Maminka.czPo porodu

Kdo vám řekl, že jsou vaše strie ošklivé? Milujte je a buďte na ně pyšná!

Veronika Zenklová 26.  4.  2021
Běžně se dočítáme o tom, jak se striemi bojovat v těhotenství a jak se jim pokusit vyhnout. Jenže, co když si cestu najdou i přes veškerou naši snahu? Nezbývá, než se s nimi naučit žít a naučit se je milovat. Podívejte se, jak umějí být krásné!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až 80 % žen bojuje během těhotenství i po něm se striemi, které se rády tvoří na bříšku, prsou, stehnech a zadečku.  A velká část žen doplňuje, že si k nim tyto nevyžádané jizvičky našly cestu i přesto, že se mazaly všemi olejíčky a řídily doporučenými radami. 

Lidská pokožka je velice přizpůsobivá a elastická. Během vývoje a růstu se přirozeně natahuje a zvětšuje podle objemu lidského těla. První strie se mohou objevit u mladých dívek a chlapců v období puberty, tedy když chlapci rychle vyrostou a dívkám se začnou zaoblovat tvary. S přibývajícím věkem pokožka ztrácí pružnost a elasticita vláken v její struktuře je menší.

Také těhotenské hormony, které změkčují vazy v pánvi, mají na svědomí změkčení kožních vláken a větší náchylnost pokožky ke vzniku strií.  

Každá jsme originál

Naštěstí ani trendy dnešní doby už nediktují univerzální dokonalost, ale zaměřují se na výjimečnost. Modelky, fotografové i umělci dávají přednost odchylkám a zvláštnostem. Zkuste se proto i vy dívat na své strie i další zdánlivé nedokonalosti jinýma očima. Přestanete je chtít "zmizíkovat" a naučíte se je mít ráda. 

Za zmínku rozhodně stojí kampaň Strength Marks, která vychází z myšlenky sebepřijetí a sebeúcty. Její zakladatelka, fotografka a umělkyně Zelda Elisco, začala zvýrazňovat strie u svých příbuzných a přátel zlatými flitry, povídala si s nimi o vztazích k jejich tělu a následně vytvářela působivou galerii, která je k vidění na stejnojmenném Instagramu. 

Ke svým striím zaujala podobný postoj například zpěvačka, herečka a skladatelka Demi Lovato.

Zdroje fotek: Instagram, strengthmarks

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy
Témata: Zdraví, Těhotenství, Po porodu, Psychika, Instagram, Od těhotenství k porodu, Strie, KDO, Pokožka, Odchylka, Demi, Zakladatel, Prsa, Řek, Lidské tělo, Zadeček, Zdraví na Heureka.cz