Kauza nočník: Lépe pozdě než brzo

katy 23. 8. 2011 14:12
Já jsem si myslela,že to náš malej snad nezvládne. Byla jsem z toho na nervy a nevěděla jak to zvládnout,čím víc jsem se snažila,tím víc se to kazilo .A když už to chápal,tak sedět na nočníku bral jako ztrátu času,takže tam nechtěl Byli mu 2 roky. Pak jsem povolila,nechala ho být. Najednou na 2letech a 2měsících zvládl téměř za den,chodit kakat na nočník a zbavil se dudlíku. Za další 2měsíce začal sám chodit na nočník i na malou. Jsou mu 2roky a 9měsíců a zvládá to už naprosto sám a nestávají se nám ani příhody. Jen na spaní dáváme plínku,ale to neřeším,protože to prý může trvat až do 4let
??? 23. 8. 2011 15:38
Omlouvam se, ale nerozumim tomu proc je jeden interval v ankete dlouhy 10 mesicu a dva 4 mesice? Vysledky potom vubec o nicem nevypovidaji, coz je skoda
??? 23. 8. 2011 15:40
Malého jsem asi od roku a půl snažila učit na nočník, většinou si na něj ani nesedl...Asi měsíc před druhými narozeninami jsem to asi po milionté zkusila a on se vyčůral a najednou ze dne na den byl bez plínky, počůral se asi 3x jinak jsme bez nehod a do měsíce jsme sundali plínku i na noc takže ted je malému 29měsíců a jsme úplně bez plínky.... <3
23. 8. 2011 18:50
Myslim, ze na tuto metodu se hodne zapomina a pritom je tu odjakziva a maminka i dite jsou vybaveny potrebnymi nstinkty. kdyz se dite nenauci automaticky vylucovat do trikotu/pleny, nemusi se to potom pracne odnaucovat.
Vivi 23. 8. 2011 22:32
Těžko radit a poučovat, kdy je ta pravá doba, ... my máme doma malou snažilku. Na začátku jsem si přečetla, či nahlédla do článku o bezplenkové metodě, vzala jsem si za své pouze informaci, že dítě od narození dává vědět, že bude čůrat ... pozorovala jsem tu svou malou a vypozorovala jsem, že dává vědět, jakmile čůrá. Takže jsem vždy věděla, že v plínce něco nově je. Abych tuto její snahu informovat nezmařila, inhed jsem ji přebalovala. Spotřeba plínek byla větší, Karolínka díky tomu ale nesnesla být v plíně, kde je právě načůrané (a to i v luxusních, které mají být suché i s nadílkou). Vedlo to k tomu, že se ráda seznámila s nočníkem. Jakmile začala chodit, tak nastalo fakt pravidelné posazování, po spaní, před spaním, před procházkou, po ní atd. vedlo to ke stavu, kdy byla doma bez plínky snad už v 15 měsících. Bohužel chytla rotavriy, nemocnice a pak nastal odpor k nočníku a wc doma, mimo domov bez problému. Nechala jsem ji čas. a jednoho dne, čerstvě v 18ti měsících jsem ji dala kalhotky, sebrala plínku a od té doby už ji neměla nikdy. Pouze teda chviličku ještě na noc, ale brzy mě přestalo bavit v noci zápasit s plínkou :) když byla stejně suchá a budila se mi na čůrání. :) Dneska má 25 měsíců a na děti s plínkou kouká, co to mají. :) nebylo to ze dne na den, avšak dneska vydrží, nehoda se nestává, jen moji vinou, kdy nereaguji v cizím prostředí na jeji hlášky a to tak 1x za měsíc. Je pravda, že každé dítě má jiný čas a jindy dozraje na nočník. Já osobně bych to nenechávala na moc pozdě. Nedávno na Facebooku koloval článek, že se nemá moc dlouho otálet, že to není zdravé a horzí infekce močových cest. Ideálně si myslím, že je dobré začít mezi 1-1,5 rokem. Rozhodně netlačit na pilu. A netuším zda nemocné, ale setkala jsem se s 5ti letých chlapečkem v plínce... kdo ví, jestli nejsou svaly trénované, či je to nemoc.. či pohodlí dítěte? matky? či nemoc?
