Maminka.czŠkolák

Každé páté dítě ve věku 5-12 let se v noci pomočuje

redakce 9.  1.  2012
Každé páté dítě ve věku 5-12 let se v noci pomočuje
Máte doma dítě, které se v noci počůrává a nevíte co s ním? Tyto potíže byste neměli brát na lehkou váhu. Trpí nemocí, která se odborně nazývá enuréza neboli noční pomočování. Vyskytuje se až u 20 % populace ve věku 5-12 let. Tedy u každého pátého dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho rodičů neví, jak se k tomuto problému postavit a výsledkem je, že, jak dítě, tak rodiče se zbytečně stresují. A zejména na dítě má tento stres velmi negativní dopad.

Psychika nebo málo hormonů?

Noční pomočování se projevuje jako porucha schopnosti udržet moč ve spánku. Podle mezinárodních klasifikací je noční pomočování v Evropě považováno za nemoc po pátém, v USA po šestém roce věku dítěte. Stupeň pomočení může být různý od zvlhčení spodního prádla až po úplné vyprázdnění měchýře v intenzitě několikrát za týden nebo i několikrát za noc.

ČTĚTE TAKÉ: Náctileté matky

Ve většině případů není pomočování zapříčiněno psychikou, ale funkční nebo organickou poruchou. Důvodem může být nedostatek hormonu vasopresinu, který reguluje vylučování vody ledvinami během noci. Mezi další příčiny enurézi patří špatné návyky při příjmu a výdeji tekutin, nesprávná výživa, poruchy spánku nebo porucha funkce močového měchýře. K mimovolnému vyprazdňování však mohou vést i stres a problémy ve škole či v rodině. Pravou příčinu potíží může určit jen lékař.

Přehlížení ani trestání nepomáhá

Děti by rozhodně neměly být za noční pomočování trestány, ale na druhou stranu byste ani neměli jejich problémy přehlížet. Není-li toto onemocnění řešeno včas, může mít nepříznivý dopad na psychiku dítěte. Pomočování může být pro školní děti stresující a vést k pocitům zahanbení, selhání nebo méněcennosti.

Za léčbu zaplatíte časem a trpělivostí

„Léčba nočního pomočování je časově náročná a vyžaduje systematický a trpělivý přístup rodiny i lékařů,“popisuje MUDr. Martin Gregora, pediatr.

Možnosti léčby sahají od režimových opatření, např. pravidelný pitný režim přes alarmy budící dítě při pomočení až po medikamentózní léčbu. Významnější roli postupně začínají hrát i speciální pleny, které mají pozitivní dopad na psychiku dítěte a tím i rodičů. Účinná léčba však vyžaduje vždy kombinaci více postupů.

Témata: Zdraví, Děti, Školák, pomoc, Noční pomočování, Kaz, Let, Noc, Pozitivní dopad, Pat, Účinná léčba, Věk, Zdraví na Heureka.cz

Video