Maminka.czNovorozenec

Každé miminko po narození zhubne! Jaký váhový úbytek je ještě v normě?

Martina Machová 5.  2.  2021
Úplně každý novorozenec shodí v prvních několika dnech po porodu pár dekagramů. Jaký úbytek váhy je v normě a jaký už ne? Kdy ztracená deka opět nabere?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Váhový úbytek novorozence je naprosto normální a fyziologický. Není tedy potřeba se kvůli tomu nijak stresovat či obávat o zdraví novorozeného děťátka, anebo dokonce pochybovat o svých mateřských kvalitách – zda kojíme dostatečně, zda je mléko kvalitní apod. A o jak velký úbytek hmotnosti se v průměru jedná?

Co je v normě a co už ne?

„Ztráta přibližně 10 % porodní hmotnosti během prvních tří až čtyř dnů života je považována za normální a je běžná u většiny novorozenců,“  vysvětlují známí lékaři a autoři publikace Čekáme děťátko Martin Gregora a Miloš Velemínský ml. Situaci může poněkud zkomplikovat předčasný příchod dítěte na svět, kdy bývá úbytek hmotnosti obvykle o něco vyšší a také trvá déle, než se vše „srovná do normálu“. Pokud se ale všechno po porodu vyvíjí tak, jak má, dosáhne zdravý novorozenec své porodní hmotnosti okolo desátého až čtrnáctého dne od příchodu na svět.

10 zvláštností novorozence, které vás mohou překvapit

Proč? Proč? Proč?

Důvodů váhového úbytku je hned několik. Novorozené děťátko se po porodu zbavuje nadměrného objemu tělesné vody, proto maličký kojenec tak často močí. Gramy rychle ubývají jak častým močením, tak první stolicí (tzv. smolka; dehtovitě až zelenavě zbarvená stolice takřka bez zápachu). Malou část hmotnosti novorozence „ukousne“ také ztráta ochranného mázku. Svou významnou roli pak hraje přestavba krevního oběhu děťátka z oběhu závislého na matčině placentě na zcela nezávislý a autonomní krevní oběh.

Být u porodu se neomrzí. Je to zázrak, říká novorozenecká sestra

„Profi“ kalkulátor na sledování váhových úbytků u novorozence najdete ZDE.

Pozor na dokrmování!

Doba těsně po porodu – období (mimo jiné) přechodného a fyziologického váhového úbytku – je z mnoha důvodů dobou velmi citlivou na dokrmování dítěte, a to jak sladkým čajem, roztokem glukopuru či náhradním mlékem! V této době se totiž děťátko učí sát, jeho schopnost nakojit se se zdokonaluje, množství vypitého mateřského mléka se postupně zvyšuje. Děťátko pomalu začíná vyrovnávat poporodní ztráty. Pokud do tohoto procesu neuváženě zasáhneme dokrmováním, miminko sice přechodně zasytíme a uklidníme, ale riskujeme, že postupně ztratí zájem o prs a nebude se mu chtít vcelku namáhavě se kojit. A to má pochopitelně vliv i na samotnou tvorbu mléka – není poptávka, není nabídka!

Samozřejmě jsou situace, kdy je dokrmení opodstatněné, avšak to by měl pochopitelně erudovaný odborník správně odhadnout.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? 

Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video
Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky
Témata: Porod, Miminko, Novorozenec, Po porodu, Kojenec, Šestinedělí, Děťátko, Gregor, Miloš Velemínský, Krevní oběh, Váh, Norma, Šmolka, Hmotnost, Oběh, Úbytek, Deka, Úbytek váhy, Smolka, Mléko, Jaký, Námaha, Martin Gregor, Pór