Miriam 21. 2. 2017 09:58
No my jsme zacali u dcery i syna zt v tech 15 mesisich, ale oba trvdojsijne odolavali a nechteli na nocnik a oba zacali pomalu az ve 2,5 roce! Takze asi zalezi na vyzralosti ditete. Bohuzel jsem to mela u obou a to jsme zkouseli vse a nic. Takze s enedivim, ani 5 letym detem, po sve zkusenosti.
24. 8. 2011 11:01
bohužel s vámi nemůžu souhlasit. Moji dceru jsem začala posazovat na nočník asi od 8 měsíců, Vždy na ni poznám kdy se ji chce na velkou. Dnes máme 11 měsíců a na nočník chodí pravidelně zatím jen ale na velkou. Takže s posazováním pozdě raději než brzo nesouhlasím.
Anina 6. 1. 2015 01:45
Souhlasím s vámi, malému je dnes 7 měsíců, a od Ježíška dostal nočníček. Začali jsme ho na něj posazovat a od 26.12. kaká jen na nočníčku, dokonce se toho i dožaduje. A při přebalování, i když má plínku počůranou, ho posadím na nočníček a on se i vyčůrá. Takže myslím, že co nevidět budeme bez Plínek
M.B. 31. 5. 2015 11:00
Taky jsem posazovala syna od půl roku, vyčůral se, vykakal se...ale pak nastal zlom, kdy to odmítal, vzpíral se, plakal. Takže neradujte se, možná je to předčasné. Teď v 21. měs. ho musím učit nanovo a teď už to chápe lépe než v těch 6 měsících.
Petra Š. 26. 10. 2011 11:58
My našeho malého posazovali na nočník cca od deseti měsíců, málokdy se něco zadařilo, nicméně na nočník byl poté zvyklý. Brzy se naučil do nočníku kakat (ale my měli z důvodů snížené funkce štítné žlázy potíže s vyprazdňováním, takže když začal kakat pravidelně 1x denně, byl to malý zázrak). Zhruba v roce a půl naštěstí přišlo léto a bez plen jsme byli již koncem léta, na noc jsme sice plenu dále dávali, leč byla v 99 procentech suchá, takže krátce po druhých narozeninách jsme zrušili i ji. Nehody se nám moc nestávaly, spíš jen taková malá "ucvrknutí". Za dva dny budou malému tři roky a nemám strach ani v noci, přes den dost pije, v noci se vzbudí a přijde si říct, že chce čůrat. Dle mého je pozdě, ukázat dítěti nočník až ve dvou letech, už má hodně rozumu a taky třeba období vzdoru a snadno nočník odmítne. Toť můj názor.
21. 2. 2012 18:32
dcerce jsme koupili nočník v 9 měsících a občas jsme posazovali ale samozřejmě nechápala k čemu slouží,v 16 měsících se jí párkrát podařilo vyčůrat a bylo jasné že chápe k čemu slouží ale jelikož je dcerka strašně tvrdohlavá,jak jsme jí nočník pořád připomínali tak se zasekla a začala nočník hrozně bojkotovat,minuli 2 narozeniny a pořád hrozný řev kdykoliv jsme jí na nočník chtěli posadit a pak mě napadlo koupit dětské sedátko na záchod a najednou to bylo v pohodě,začala si sama chodit na záchod pak klidně i na nočník,bohužel ale ani do jednoho nechtěla kakat a tak to trvá do teď,je jí 3 a půl let a pořád musí mít na kakání plínu,vše jsme jí vysvětlovali a i když je to jinak chytrá holčička,kadit na záchodě odmítá,řešili jsme to i s psycholožkou a vše je zatím bez úspěchu,když jsem jí odmítala dávat pleny,zkrátka to radši drží a došlo to tak daleko že měla i týden zácpu a vykakala se jen po zavedení čípku,nechci to hrotit,po poradě s psycholožkou jí máme dávat pleny na kakání dále hlavně aby netrpěla na zácpy a zkoušet to později :( opravdu mě to trápí ale nelze s tím nic dělat,je to vše jen v její hlavě a po dobrém ani po zlém ani formou odměny nic zkrátka nepomáhá :'(
??? 11. 6. 2012 20:58
Tak jsem konečně objevila podobné dítko tomu našemu svéhlavičkovi.A děkuji,ulevilo se mi.Jsem také přesvědčená,že je to o psychice.Budou mu 3 roky a blíží se školka a rodina(babička) začíná nervóznět.A málem by to přenesli i na mě,kdybych se nechala.Každé dítě má prostě svůj čas, i na kakání.Držím vám palce a nám taky
tali 22. 10. 2014 17:17
ach jaj, isto nie ste sami. moja dcerka, teraz 2r. a 8 mes., ma podobny postoj k nocniku i wc. nechce za ten svet. a to sme uz skusali vsetko, zakazy, motivacie, knizku Co ma v plince mys (prebasnila som do slovenciny), nalepky kakajucich deti na wc, vysvetlovanie, jej pritomnost pri mne, ked som ja kakala... No, teoriu ovlada, ale radsej sa vykadi do nohaviciek.. plienky uz nechce.... no, mozme sa aj zblaznit...
