Maminka.czPrezentace klienta

Káva v těhotenství: víte, jak to s ní je?

Reklama 10.  10.  2022
Každá žena řeší na začátku těhotenství otazníky související se změnami v životním stylu. Mezi prvními přichází na řadu otázka, zda může budoucí maminka pít kávu a pokud ano, kolik a jaké kávy může vypít, aniž by ohrozila vývoj miminka. Jak to tedy je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvalitní čerstvá káva může být v těhotenství užitečným pomocníkem. Obsahuje totiž pestrý koktejl důležitých vitamínů, minerálů a antioxidantů, pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a pomáhá například i při úpravě nízkého tlaku. A co je stejně podstatné - ovlivňuje psychickou pohodu budoucí maminky. Chvilka s kávou je totiž pro většinu žen oblíbeným rituálem, který se rychle postará o zlepšení nálady.

S kofeinem to nepřehánějte

Přestože odborníci pití kávy v těhotenství nezakazují, faktem je, že kofein patří mezi látky, jejichž příjem doporučují omezit. Důvodem je, že rozklad kofeinu představuje pro ženu i plod velmi složitý proces. Kofein proniká k děťátku přes placentu a snižuje vstřebávání důležitých živin. Jeho nadměrný příjem může podle odborných studií způsobovat zvyšování hladiny stresových hormonů, problémy ve vývoji a může být příčinou nižší porodní hmotnosti i předčasného porodu . Přestože jsou tato rizika malá, doporučuje se, aby budoucí maminky příjem kofeinu omezily a nepřekračovaly hranici přibližně 150-250 mg za den.

Kolik káv denně je tedy v pořádku?

Nedávný průzkum o kávě v těhotenství, který realizovala pražírna kávy EBENICA COFFEE na vzorku téměř 8000 žen ukázal, že až 97 % žen se kávy nevzdává ani během těhotenství. Pokud jste mezi nimi i vy, vězte, že 1-2 šálky denně by měly být v „bezpečné zóně“.

„I zde ovšem platí, že není káva jako káva. Například robusta obsahuje ve srovnání s arabicou až dvojnásobné množství kofeinu. Důležitý je také způsob přípravy kávy – čím déle se káva extrahuje, tím více kofeinu se z ní uvolní. Espresso je proto určitě lepší volba než třídecový „turek“, kterého si necháte půl dne louhovat“, vysvětluje Marek Fajčík z pražírny kávy EBENICA COFFEE. Navíc zdrojem kofeinu jsou i jiné potraviny a nápoje – například čaj, kakao či čokoláda.

Bezkofeinová káva ano – ale bez chemie

Pokud si budoucí maminka chce dopřát více než 1-2 kávy denně nebo má z kofeinu obavy, může sáhnout po bezkofeinové nebo nízkokofeinové kávě a s klidným svědomím si ji vychutnat i vícekrát za den.

Je však důležité vybrat si kvalitní kávu, která nebyla upravena chemicky. Mnohé kávy běžně dostupné v obchodech jsou totiž kofeinu zbaveny pomocí chemických rozpouštědel. Taková káva nemá moc co nabídnout v rovině chuti a přichází také o většinu zdraví prospěšných látek.

Při výběru se proto zaměřte na kávy, které byly kofeinu zbaveny pomocí vody, Švýcarskou vodní metodou. Při využití této bezpečné a čisté metody a následném citlivém upražení si káva zachová svou autentickou chuť a také vysoký obsah zdraví prospěšných látek.

Přesně takovou je například i káva Ebenica Mammie, kterou ve slovenské pražírně vytvořili jako reakci na výsledky průzkumu. „ Zjistili jsme totiž, že výběr káv bez kofeinu je velmi omezený a budoucí maminky s chutí většiny z nich nejsou spokojeny. Společně s našimi zákaznicemi jsme proto vytvořili kávu, která přesně vyhovuje jejich chuťovým pohárkům a ani náznakem neprozradí, že je bez kofeinu, “ tvrdí Marek Fajčík z pražírny EBENICA COFFEE. Na jejich čerstvou novinku mají zatím velice pozitivní reakce. „Zákaznice jsou chutí i aroma kávy nadšené a oceňují i fakt, že je káva kofeinu zbavena jenom pomocí vody, bez použití chemie,“ uzavírá Marek.

Rady baristu pro těhotné milovnice kávy

  • Kávy se nemusíte vzdát. Omezte se však na 1-2 šálky kávy denně.
  • Zapomeňte na „turka “. Espresso obsahuje méně kofeinu než zalévaná či filtrovaná káva.
  • Zvolte 100 % arabicu. Obsahuje až o 50 % méně kofeinu než robusta.
  • Omezte jiné zdroje kofeinu – čaj, kakao, hořkou čokoládu či kolové nápoje.
  • Chcete-li si dopřát více káv denně, sáhněte po bezkofeinové nebo nízkokofeinové kávě.
  • Vybírejte kvalitní kávu, která nebyla upravena chemicky, ale vodním procesem. Informaci o tom, jakým způsobem byla káva kofeinu zbavena, hledejte na obalu. Pokud ji výrobce na obalu neuvádí, s největší pravděpodobností byla káva upravena chemicky.

Klikněte sem pro více informací o kávě v těhotenství.

Témata: Prezentace klienta, Reklama, Káva, Káva na Heureka.cz