Maminka.czBatole

Kdy by mělo batole umět skákat snožmo a kdy chodit pozadu?

Martina Machová 14.  8.  2020
Víte, zhruba od jakého věku lze od batolete očekávat, že bude umět běhat, skákat snožmo či udělá pár samostatných krůčků pozadu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas: Je čas rodit se a čas umírat, čas sázet a čas sadbu vytrhat, čas zabíjet a čas uzdravovat, čas bořit a čas budovat, čas plakat a čas se smát…“ píše se velmi trefně v jedné ze starozákonních knih. A svůj optimální čas mají i určité dovednosti, které se během motorického vývoje postupně vynořují a navazují jedna na druhou. Jedna osvojená dovednost pak zpravidla tvoří živnou půdu proto, aby bylo možné navázat další a další dovedností – a tak kupříkladu lození předchází chůzi, samostatné sezení je předskokanem stání s oporou a podobně.

Co by mělo dítě umět před nástupem do školky? Poznat své oblečení, jíst příborem a vysmrkat se

A zatímco období osvojení si přelomových dovedností kojeneckého věku, jako jsou kupříkladu pasení koníků či lození, jsou všeobecně známé, kdy se batole naučí skok snožmo, couvat, střídat nožky při chůzi po schodech, už tak všeobecně známé není.

V kolika letech zvládá chůzi v nerovném terénu či stát na jedné noze?

18 měsíců: Rok a půlleté batolátko umí zpravidla popoběhnout, sice toporně, ale bez pomoci! A dokonce zvládne i dva až tři kroky zacouvat. I ruce jsou již šikovnější a dokážou postavit věž až ze 4 kostek!

21–22 měsíců: Takřka dvouleté dítko většinou bezpečně capká v nerovném terénu a zvládne jít po vyznačené klikaté čáře. Bez potíží si také sedne na bobek.

Co má zvládnout dítě v 15 měsících? První krůčky i první zlobení

24 měsíců: Dvouleté batole již obstojně běhá a umí chodit bez pomoci ze schodů a do schodů, zatím ale nestřídá nožky. Zvládne sejít i šikmou plochu a pěkně jednou nohou nakročit přes překážku či na chodník. „Dvouleťák“ staví vysoké věže a obvykle umí nakreslit svislé i kruhové čáry.

30 měsíců: V tomto věku už řada dětí zvládne skočit snožmo. Mnohé děti se samy svlékají a dovedou si obléct ponožky a třeba i rozepínací mikinu či košili. Také si již povětšinou osvojily další způsoby kresby; k vertikálním čárám se přidávají horizontální.

3 roky: Zhruba až ve věku kolem tří let umí děti chodit po schodech tak, že nožky střídají – co schod, to jiná noha. S tím možná souvisí i schopnost jezdit – šlapat – na tříkolce. Tříleté batole je vůbec velmi šikovné; kreslí kruhy, křížky, začíná stříhat nůžkami a modelovat jednoduché placičky, válečky a podobné „hroudičky“ z modelíny.

4 roky: Až ve čtyřech letech věku dokážou děti stát na jedné noze, a to ještě ne nijak dlouho, zpravidla pouze několik vteřin! Ale to asi není příliš důležité, praktičtější je, že se obvykle zvládají samy obléknout, lehce umýt a usušit i čistit zoubky. Bez problémů také stříhají nůžkami, mnohé pěkně rovně, kreslí čtverce, modelují nejrůznější předměty.

5 let: Pětiletý předškolák už skáče po jedné nožce vcelku ladně. Také se bez větších problémů obléká a třeba i zapíná knoflíky (pokud ho k těmto dovednostem pustíme…). Většina předškoláků si již umí zavázat tkaničky, a pokud jim to rodiče povolí a společně to trénují, zvládnou i práci s nožem – nakrájí sýr, šunku, banán apod.

Chceš vylézt na strom? Tak si lez, ale nikdo tě nebude sundávat dolů!
VIDEO: Podívejte se na skvělý trik, jak naučit děti zavazovat tkaničky
Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Předškolák, Batole, Hry pro děti, Sport, Mel B, Triko, Slap, Věk, Terén, Nerovný terén, Chod, Boří, Dovednost, Budova, Nůžky, CNC, Chůze, Nohy, Miki, Čas, Póza, Schody, Sport na Heureka.cz

Video