Maminka.czPorod

Kdo je kdo u porodu? Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?

Tereza Víchová 25.  1.  2018
I když je porod a vše kolem něj intimní záležitost, odborníků se kolem vás bude vyskytovat hodně. S čím vám kdo z nich pomůže a jaké mýlky mezi těhotnými často kolují?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lékař záda nemasíruje

„Spousta žen si myslí, že dula je někdo jako porodní asistentka. To je ale omyl. Jsou to dvě rozdílné role. Dula určitě neprovádí zdravotnické úkony, není zdravotnický profesionál,“ vyvrací jeden z mýtů Jitka Čejková, která provází ženy těhotenstvím a mateřstvím už více než 15 let.

„Dula neposlouchá srdeční akci miminka, nevyšetřuje, neměří tlak. Je tu pro ženu v té emoční rovině a jako fyzická a psychická podpora. Je s konkrétní  ženou u porodu nepřerušovaně, její přítomnost není ovlivněná koncem 12hodinové služby ani péčí o další rodící ženy. Je plně přítomná a k dispozici té jedné rodící ženě a tak, jak žena bude potřebovat.“

Časté nejasnosti panují třeba i kolem působení lékaře během vašeho porodu. Pokud si totiž domluvíme svého porodníka, obvykle čekáme, že bude u celého průběhu porodu. A to je omyl:

„Těhotné by si měly se svým lékařem dopředu vyladit vzájemné požadavky,“ doporučuje Jitka Čejková. „A uvědomit si, co od lékaře očekávají a že on většinou není ten, který ženu opečovává. Navrhuje a doporučuje nějaké postupy, ale intenzivně přítomný je často až v samotném závěru porodu.“

Ivana Königsmarková: České porodnictví zapomíná na to nejdůležitější: na matku!

Odborníci u porodu a po něm

Porodní asistentka

Je vysokoškolsky vzdělaný zdravotník. A základní osobou pro ženu s fyziologickým těhotenstvím a porodem. Setkáváte se s ní už v průběhu těhotenství na preventivních prohlídkách u gynekologa. Můžete si vybrat „svou“ a domluvit její účast u porodu.

Málokdy má ale smlouvu s konkrétní porodnicí. To ještě bohužel není v ČR běžný stav, je jen pár porodnic, které tuto péči umožňují. Většinou je tedy v roli vašeho doprovodu a porod nemůže vést. To v porodnici zajistí porodní asistentka, která má právě službu. Poté se v souhře s dětskou sestrou či lékařem postará i o narozené miminko v souladu s vašimi přáními.

Praktické je mít kontakt na porodní asistentku i v období šestinedělí. Na tzv. poporodní návštěvě u vás doma může zhodnotit celkový zdravotní stav vás i dítěte, zkontrolovat prsa, zavinování dělohy nebo stav poporodního poranění. Je schopná poradit i s kojením. Její návštěvu doma ale budete muset hradit, protože na ni zdravotní pojišťovny v ČR většinou nepřispívají.

Proč mít dulu na porodním sále? Pro ženu je psychickou i fyzickou podporou

Dula

Není zdravotník. Její úlohou je fyzická a emoční podpora ženy. Je jí stále k dispozici, umí ulevit nefarmakologickými způsoby od bolesti – masáží, teplými obklady, klidem, podporou efektivního dýchání.

Hodně se na rodící ženu naladí. Pomáhá i muži u porodu, aby se uměl zapojit, ale nerušil. A aby rozuměl tomu, co se odehrává, a byl pro svoji ženu dobrým partnerem a oporou.

Dula totiž velmi podporuje vznikající novou rodinu. Pomáhá také komunikovat s personálem, ví, co se v konkrétních situacích bude asi odehrávat. Nedělá za vás ale žádná zásadní rozhodnutí. Dula se velmi dobře doplňuje jak s porodní asistentkou, tak s lékařem a je čím dál oblíbenějším doprovodem k porodu i průvodkyní v těhotenství. I její služby jsou placené.

První porody by se měly zakázat, říká porodní asistentka Tereza Morávková

Lékař

Gynekologa vídáte při pravidelných těhotenských prohlídkách, využijte je také ke svým otázkám ke všemu, co se týká porodu. Praktické je sepsat dopředu, co všechno vás zajímá. U přirozeně probíhajícího porodu je lékař většinou profesionální „pojistka.“

Nepomůže prodýchávat kontrakce ani vám nebude masírovat záda. Také bude záležet na vašem ladění a zdravotní situaci – zda chcete nebo potřebujete spíš lékařsky vedený porod s využitím různých léků, nebo přirozený s minimem zásahů.

VIDEO: První polibky novorozence s maminkou

Laktační poradkyně

Je proškolená Laktační ligou a účastní se pravidelně tematických konferencí. Označení certifikovaný laktační poradce mohou mít pouze zdravotníci a matky po absolvování kurzů pořádaných Laktační ligou.

Vybírejte proto, komu se svěříte do péče. Laktační poradkyně vás může navštívit už v porodnici nebo později doma. Pomůže v otázkách správného přiložení dítěte a vhodných poloh ke kojení.

Můžete s ní řešit techniku sání dítěte, četnost kojení a všechny další otázky nebo nesrovnalosti. Domácí návštěvu laktační poradkyně hradíte. Využít se ale dá i telefonické nebo online poradenství Laktační ligy, které je bezplatné.

Nejlepší porodnice si vyberte podle hodnocení zde >> 

 

Partner u porodu: Nejintimnější okamžik, nebo recept na průšvih?
Bára Špotáková je těhotná. Čeká druhé dítě
Váš porodní příběh: Druhý porod jsem si užila, nenechala jsem se ovládnout strachem
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Sání, Rodící žena, Laktační poradkyně, Vhodná poloha, Obklad, Dula, Poranění, Mez, Jitka Čejková, Dětská sestra, Psychická podpora, Lékař, Vedený porod, První polibek, Intimní záležitost, Preventivní prohlídka, Poporodní poranění, Zásadní rozhodnutí, Probíhající porod, Jaký, KDO, Porodní asistentka