.

Velký respekt získala poté, kdy se veřejně zastala svého seriálového kolegy T. R. Knighta, kterého další „chirurg“ Isaiah Washington urážel kvůli jeho homosexuální orientaci. Katie ve speciálním rozhovoru vyjádřila své znechucení nad Washingtonem a prohlásila, že T. R. Knight je její nejlepší kamarád. O jejich seriálovém vztahu (ona je Izzie, on Georgie) se potom začalo psát jako o Gizzie.

Chceš mě, chci tě

Když za svůj výkon v Chirurzích vyhrála cenu Emmy, nemohla uvěřit, že porazila své seriálové kolegyně Sandru Oh a Chandru Wilson. „Moje vlastní máma mi říkala, že nemám šanci,“ smála se na pódiu, kde ocenění přebírala. Když se stala držitelkou Emmy, její cena rázem stoupla a za roli v romantické komedii z loňského roku 27 šatů si mohla říct o 6 milionů dolarů. Ve filmu hraje romantickou a obětavou Jane, která už všem svým kamarádkám byla za družičku na svatbě (doma ve skříni má 27 družičkovských šatů), jen toho svého ženicha pořád ne a ne najít.

V komedii Zbouchnutá hrála Alison, která po jednom divokém večírku, na který si s sebou zapomněla vzít kondom, zjistí šťastnou/ nešťastnou novinu. V polovině října u nás měl premiéru její zatím poslední dokončený film, komedie Chceš mě, chci tě (dalších 6 milionů dolarů). Hraje uhlazenou ambiciózní televizní producentku, které se stále nedaří najít toho pravého. Když z donucení musí začít pracovat s šovinistickým kolegou, kterého nesnáší (Gerard Butler), s překvapením zjistí, že protiklady se někdy skutečně mohou přitahovat.

Svatba

Když natáčela videoklip k písni Only You zpěváka Joshe Kelleyho, hrála jeho roztomilou sousedku, se kterou se na sebe culí přes okno. „Už od prvního záběru jsme spolu přes to okno normálně flirtovali,“ směje se Katherine. „A hned po skončení natáčení mě Josh pozval na večeři a řekl mi, že jestli odmítnu, tak skočí z mostu. Co jsem mohla dělat? Tak jsme se šli najíst, pak jsme něco vypili, slovo dalo slovo a od té doby jsme prostě spolu.“ Po necelém roce známosti ji Josh požádal o ruku – na pláži Venice Beach v Kalifornii, přesně na tom místě, kde natáčeli videoklip, při kterém se seznámili. „Daroval mi tak nádherný diamantový prsten, že jsem se vůbec nerozmýšlela a vyhrkla jsem – samozřejmě že si tě vezmu. Taková já jsem materialistická potvora,“ směje se Katie.

V prosinci 2007 se s o rok mladším hudebníkem vzali při malém soukromém obřadu v Utahu. Letos v září Katie s Joshem adoptovali desetiměsíční holčičku Naleigh z Jižní Koreje. Naleigh vzniklo spojením jména Katieiny matky NAncy a její sestry Margaret LEIGH.
Katherine podporuje všechny významné americké nadace na darování orgánů pro transplantaci. Zastává se práv lesbiček a gayů a angažuje se v organizaci, která staví přístřešky pro opuštěné psy. Vyjadřuje se i k problémům anorexie. „Nechci omlouvat obezitu, to rozhodně ne, ale všechny ženy přece nemusí mít velikost dvě. To je proboha směšný cíl. Víte, co je důležité? Žít dobře a nemyslet pořád na to, že smíte jíst jenom blbý salát, který nesnášíte. Když na něj máte chuť, dejte si klidně biftek a k němu červené víno!“

Témata: Děti, Slavní rodiče, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Denise Richards, Charlie Sheen, Katherine Heigl, nominace, Naleigh, Craig, Katherine, Adoptivní rodina, Velký respekt, Přední příčka, Gerard, Malibu, Kat, Denis Richards, Grace, Connecticut, Nancy, Paula, Isaiah, Středoškoláci, Zlaté glóby