Maminka.czZdraví

Kdy dát holčičce naušnice?

Regina Rothová 21.  8.  2015
Náušnice dnes už nejsou zdaleka jen výsadou žen, přesto se především u novorozených holčiček řeší, zda a kdy jim propíchnout ouška.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Teorií, kdy dát dítěti propíchnout ouška pro náušnice, existuje několik a každá má své pro a proti. Finální rozhodnutí je na rodičích, případně na doporučení pediatra, který má miminko v péči a zná jeho zdravotní stav. Nicméně, co pro dítě znamená tento zásah v tom kterém věku, je dobré znát již dopředu.

Propichnutí hned v novorozeneckém období 

Ušní lalůček je měkký, dobře se s ním manipuluje, ale v tomto věku může mít každá infekce horší důsledky, protože imunitní systém je ještě „v záběhu“, nezkušený a někdy reaguje neadekvátně.

Vpich je rána a zároveň tedy i místem vstupu patogenních bakterií. „Nejsou k dispozici statistické údaje o komplikacích po propíchnutí uší v tak útlém věku, sama jsem však viděla u holčiček několik takzvaných granulomů, tedy bulek, v místě vpichu,“ vysvětluje dětská lékařka Marta Šimůnková.

Po prvním očkování 

Boltce jsou stále poddajné a měkké, dítě neprotestuje, tříměsíčního kojence ještě „přeperete“. Zádrhel je proti tradičním doporučením v tom, že na konci třetího měsíce už dítě nemá takřka žádné protilátky od matky a své se teprve učí tvořit. 

„Imunitní systém je v té době v nejhorší kondici, a hlavně se v tomto období objevují ty nejvážnější formy atopického ekzému. Jsem rozhodně pro odložení,“ dodává Marta Šimůnková. Nikdy navíc nelze vyloučit nechtěné poranění, když se dítě učí sahat si na nos, ucho, při prvních pohybech mimo postýlku. A hrozí infekce, zhoršené hojení. 

Nechat to, až si dítěb samo řekne...  

...a rozhodne se svobodně, že tuto ozdobu chce nosit. Kdy chápe, že to bude trochu bolet, možná krvácet (podle způsobu aplikace náušnic), že se bude muset o ouška starat, než se zahojí. To je předškolní věk (a samozřejmě dále). Ve svém okolí najdete určitě řadu nejrůznějších zkušeností.

Zahojení bez obtíží, jedno ouško zdravé, druhé hnisající, až po dlouhé a úporné hojení obou boltců. Když už dají rodiče píchnout ouška, pak raději jen holčičkám, u nichž to je „normální“. Synům by měli ponechat svobodnou volbu, zda budou „cvoček“ v uchu skutečně chtít nosit. 

Z pohledu homeopata MUDr. Ilona Ludvíková

„Nejvhodnější doba na aplikaci je od tří do šesti měsíců života, dítě musí být naprosto zdravé a nesmí být v té době současně očkované. Klasické propíchnutí sterilní jehlou s sebou nese možné komplikace, nejčastěji šikmý vpich. Upřednostnila bych metodu nastřelování.

  • Krátkodobá pulzující bolestivost se dá zvládnout homeopatickým lékem BELLADONNA 9 CH 5 granulí, do 2ml stříkačky doplnit kojeneckou vodou a kapat do pusinky po 0,5 ml. To jsou čtyři dávky v den aplikace.
  • Okolí vpichu chraňte před vodou, nejčastěji se používá oční mast (např. Ophtalmoseptonex). Pokud se objeví mírná jantarová sekrece, jedná se o tkáňový mok, ale změní-li barvu na zelenkavou a je hustý a lepivý, je nutná lokálně framykoinová mast a celkově pak HEPAR SULFUR 15 CH (ředění jako v případě jakékoli aplikace homeopatik pro miminka), a to do zhojení.
  • Často nemocnému dítěti či s reakcí na očkování ihned po aplikaci nasadit SILICEA 15 CH až do úplného zhojení.

Jehlou nebo nastřelit?  

V současnosti je možné propíchnout boltec „klasicky“ jehlou, nebo náušnici nastřelit. Vždy je nutné postupovat za sterilních podmínek, tedy použít sterilní jehlu, vydezinfikovat ucho a pracovat rukama ve sterilních rukavicích. Použijí-li se zlaté náušnice, je nutné je předem na několik dní naložit do čistého lihu (dezinfekce).

Je to taková malá „operace“, kterou by měl provádět zdravotnický pracovník s dostatkem zkušeností. Při nastřelování je nutné vybrat pracoviště s hygienickým certifikátem a takové, kde je zjevně vidět, že dbají na hygienická pravidla. Při nastřelování se používají zásadně náušnice z chirurgické oceli, které jsou v komerční sadě připraveny pro okamžité použití, jsou sterilní.

Při dodržení správného postupu se nastřelení provede „bez dotyku lidské ruky“, tedy s velmi omezeným rizikem infekce. Po zahojení lze pak ocelové náušnice vyměnit za zlaté. 

Rizika zlatých naušnic 

Spočívají v tom, že nikdy nejsou z ryzího zlata, ale vždy jde o směs s dalšími kovy, včetně malého podílu niklu nebo chromu. Na obojí může vzniknout alergie, a právě ta může být důvodem pomalého hojení a hnisání i přes veškerou péči. 

Správná péče 

O propíchnutý boltec je nutné pečovat, alespoň 2x denně ho otírat dezinfekcí a pohnout náušnicí. Kromě čistého moku (slabě nažloutlého) v malém množství, který se objeví kolem ranky a je známkou hojení v prvních dvou až třech dnech, je jakýkoli jiný výtok známkou možné infekce a je rozhodně lépe poradit se s lékařem, jakou léčbu včas zvolit. 

Odborná spolupráce: MUDr. Marta Šimůnková, MUDr. Ilona Ludvíková

Témata: Zdraví, náušnice, Novorozenecké období, Marta Šimůnková, První pohyb, Zdravotnický pracovník, Nastřelení, Boltec, Propíchnutí, Bella, Jantar, Správná péče, Lalůček, Úplné zhojení, Ilona Ludvíková, Nejvhodnější doba, Ušní lalůček, První očkování, Homeopatický lék, Framykoin, Finální rozhodnutí, Zdraví na Heureka.cz