Maminka.czBatole

Kdo si hraje...

Zuzana Labudová 21.  8.  2010
Zabavit aktivní batole, když venku už několik dní nepřetržitě prší, to je nezáviděníhodný úkol, který bohužel občas potká každé rodiče. Poradíme vám, jak se s takovou situací se ctí vypořádat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina batolat miluje pohyb - některá se vlastně nikdy nenaučí chodit, protože od prvních krůčků pořád jen běhají.

Pokud ale máte dítě, kterému to moc nejde, nebo se mu prostě nechce, můžete ho motivovat pořízením speciální hračky. Existují samozřejmě klasická chodítka, ta ale pediatři zásadně nedoporučují.

Jednak mají rodiče sklon dávat do nich děti, které na pohyb ve svislé poloze ještě nejsou zralé, což jim může poškodit kostru i svalový aparát. A pak jsou to přístroje sice lákavé - alespoň na chvíli ratolest dozajista zabaví - ale i nebezpečné.

Děti se v nich brzy naučí pohybovat velmi rychle a samozřejmě absolutně nedbají na to, zda je na konci chodby zeď, nebo ještě hůře schody. Pracovníci záchranné služby či pohotovostního příjmu by vám mohli vyprávět o tom, jak mohou zraněné děti po takové zábavě dopadnout.

Něco podobného chodítku ale batoleti přesto pořídit můžete. Vyrábějí se speciální pultíky s kolečky vepředu a držátkem vzadu, které takovému vratkému chodci poskytnou pevnou oporu. Navíc jsou na nich různá tlačítka, která vydávají zvuky, nebo jsou jejich součástí další malé hračky. Podobnou službu však mnoha začínajícím „turistům“ poskytne klasická židle či cokoli jiného, co mohou s vítězoslavným úsměvem hrdě tlačit před sebou.

Pohyb i doma

Pro děti, které už chodí jistě a ničeho se přidržovat nemusejí, jsou na ven i na doma skvělou volbou hračky, které mohou táhnout za sebou - třeba pověstný kačer - nebo různé vozíčky či kočárky pro panenky. Také velké nákladní auto skýtá mnoho možností zábavy, od vození sebe sama za pomoci staršího sourozence po nakládání a vykládání různých materiálů.

Pro pohyb po vlastní ose pak batoleti pořiďte odrážedlo. Dejte pozor na to, aby bylo dostatečně stabilní a mělo všechny tvary oblé. Dobré je vozítko s dítětem poměřit, některá jsou totiž docela vysoká a až k nim váš potomek dostatečně doroste, dá už raději přednost klasickému kolu s přídavnými kolečky. Pro větší batolata se vyrábějí různá skákadla, většinou z měkké pěnové gumy, ve tvaru oblíbených zvířátek či postaviček z dětských filmů či pohádek.

V domácím prostředí se dá hrát také fotbal nebo hokej. Branky uděláte z čehokoli a míč je dobré vybrat co nejlehčí, z plyše nebo molitanu. Pak nehrozí, že děti něco rozbijí. Pokud máte dost místa, můžete do prostoru zavěsit houpačku nebo k tomu určený pytel - i na něm si děti užijí spoustu legrace. A koneckonců taková nefalšovaná polštářová bitva má taky něco do sebe.

Ručičky, hejbejte se!

Ve školce a později ve škole budou vaše ratolesti potřebovat jemnou motoriku, která ale mnohým činí potíže, proto je dobré ji rozvíjet už v batolecím věku. Skvělé jsou různé domečky či krabice, do kterých se vkládají kostky nebo předměty rozdílných tvarů a barev. Pro rozvoj logického myšlení je vhodná také navlékací tyč, na kterou dítě postupně skládá kroužky od největšího k nejmenšímu.

U všech těchto stavebnic je samozřejmě potřeba dbát na to, aby jednotlivé dílky nebyly moc malé, aby je vaše ratolest nemohla vdechnout nebo spolknout. Podobné je to s malými dílky u různých plyšáků a jiných hraček, které mají očička či knoflíky.

Mnohým dětem, a to i chlapcům, se moc líbí navlékání velkých korálků. Velice oblíbené jsou také „zatloukačky“, jen si k nim pořiďte ještě špunty do uší. Pokud budete dítě podporovat v kreslení, kupte netoxické pastelky.

Pro nejmenší děti je skvělá kulička, která má na sobě malé polokoule z barevných voskovek. Větším batolatům pořiďte pastelky trojhranné, které je nutí držet tužku správně, bude se vám to později hodit ve škole. V papírnictví i hračkářství jsou k dostání také malé tabule s plochou na psaní, křídami a velkou rolí papíru - taková zábava dětem chvíli vydrží.

Dobrou volbou jsou rovněž různé sešity s předkresleným pozadím a malými samolepkami, které na něj děti umísťují podle svého, a vymýšlejí si tak vlastní obrázky i příběhy - k dostání jsou zvířátka, stavební stroje i dinosauři.

Chci to dělat jako ty!

Často se však stává, že děti nejvíce zajímá to, co má máma, táta, starší sourozenec či kamarád. Nechte svého potomka hrát si s opravdovým nádobím nebo mu rovnou pořiďte malou kuchyňku.

Možná tomu nebudete věřit, ale většinu dětí opravdu potěší uklízecí sada či malý vysavač (i když je většinou použijí trochu jinak, než byste si představovali). U chlapečků zcela jistě hrají prim různé zmenšeniny tátova nářadí. A nemusíte zůstat jen u napodobování.

Co takhle upéct společně skutečný koláč nebo třeba vyrobit truhličku ze dřeva? Mezi dospěláckými věcmi, které děti milují, a my jim je jen neradi půjčujeme, vede mobilní telefon. Zkuste dítěti koupit nějaký dětský model (samozřejmě co nejpodobnější tomu vašemu), anebo mu věnujte svůj starý.

Na rozdíl od sousedů vás děti budou milovat, když jim pořídíte různé hudební nástroje - tamburínu, bubínek, piánko, trumpetku nebo kytaru. A když už opravdu nebudete vědět, co si s neposednou ratolestí počít, vyhledejte na internetu nějakou jednoduchou hru pro nejmenší a pusťte batole na chvíli k počítači.

Najít můžete bezpočet klidných a nenásilných her, třeba mnoho druhů pexesa, hledání zvířátek či rozeznávání barev. A až půjde úplně do tuhého, pusťte mu DVD s Krtečkem nebo Teletubbies. Odpočinete si vy i dítě a pak se znovu můžete vrhnout do společné činnosti.

Hurá do deště!

Ale pozor, nenechte se zmást, on ani ten déšť není úplně k zahození. V mnoha obchodech jsou dnes k dostání vysoké, skutečně nepromokavé kalhoty s kšandami a také bundy s hlubokou kapucí. Společně s holínkami tak získáte vybavení, v němž vaše ratolest rozhodně nepromokne ani neprochladne.

Pořídit můžete také dětský deštník a procházce pak nic nebrání. Po pár dnech strávených za zavřenými dveřmi doma je takové cachtání se v kalužích a počítání žížal neocenitelnou zábavou, kterou váš potomek jistě uvítá.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Teletubbies, Kačer, Křída, Samolepka, Holínka, Speciální hra, Dětský film, KDO, Hra