Maminka.czRodina

Kdo u vás nosí dárky?

Josef Kraus 13.  12.  2010
Kdo u vás nosí dárky?
Vánoční výzdoba je již přítomná prakticky kdekoli. Kromě umělého sněhu, stromečků a cinkrlátek ovšem narazíme i na červené punčošky, soby i fousatého a tlustého dědulu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pozice Ježíška roznášejícího dárky je v naší domovině stále neotřesitelná. Ve většině českých domácností je to právě on, kdo dává dětem na štědrý večer radost z nově získaných produktů. Poslední dobou na něj ovšem čím dál víc útočí již téměř internacionální podoba břichatého dědy v červeném kožíšku s dlouhými bílými vousy, který s různými jmény vystupuje v řadě zemí coby obdarovatel hodných dětí. Převálcuje nakonec Ježíška?

Kdo obdarovává ve světě

Americký Santa Claus, který se u nás stal tím hlavním symbolem komercionalizace a internacionalizace vánočních svátků, nemá svůj původ čistě ve Spojených státech. Je naopak konglomerátem nejrůznějších typů dárců prezentů v (nejen) křesťanském světě. Americký, finský i asijský Santa je svým zevnějškem velice podobný anglickému Father Christmas, belgickému a holandskému Sinterklaasovi, ruskému Dědovi Mrázovi i našemu Mikulášovi.

Ostatně i jeho samotné jméno Santa Claus je zkomoleninou holandského Sinterklaas, což je zase zkratka slova Sint Nicolaas, tedy svatý Mikuláš. Jak vidno, provázanost hlavních nositelů dárků je značná. Společné jsou i některé další atributy. Například od francouzského Pere Noëla došlo k přenesení jeho oblíbeného zvyku, kterým je lezení do komína. Český neforemný Ježíšek tak stojí celkem mimo tuto dominantní partičku.

Čtěte také: Ježíšku, odkud jsi přišel?

Outsideři

Ne všude ovšem Santa Claus a jeho klony vítězí. Stále jsou země, kde si dokázaly udržet vlastní, mnohdy i pro našince bizarní, tradici. Rezistentní jsou některé asijské státy, které se drží své kulturní tradice a aplikují ji na křesťanské svátky.

V Japonsku nosí dárky buddhistický mnich Hotei-ošó. V Číně zase starý vánoční muž Tun Čche Lao-žen. Švédsko se svým Jultomtenem je někde na půli cesty. Jedná se o malého skřítka, který má ovšem červenou čepičku a bílé vousy. Někdy se ovšem může zjevit i v podobě kozla.

Dalším charakteristickým rysem pro vánoční donátory je, že se ve většině jedná o bytosti mužského pohlaví. Tuto zřejmou genderovou nevyváženost lehce kompenzuje případ italské čarodějnice Befany. Ta přilétá v noci 5. ledna na svém koštěti, prolétne komínem (proto je vyobrazována jako černá od sazí) a nasází dětem do punčošek sladkosti a dárky. Protože je dobrá hospodyně, tak má ve zvyku ještě po sobě v místnosti zamést.

Neurčitá podoba Ježíška

Z každoročních rozhovorů novinářů s českými dětmi lze vysledovat, že stále častěji si při otázce ohledně podoby Ježíška děti vybaví tlustého pána v červeném, s pytlem dárků a saněmi taženými létajícími soby. Přestože mu i nadále říkají Ježíšek, jedná se o podobu Santy Clause, kterou jsou zvyklé vídat v záplavě vánočních filmů americké produkce, kterými se v českých televizích vůbec nešetří.

Jakkoli se hollywoodská produkce z největší části podílí na formování názoru malých diváků ohledně podoby Ježíška, nelze nevidět důvod i v tom, že prostě český Ježíšek žádnou reálnou podobu nemá. Lze si ho představit jako malé miminko z jesliček? Copak miminka jsou schopna takových náročných akci, jako objet celou republiku a nadělit dárky v jeden krátký okamžik během štědrovečerní večeře? Nebo se jedná o nějakou éterickou a nepředstavitelnou osobnost?

Na jednu stranu je dobré, že se může plně zapojit dětská fantazie ve vymýšlení vzhledu Ježíška. Na tu druhou ovšem jeho neurčité vzezření jen nahrává tomu, že toto prázdné místo zaplní bodrý stařec s pytlem dárků, kterého je mnohem lehčí si představit.

Zachraňte Ježíška

Kromě televize a kina na děti útočí také obchody, výrobky i domácnosti. Vánoční výzdoba v nákupních střediscích bývá často vytvořena do červeného nádechu, nezřídka kdy se lze setkat s postávajícími soby či dokonce postavičkami samotného tlustého fousáče. Tyto repliky je samozřejmě možné zakoupit v podobě hraček. Blikající nos jednoho ze sobů je pro dětské oči velice lákavou záležitostí.

Navíc samotné české domácnosti stále více podléhají tomuto trendu ve zdobení. Stačí si projít paneláková sídliště či ulice s domky. Schválně kolik napočítáte vycpaných Santů, kteří se derou tu do okna, onde padají z balkonu, jinde se zase opírají o komín atd. Že nějaká akce vyvolá reakci, je známý fyzikální zákon. Nejvýraznější reakcí na tuto santovskou vlnu u nás je iniciativa Zachraňte Ježíška, která se angažuje nejen podpisem petice, ale také různými charitativními činnostmi.

A jak jste na tom vy? Kdo u vás doma nosí dárky a jak vypadá?

Čtěte také: Ježíšku, odkud jsi přišel?

Témata: Rodina, Štědrovečerní večeře, Vousy, Svatý Mikuláš, Děda mráz?, Prázdné místo, Nejrůznější typy, Malý divák, Krátký okamžik, Vaš, Nos, Fyzikální zákon, KDO, Vánoční výzdoba, Dětská fantazie, Vánoční film, Dar