Kdo si lepí, nezlobí!

Reklama 25.  8.  2014
Kreativní činnosti jsou neobyčejně prospěšné pro rozvoj dítěte. Zlepšují motoriku, podporují fantazii a přináší dětem radost z vlastní tvorby. Nehledě na to, že děti zabaví, takže nemají čas na zlobení. Nepostradatelnou pomůckou každého malého kreativce je lepidlo. Jak ale vybrat lepidlo pro děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bezpečnost především

Je zřejmé, že lepidlo, které používají děti, by mělo být především bezpečné. Z hlediska bezpečnosti jde zejména o to, aby si děti lepidlem neslepily prsty. Z tohoto důvodu jsou pro malé kreativce vhodná spíše disperzní lepidla, která jsou ředitelná vodou, a na rozdíl od vteřinových lepidel nelepí okamžitě, nýbrž až po chvilce. Prstíky umazané od lepidla ředitelného vodou se dají snadno očistit, a nehrozí zde žádné riziko, že by mohlo dojít k poranění jemné kůže na bříškách prstů.

Zdravotní nezávadnost

Neméně důležitým kritériem je zdravotní nezávadnost. Z lepidla by se neměly uvolňovat žádné toxické látky, které mohou způsobit dýchací obtíže nebo jiné zdravotní komplikace. Z tohoto důvodu je třeba pečlivě číst informace na obalu. Bohužel ne na každém obalu, zejména v případě asijských lepidel, se Vám podaří tyto klíčové informace zjistit. Většina rodičů proto důvěřuje známým českým produktům, které sami v dětství používali. Ukázkovými příklady jsou bílá lepicí pasta (která je určená na papír) a Herkules, univerzální lepidlo na papír, textil, dřevo, korek a další materiály.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Schválení Státním zdravotním ústavem

Vzhledem k univerzálnosti použití, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti se Herkules stal nejoblíbenějším českým lepidlem. Jedná se o disperzní lepidlo na bázi polyvinylacetátu, které neobsahuje žádná organická rozpouštědla, je nehořlavé a ředitelné vodou. Jen pro úplnost, Herkules byl schválen Státním zdravotním ústavem jako zcela nezávadné lepidlo vhodné pro styk s potravinami a využívá se i k lepení sáčků mouky, cukru a čajů.

Aby lepidlo lepilo

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost by neměly být na úkor užitných vlastností lepidla, především jeho schopnosti lepit. Na trhu se totiž můžete setkat s lepidly pro děti, která jsou skutečně bezpečná, jenže bohužel nedrží lepené objekty pohromadě, anebo je drží jen velmi krátkou dobu. To bohužel zjistíte až doma, když lepidlo použijete. A to je další důvod, proč dát přednost osvědčeným českým produktům.

Klepněte pro větší obrázek

Pohodlné použití bez plýtvání

Lepidla z hlediska složení jsme už důkladně probrali, nyní se pojďme podívat ještě na obal. Pro děti jsou nejvhodnější takové obaly, které jsou ergonomické, velikostně přizpůsobené pro dětské ručičky a umožňují pohodlné použití. Ideální jsou buď lepidla s aplikátorem, nebo tzv. lepicí tyčinky, které zároveň zamezují plýtvání. Toto řešení je výhodné nejen pro naši peněženku, ale také z hlediska následného úklidu.

Náš tip: Malým pomocníkům můžete pořídit novinku z řady lepidel Herkules lepicí tyčinku Herkules, se kterou se jim bude pohodlně pracovat. Tyčinku se hodí mít po ruce také v kanceláři nebo domácí pracovně. Je totiž malá, ale šikovná.

Takže, milí rodičové, nezapomeňte: bezpečnost, zdravotní nezávadnost, schopnost lepit (nejlépe po chvilce, aby si dítě stihlo v klidu srovnat a upravit lepené objekty) a pohodlné použití! To je inovovaný Herkules.

Více zde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Video