Maminka.czTěhotenství

Koupání v těhotenství? Vybírejte místa, kde se voda kontroluje

Veronika Vlachová 4.  8.  2018
Prožívat těhotenství v horku není žádný med, tedy pokud se nemáte kde svlažit. Jaké vodní plochy můžete bez obav navštívit a jakým se raději vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koupání není pro každou

Koupání k létu patří, a pokud budete dodržovat určitá pravidla, která vás ochrání před možnými infekcemi, můžete si léto u vody dostatečně užít. Jenže jak upozorňuje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze, existuje i skupina těhotných žen, která by si měla koupání raději odpustit:

„Vyhýbat se koupání a plavání by měly ženy, které mají rizikové těhotenství například kvůli vysokému tlaku, trápí je předčasné kontrakce, otevírání děložního čípku nebo krvácení z dělohy.“

Ovšem pro ty, které prožívají nekomplikované těhotenství, je plavání ideálním pohybem. Zlepšuje pružnost těla, posiluje svaly, odbourává bolesti zad či otoky nohou a zrychluje metabolismus. Kromě toho také zmírňuje těhotenskou zácpu, prokrvuje kůži a dokáže zmírnit celulitidu.

„Vždy je ale potřeba mít jistotu, že voda, ve které se žena bude koupat, není závadná,“ upozorňuje Radka Gregorová s tím, že s velkou obezřetností by měly ke koupání přistupovat ženy, které ještě před otěhotněním trpěly mykózami. „Doporučuji použít po koupání dezinfekční výplachy nebo čípky,“ dodává lékařka.

Nejhorší kvalita vody je v rybnících

Obecně se má za to, že nejhorší kvalita vody je v rybnících. Velice často se tam totiž najdou sinice i další bakterie. Podmínky, které určují čistotu vody v rybnících, jsou bohužel závislé na počasí, množství srážek a chování lidí ve vodě. Pro kontrolu kvality vody se vždy podívejte na stránky krajské hygienické stanice.

Ovšem pokud se vydáte k jezerům například v Rakousku, jejichž kvalita se často přirovnává k pitné vodě, máte o starost i strach míň. Pozor ale na koupaliště a veřejné bazény. „Ideální jsou přímo kurzy nebo plavání pro těhotné, kde se kvalita vody přísně kontroluje. Vhodným místem ke koupání jsou pak také moře nebo řeka,“ doporučuje gynekoložka.

Opalování během těhotenství: pouze občas a s rozumem

Rizika koupání těhotných

Nepodceňujte boty do vody nebo protiskluzovou obuv, která vás uchrání před možnými pády při vstupu do vody. Dalším velkým rizikem, které může v souvislosti s letním koupáním nastat, jsou onemocnění jako průjmy nebo zvracení.

Pak akutní onemocnění dýchacích cest, prochladnutí, zánět spojivek, vyrážky a různé jiné dermatitidy. „Obecně ale nejvíce hrozí různé vaginální infekce, jejichž původcem jsou bakterie a kvasinky, které se jen těžko eliminují,“ říká Radka Gregorová.

Během těhotenství se totiž rapidně snižuje kyselé prostředí v pochvě. S tím souvisí i zánět močových cest, na který mnoho těhotných žen může trpět. „Riziko lze minimalizovat dodržováním základních hygienických návyků: Nesedejte na koupalištích na vlhká místa, po koupání se osprchujte a nebuďte příliš dlouho v mokrých plavkách,“ radí lékařka.

Revize dělohy: kde mohu mít sex a kdy se koupat v bazénu?

Někdy postačí i lavor se studenou vodou

Vyslyšte svoje tělo, když si říká o svlažení. A co si budeme namlouvat, velkou službu v parných dnech udělá i lavor s vlažnou vodou, do kterého strčíte alespoň svoje nožky. A když už najdete ověřené koupaliště, do kterého se odvážíte ponořit, akrobatické kousky pod vodou si raději ponechte až na dobu po porodu.

Dejte přednost standardnějším stylům, jako jsou prsa, znak nebo kraul. V těhotenství se také vyplatí sledovat svou tepovou frekvenci, aby nevystoupala příliš vysoko. Zvlášť pokud si normálně plavání dopřáváte jen jako rekreační záležitost, svou horní hranici prokonzultujte se svým lékařem.

Také odstup od jednotlivých návštěv koupaliště by měl být 24 hodin, aby vaše tělo i vyvíjející se dítě měly dostatečný čas na odpočinek. A hlavně si toto léto užijte plnými doušky. To následující už bude s novým přírůstkem úplně jiné a neopakovatelné.

Léto 2v1: Aneb jak si užít léto jako těhotná

VÝHODY plavání v těhotenství

1/ VZTLAK VODY

Voda odlehčuje nosný systém, klouby a vazy.
Usnadňuje také celou řadu pohybů a obnovuje celkovou mobilitu.

2/ STUDENÝ STIMUL

Po plavání v chladnější vodě se urychluje metabolismus a zlepšuje imunita a odolnost proti nachlazení. Průměrná teplota bazénu by se měla pohybovat kolem 25 stupňů.

3/ VĚTŠÍ POHODA

Má pozitivní vliv na vaši psychiku. Tělo obklopené vodou dostává nové impulzy v podobě pozměněných podmínek gravitace, změny teplot a stimulace kůže. Což má za následek také větší únavu a lepší spánek.

4/ POSILOVÁNÍ

Má velký efekt na muskulaturu, klouby a páteř. Kromě toho tlak vody na hruď mnohem více aktivuje dýchací svaly, a tím pádem se zvýší i funkce dýchacího systému, která se vám při porodu bude hodit.

Kde se raději v těhotenství nekoupat

Určitě nechoďte do veřejných bazénů, jejichž voda není pravidelně a často monitorována. Dále pak se raději vyhněte rybníkům, jezerům a řekám se špatnou kvalitou vody, horší než třetí kategorie.

V těhotenství si také raději odpusťte vířivky nebo teplé sedací koupele. Pobyt v nich totiž zvyšuje riziko nákazy nejrůznějšími bakteriemi a plísněmi. Mohou vás tam postihnout kvasinkové infekce, jelikož vlivem hormonů se snižuje kyselost ve vaší pochvě.

Chladné vody také protentokrát nechte raději otužilcům. V těhotenství tělo jede na jiný režim a pobyt v chladné vodě nemá výrazný efekt na imunitu. Obecně se má za to, že voda pod 18 stupňů je ke koupání u těhotných nevhodná. Stejně tak i voda s teplotou vyšší než 38 stupňů.

Tělo se tak zahřeje na nebezpečnou hranici a dochází ke snížení tlaku a v souvislosti s tím mohou přijít i problémy s krevním oběhem. V praxi to znamená, že po dlouhé a teplé vaně se vám může zatočit hlava, omdlíte nebo se „jen“ nebudete cítit dobře. Kromě toho se v horké vaně zhoršují křečové žíly a zvyšuje se riziko předčasného porodu.

Video: Co se skutečně děje v děloze během těhotenství

Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?
Co byste měla vědět o těhotenství v prvním trimestru
Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Koupání, Následek, Pozitivní vliv, Gynekoložka, Vodní plocha, Kontrakce, Velká služba, Koupaliště, Voda, Rybník, Mokrý, Horká vana, Dýchací sval, Průměrná teplota, Tepová frekvence, Vlažná voda, Akutní onemocnění, Výrazný efekt, Otok, Určité pravidlo, Výplach, Mykóza, Studená voda