Maminka.czKojenec

Kde vaše dítě bez obav přebalíte?

redakce 25.  6.  2011
Situace na poli přebalovacích pultů na veřejných místech se sice poměrně zlepšuje, potíže ale mohou nastat, pokud váš potomek ještě neumí chodit na záchod. Kde jsou na návštěvu dětí připraveni?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětské koutky

V restauracích rostou jako houby po dešti, vy byste si ale měla dát pozor, do jaké herny svá zlatíčka vezmete. Některé totiž vzniknou tak, že personál donese hračky po odrostlých dětech, nikdy je nemyje, občas je uklízečka nahází zpět do krabice (což by mimochodem mělo být povinností toho, kdo je vykramaří naposledy, tedy i vašeho dítěte).

Personál by se měl starat o pravidelné čištění a jasně deklarovat, jestli je dětský koutek připravený pro batolata od tří let, nebo zda si tam mohou hrát i menší děti. V takovém případě by se na zemi neměly povalovat zbytky drobných hraček z vajíček s překvapením a podobně. I kdybyste se do takovýchto prostor rozhodla svého průzkumníka pustit, dbejte na to, aby v prostoru nebylo nic, o co by se mohl zranit. Personál podniku nenese za děti žádnou odpovědnost!

Restaurací a dětských koutků se zázemím pro nejmenší se začíná objevovat docela dost. Hloupé ale je, že většinou něco z toho, co potřebujete, na daném místě prostě nenajdete.

Občas je také problém dostat se na toalety s kočárkem, protože jsou stavěné tak, že dveřmi projde ztepilá modelka, nikoli však matka s trekovým kočárkem ověšeným taškami. To ale vašeho potomka jaksi nezajímá. A necháte ho v mokré plence ještě dvě hodiny, než se dostanete domů?

S největší pravděpodobností ne. Aby se vaše odpolední procházka nezměnila v horor jen proto, že určité potřeby má každý, dítě i dospělý, máme pro vás tipy, kde hledat správné místo a přestávku zvládnout bez zbytečného stresu.

Záchody a přebalováky

Je to smutné, ale jejich nejčistší a nejkontrolovanější variantu stále najdete v nákupních centrech a fastfoodech. Kromě toho, že podniky rychlého občerstvení mají tuto místnost většinou umístěnou bezbariérově v přízemí, ještě disponují ochotným personálem, který vám pomůže manipulovat s kočárkem, pokud to sama nezvládáte. Je to možná hloupý vtip, ale podobné toalety nejspíš využijete i vy, až se vydáte na výpravu a budete mít potřebu.

Nenecháte přece svoje dítě v kočárku před restaurací několik minut, než seběhnete do sklepa, kde možná nějaké záchody jsou. U dětských hřišť taktéž chybí zázemí. Plánujte si tedy vycházky podle dosahu toalet.

Nikdy nevíte, kdy se vám podobná strategie může hodit. Na některých místech už mají dokonce i přebalovací pulty s vlhkými ubrousky. Na to ale nespoléhejte. Přece jen jsme v Česku. Takže tašku s přebalovacími proprietami mějte vždy při odchodu z domu pečlivě zabalenou!

Potřebná výbava

Nečekejte zázraky. V tašce potřebujete mít vždy pleny správné velikosti, spíš víc než míň, vlhké ubrousky, papírové ubrousky, mast na zadeček miminka podle aktuální situace v plenkách, přebalovací podložku a pro případ nehody náhradní oblečení. Nezapomeňte, že i venku platí stejná pravidla jako doma. Nejprve si připravte k ruce všechny propriety a teprve pak dejte dítě na přebalovací pult.

Nikdy se od něj nevzdalujte, hlídejte ho stále očima a nelovte v tašce zapadlý mobil. Doma již máte pohyby nacvičené, v cizím prostředí by se vám chvilková nepozornost mohla vymstít neštěstím. Dbejte i na to, abyste si před a po přebalování potomka pečlivě umyla ruce dezinfekčními ubrousky, totéž udělejte i s ručičkama dítěte, které má kolem osmého měsíce snahu sahat si na genitál. Uvědomte si, čeho všeho jste se cestou k přebalovacímu pultu dotkla.

Zábava pro větší, hygiena pro menší

Ideální jsou restaurace, které se inspirovaly našimi západními sousedy, a jakmile vidí dětské hosty, přinášejí jim zaměstnanci tzv. balíček pro zábavu, který obsahuje pastelky, omalovánky, možná i nějakou tu skládačku. V takto zařízených a na malé návštěvníky připravených podnicích byste neměla mít problém s tím najít ochotný personál a místnost na přebalení, případně nakojení svého nejmenší ho potomka.

Jakmile totiž vedení deklaruje, že se o své nejmenší zákazníky stará, věnuje se všem věkovým kategoriím a vy si svou kávu nebo oběd vychutnáte v klidu a pohodě.
Světlým příkladem péče o malé zákazníky jsou restaurace McDonald’s´. Děti a rodiny tu pro nikoho nejsou přítěž, ale hosté, s nimiž se počítá a jimž se vychází vstříc. Ti nejmenší i maminky rychle poznají, že jsou tu všichni vítáni.

Napovědí jim to úsměvy personálu, pochopení pro jejich hry a vybavení restaurací uzpůsobené dětem a rodinám. Většina restaurací disponuje dětskými koutky a židličkami na míru malým strávníkům, samozřejmostí jsou balonky pro děti. Maminky jistě ocení tolik potřebné přebalovací pulty. A´pochutnání? Kromě menu připraveného speciálně pro děti, jehož součástí je vždy atraktivní hračka, objevíte v nabídce také bezpočet dalších dobrot. Víte snad o jiné restauraci, která tolik myslí na radost našich nejmenších?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Cizí prostředí, Vaš, Pravidelné čištění, Odpolední procházka, Vaše dítě, Správné místo, Chvilková nepozornost, Atraktivní hračka