Maminka.czChování a vztahy

Kde se bere sexismus? Už malé kluky vedeme k tomu, že holky jsou něco míň!

Simona Procházková 23.  11.  2021
Mladý americký umělec Damian Alexander zveřejnil na svém instagramovém účtu dokonalý komiks, který vtipně poukazuje na fakt, jak už z chlapců ve školním věku vytváříme my, dospělí, zaryté sexisty – vychovávané k tomu, aby pohrdali vším ženským a vysmívali se všemu, co utváří ženský svět. Čím vším jim ubližujeme a proč to děláme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše, co se s námi děje v raném dětství a během dospívání, zásadním způsobem utváří naši osobnost, formuje charakterové vlastnosti a směruje pohled na okolní svět. Přístup, komunikace a styl výchovy – nejen od rodičů, ale také od učitelů a dalších dospělých – jsou důležité pro celý další život, zejména kvalitu vztahů k ostatním lidem. Proto bychom všichni měli dělat maximum, co je v našich silách, abychom „vyprovodili“ do společnosti socializované, respektující, tolerantní, všímavé a empatické lidské bytosti. A že je toho spousta, co se dá pokazit!

VIDEO: Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi?

Bostonský karikaturista a fejetonista Damian Alexander nedávno vytvořil originální kreslený (a varující) komiks, který ukazuje na jeden obrovský společenský problém, o kterém si autor myslí, že by zasluhoval mnohem více pozornosti. Podařilo se mu brilantně vyobrazit, jak snadno se z normálních, genderovými poučkami, zažitými stereotypy a šovinismem nezatížených kluků stávají arogantní a povýšení sexisté, přesvědčení, že ženské pohlaví je méněcenné a ženy jsou v podstatě nižší bytosti. Podívejte se, jak se mu to povedlo!
 

Klepněte pro větší obrázek



Jako dítě jsem obdivoval výhradně ženské hrdinky. Jenže problém je v takovém případě v tom, že když jste kluk, myslí si pak o vás lidé divné věci a dívají se na vás skrz prsty. Jednou jsme ve škole dostali za úkol napsat esej o oblíbené filmové nebo literární postavě. Hrdě jsem se přiznal, že mou nejoblíbenější je Matilda (pozn. red.: hlavní hrdinka dětské knížky spisovatele Roalda Dahla, velmi sečtělá, chytrá a nadaná dívka bojující s konvencemi a nespravedlností).

Jak vychovat optimistu? Máme pro vás 7 skvělých her
Témata: Děti, Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Harry Potter, Damián, Damian, Superman, Spiderman, Ponižování, Kluk, Bytost, Komiks, Instagramový účet, Potter, Peter Pan, Malý kluk, Matilda, Dívka, Gender, Chlapec, Indiana Jones, Roald Dahl