Každé těhotenství je jiné. Opravdu?

Také slýcháte, že každé těhotenství je jiné a že když poprvé zvracíte, pálí vás žáha nebo jste oteklá, příště to tak být nemusí? Mírněte svá očekávání, běžné těhotenské potíže se většinou opakují, s nemocemi je to složitější.
Každé těhotenství je jiné. Opravdu?

Třicetiletá Radka čeká druhé dítě a je přesvědčená o tom, že kdyby její první těhotenství probíhalo podobně jako to současné, zůstane u jednoho dítěte.

„Poprvé jsem ani nevnímala, že jsem těhotná, zatímco teď padám vyčerpáním, neustále je mi špatně a aspoň jednou denně zvracím. Koncem prvního trimestru jsem byla na pokraji sil,“ říká Radka, která je v současnosti na rodičovské dovolené a stará se o tříletého syna.

Dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije se třemi dětmi a manželem

Dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije se třemi dětmi a manželem

„Nemyslím, že jsem unavená proto, že mám dítě a tehdy jsem mohla odpočívat podle libosti. Před čtyřmi roky jsem zase dělala náročnou práci a pracovala až do porodu. Tohle těhotenství je prostě úplně jiné,“ prohlašuje Radka, zatímco její kamarádka Renata se rozpovídá o tom, že ona trpěla silnými nevolnostmi až do pátého měsíce a ve třetím trimestru se zase potýkala s bolestmi páteře.

„Jak někdo říká, že si těhotenství užíval, já jsem se modlila, aby už bylo za mnou. Protože ale všude slýchám, že každé těhotenství je jiné, utěšuju se tím, že moje druhé proběhne bez jediného zvracení,“ směje se Renata.

Některé nevolnosti se opakují

Že jsou to nejspíš plané naděje, naznačují zkušenosti gynekoložky Ivy Mikyskové z porodnice v pražské nemocnici na Bulovce.

„Je třeba počítat s tím, že potíže jako nevolnosti a zvracení, sklony ke kolapsům, únava nebo otoky se budou v dalších těhotenstvích spíše opakovat,“ předvídá lékařka, která přitom nevylučuje možnost, že jedna žena prožije dvě naprosto odlišná těhotenství, jako tomu bylo v případě Radky.

Nebývá to časté, ale může se to stát, protože záleží na dalších okolnostech – projevuje se matčin věk, časový odsup těhotenství i psychická kondice budoucí matky.

Síla hormonů

Nevolnosti se v různé intenzitě vyskytují u většiny těhotných. Ačkoliv lékaři dosud neznají jejich příčinu, pravděpodobně jde o reakci organismu na vzestup hladiny těhotenských hormonů, jejímž evolučním důvodem je ochrana plodu před některými škodlivými vlivy.

GALERIE: Rodičovství je fuška. Podívejte se na vtipné fotky unavených rodičů

GALERIE: Rodičovství je fuška. Podívejte se na vtipné fotky unavených rodičů

Mezi těhotnými jsou velké rozdíly v hladinách těchto hormonů a navíc na ně individuálně reagují. Proto jedna žena prozvrací podstatnou část těhotenství a jiná si třeba ani nevšimne, že čeká dítě. V obou případech je pravděpodobné, že organismus bude při dalším těhotenství na vzestup hladiny hormonů reagovat podobně. Výjimky ovšem existují.

„Skutečnost, že jsou ženy, u kterých se zvracení ve všech jejich těhotenstvích neopakuje, vede ke vzniku různě seriózních teorií o tom, zda je výskyt zvracení závislý například na pohlaví plodu či na tom, ve kterém vaječníku se vytvořilo těhotenské tělísko, tedy ze kterého vaječníku žena otěhotněla,“ říká lékařka Iva Mikysková.

Štěstí v neštěstí

Těhotenství osmatřicetileté Mirky skončilo před rokem dramaticky, neboť lékař v 37. týdnu diagnostikoval preeklampsii a žena musela podstoupit císařský řez. Bylo to tak rychlé, že si ani neuvědomovala, jaké nebezpečí hrozí malému synovi i jí samotné.

Že je preeklampsie velmi vážný stav, při němž se dítěti nedostává dostatek živin a matčino tělo může zkolabovat, se dozvěděla od lékaře později a tehdy dostala strach z dalšího těhotenství.

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

„Najednou mi došlo, co všechno se mohlo stát a že si člověk do poslední chvíle nemůže být jistý, že všechno dopadne dobře. Lékař mě ujistil, že riziko opakování není tak velké, akorát že máme druhé dítě uspíšit,“ říká matka ročního chlapečka.

Lékařka Iva Mikysková potvrzuje, že právě v případě preeklampsie skutečně platí, že čím je interval mezi těhotenstvími kratší, tím menší je riziko, že nemoc udeří znovu. V případě méně závazných nemocí, jejichž výskyt je podstatně častější, je to jiné.

„Těhotenská cukrovka nebo hypertenze mají jednoznačně sklon k opakování, zejména u obézních a starších těhotných, kterých v našich ordinacích přibývá,“ podotýká gynekoložka.

Věk, psychika a další proměnné

Obecně platí, že odlišný průběh gravidity mívají matky, které se rozhodly porodit děti ve větším rozestupu v řádu let. Pokud si žena pořídí jednoho potomka ve dvaceti a druhého po třicítce, nejspíš zažije dvě různá těhotenství včetně intenzity nevolností.

Souvisí to s věkem, neboť starší ženy mají obecně více problémů, závažnějších nemocí a komplikací. Když naopak žena naplánuje těhotenství krátce po sobě, setká se pravděpodobně s podobnými příznaky, ačkoliv v tomto případě se zase může dostavit větší únava, a proto pro ni bude donošení druhého dítěte náročnější.

Vlivů, které se projeví na průběhu těhotenství, je prostě velké množství, a v neposlední řadě má vliv také psychika.

„Setkávám se s řadou žen, které první, pro ně třeba vymodlené těhotenství, prožily v mukách úzkosti a strachu, ze kterých plynuly různé fyzické problémy, s nimiž byly i opakovaně hospitalizovány. Pokud toto těhotenství úspěšně donosí a porodí zdravé dítě, přinese to uklidnění a další těhotenství."

Běžné příznaky versus nemoc

Těhotenství provázejí nejrůznější obtíže, které v různé intenzitě zažije každá žena. Patří sem nevolnosti, nechutenství, citlivost na pachy, pálení žáhy, bolesti hlavy, nadýmání a zácpa, hemeroidy, nespavost, křeče v lýtkách. Ve většině případů nejde o nic vážného a pokud nehrozí například dehydratace kvůli silnému zvracení, nehrozí ženě ani dítěti nebezpečí.

Jiné je to v případě nemocí, které mohou ohrozit matku i dítě a je třeba je neprodleně léčit. Patří sem vysoký tlak, jehož následkem může být předčasný porod nebo předčasné odloučení placenty.

Vysokým tlakem se projevuje preeklampsie. Nebezpečná může být cukrovka, která způsobuje vyšší porodní váhu dětí a další komplikace. Žena by však neměla podceňovat ani banálnější nemoci, jako je infekce močových cest a vaginální výtok. Vždy je třeba se poradit s lékařem.

Že tedy máte nějaká očekávání? Raději na ně zapomeňte, protože v těhotenství se nedá naplánovat vůbec nic.

 

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

 

Za peníze lepší péče? Těhotenské nadstandardy aneb za co si můžete připlatit

Za peníze lepší péče? Těhotenské nadstandardy aneb za co si můžete připlatit

 

 

 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články