Miriam 21. 2. 2017 10:02
Jo, neco podobneho ma doma. Syn a dcera vzali na milost nocnik az ve 2 letech a do 4 let odmitali kakat do nej. Pomohla az zmena prostredi. Jela na prazdniny k tete a strejdovi. Nema cenu to lamat pres koleno. Byla jsem uz taky zoufala. Od 15 mesicu jsme ji to ucili a nic.
Jane 11. 3. 2014 21:58
souhlasím s Vivi - nejlepší plenky jsou žádné plenky. Druhorozený syn čůrá a kaká cca od 1 měsíce do nočníčku, samozřejmě nesedí, ale držím jej. Vždycky - hlavně v noci - si říkám, že by bylo lepší jej nechat vyčůrat se do plenky, ale nakonec je lepší vstát a dát jej vyčůrat než vstát za 5 minut a přebalovat. Nevychytáváme všechno, ale nic si z toho nedělám, toto není sport a nevyhrávají se medaile, plenky ale rozhodně ušetříme. Hodně dělá pravidelnost - tj. vždycky po probuzení, po jídle, před spaním. Teď když už je větší, tak se i intervaly prodlužují, když byl miminko, tak "šel" i 4x za sebou a to už jsem si říkala, že asi dělá srandu .) Věřím, že přechod na větší nočník mu nebude dělat problémy a v létě bychom mohli kompletně odplenkovat.
Marcela 21. 9. 2014 13:46
A kdyz to tak delate, stihate delat i neco jineho? Uklid, vareni a hrani si s druhym synem. Hledet na dite, kdy bude asi curat, tak bych nic jineho neudelala. Obdiv.
M.B. 31. 5. 2015 11:07
To už mi připadá přehnané
M.B. 31. 5. 2015 11:07
To už mi připadá přehnané
Mirka 26. 6. 2014 22:23
Jane, tak Vy jste mě opravdu odrovnala. Na nočník od jednoho měsíce? A Vy věříte tomu, že tak maličký chápe, co tam má udělat? Když neberu v úvahu to, že by se takto mále děti neměli posazovat, ale to je Vaše věc, je to Vaše dítě, rak by mě hrozně zajímalo, jak to praktikujete? To jeden drží tělíčko a druhy hlavičku nebo se Vám rodí už tak inteligentní a vývojove uzpůsobené děti, že od prvního měsíce drží už i hlavičku??
ewenes 27. 6. 2014 07:50
Já musím teda souhlasit s tím že dítě neni dobré na nočník nutit od mala a že je to dřív nebo později přirozená potřeba dítěte ty plínky sundat.V 1,5 roce jsem na dceři viděla že už by učení na nočník zvládla ale nutit a běhat za ní se mi nechtělo něco málo před druhým rokem začla plenka vadit i jí a tak sem v den jejích druhých narozenin jí plenku sebrala a to rovnou i na noc......první noc se probudila s tím že něco chtěla a nevěděla co obě jsme se nakonec shodly že chce čurat ....no a od tý doby se budí a dojde si i večer na záchod nebo nočník sama a já o tom ani nevim :) tak že jaké dlouhé učení stačí počkat na správný čas a nám to nezabralo ani den :)
AK 28. 12. 2014 23:26
Opravdu je to tak, že pokud má čtyřleté dítě i ve dne stále plenu, není zdravé?
21