Maminka.czMiminko

Každé 12. dítě se rodí předčasně, říká Lucie Žáčková z organizace Nedoklubko

Reklama 26.  5.  2022
Organizace Nedoklubko dlouhodobě pomáhá předčasně narozeným miminkům a jejich rodičům. Rodinám poskytuje okamžitou a ucelenou informační podporu a zvyšuje povědomí o neonatologii v ČR i na mezinárodní úrovni. Ředitelkou organizace je Lucie Žáčková, jejíž dcera se narodila v 6. měsíci těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dovedla byste nám popsat, čím si rodiče po předčasném narození jejich miminka procházejí?

Pro celou rodinu je to náročné životní období. Předčasný porod přichází ve většině případů nečekaně, na takovou situaci nikdo není připraven a rodiče se tak ocitají ve zcela novém prostředí, cítí strach a hlavně maminky pocity selhání a viny. Je to velmi individuální, ale čím je miminko menší a nezralejší, tím je strach o život a budoucnost miminka silnější a větší. Roli ale hraje celá řada okolností.

Kolik dětí se ročně v ČR narodí předčasně?

Ročně se u nás narodí přibližně 8 500 dětí předčasně, tedy asi každé dvanácté.

Jak péče o takto malá miminka probíhá?

Velmi důležité je vědět, že u nás již třicet let funguje tzv. třístupňový systém péče o novorozence a je potřeba vědět, že o extrémně nedonošené novorozence se dokáží postarat ve 12 perinatologických centrech intenzivní péče a dále v 15 centrech intermediární péče, kde se starají o miminka narozená od cca 31. týdne těhotenství.

Péče o taková miminka vyžaduje vysoce specializovaný zdravotnický personál. Lékaři a sestry, kteří o takto nezralá miminka pečují jsou profesionálové v oboru neonatologie. Vedle vysoké úrovně lidských zdrojů je také potřeba přístrojové vybavení od inkubátorů, vyhřívaných lůžek přes různé monitory životních funkcí po nemocniční odsávačky mateřského mléka. K nezbytnému drobnému vybavení pak neodmyslitelně patří pelíšky, různé polohovací pomůcky, dečky, monitory hluku na oddělení, přehozy přes inkubátor, nebo také malinké plenky, které odpovídají velikosti i těch nejmenších pacientů.

Co byste vzkázala rodičům, kterým se právě předčasně narodilo miminko?

Přála bych jim, aby se co nejdříve snažili přijmout celou situaci. Je důležité si uvědomit a smířit se s tím, že nastalá situace je nevratná, že miminko je už na světě a obrovský díl péče a zodpovědnosti je nyní na rodičích. Na tom, jak se k tomu postaví, jak budou i dílčími kroky pro miminko oporou. Aby mu důvěřovali, respektovali a naslouchali radám lékařů a sester. Aby se i přes možná úskalí co nejvíce věnovali miminku, aby u něj byli, alespoň maminka, po celou dobu hospitalizace. Situace, ve které se nyní ocitají je velmi těžká, emocionálně náročná. Zdravotní stav miminka kolísá, jsou dny, kdy jde vše dobře a dny, kdy se nedaří. Ale v těch všech dnech musí dítě cítit přítomnost a účast rodičů.

Chovat ho, klokánkovat, být s ním. Je to pro uzdravování miminka i psychický stav maminky to nejdůležitější. A moc bych všem přála, aby všechno šlo dobře, aby se dětem komplikace vyhnuly a rodiče si mohli své miminko v pořádku odvézt domů, do jeho vlastní postýlky. Pro všechny rodiče předčasně narozených dětí jsme tady my v Nedoklubku. Připravujeme edukativní materiály, příručky, nedávno jsme vydali knihu pro těhotné ženy, kterým hrozí riziko předčasného porodu. Podílíme se na výzkumu příčin a prevence předčasného porodu a různými osvětovými kampaněmi a akcemi zvyšujeme povědomí o této problematice.

Pro pohodlí a rychlý růst předčasňátek

Aby předčasně narozená miminka měla co největší pohodlí, dobře spala, rychle sílila a mohla jít co nejdříve domů, bude značka Pampers ve spolupráci s organizací Nedoklubko a svými zákazníky přispívat na nákup hnízdeček Neobed. Zapojit se může až do 7. června jednoduše úplně každý – stačí zakoupit jakýkoli produkt (nebo rovnou celou zásobu!) Pampers v prodejnách Tesco a automaticky přispějete na nákup hnízdeček Neobed organizací Nedoklubko.

Témata: Miminko, Reklama, Prezentace klienta