Maminka.czVýživa a stravování

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt a proč zapomenout na tavené sýry?

Markéta Novák Matějková 14.  3.  2019
Kdy začít dávat dětem bílý jogurt a proč zapomenout na tavené sýry?
Máte za sebou ovocné a masozeleninové příkrmy a říkáte si, zda už je ten správný čas přidat mléčnou svačinku ve formě jogurtu? Přečtěte si, kdy můžete začít a proč dát přednost bílému jogurtu před ovocným.

Kdy a jaký jogurt?

Obecně se doporučuje zařadit jogurt do jídelníčku na konci sedmého měsíce nebo v průběhu osmého měsíce. Ideální je bílý jogurt, nejlépe s živou jogurtovou kulturou. Pro děti nejsou vhodné nízkotučné ani smetanové jogurty a už vůbec ne přislazované. Vybírejte přírodní mléčné produkty. Nejrůznější dezerty, ačkoliv je na nich uvedeno, že jsou již pro děti od 7. měsíce, jsou často sladké, jiné zase mohou být aromatizované nebo obsahují zvýrazňovače chuti.
 
V případě jogurtů, stejně jako u jakýchkoliv jiných potravin, se vyplatí číst poctivě etiketu. Ne všechny produkty, které se "tváří" jako jogurty, jimi opravdu jsou.
 
Dobrá rada zní, že děti je lepší zvykat na chuť bílého jogurtu a ovocný dát až mnohem později. Pokud byste totiž začali rovnou s ovocnými jogurty nebo sladkými mléčnými dezerty, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že vám dítě bílý jogurt odmítne.
 
I tak nemusí všem dětem jogurt hned chutnat, protože jim může připadat moc kyselý. V tomto případě můžete zkusit řecký bílý jogurt, který je pro děti jemnější. Obecně ale dětem většinou chutná Activia nebo Hollandia. Vyzkoušejte více značek a uvidíte, která nakonec vašemu drobečkovi nejvíce zachutná.
 

Pozor na tvaroh

Z mléčných výrobků není pro kojence vhodný tvaroh, protože obsahuje vysoký podíl bílkoviny. Zajímavé je, že Světová zdravotnická organizace se o tvarohu v této souvislosti nezmiňuje. Pro starší děti klidně můžete místo tvarohu sáhnout po ricottě, která se vyrábí ze syrovátky.

Čerstvé sýry ano, tavené ne

Čerstvé sýry bez příchutí typu žervé můžete dětem zařadit do jídelníčku okolo devátého měsíce. Tvrdé sýry většinou pediatři doporučují zařadit až po prvním roce a později.
 
Taveným sýrům se v dětském jídelníčku pokud možno vyhněte. Důvod je jasný.

Aby byly totiž tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tzv. tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat odplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí. Pro děti, u nichž je potřeba velké množství vápníku pro správný růst kostí a zubů, je pravidelné podávání tavených sýru nevhodné.

Čtěte také: Velký test: Které ovocné jogurty byste dětem vůbec dávat neměli?

VIDEO: Proč by děti neměly moc jíst tavené sýry

 

Témata: Jídelníček, Kojenec, Výživa a stravování, Děti, Tvaroh, Tavený sýr, Svačinka, Jogurt, Zac, Syrová, Vápník, Čerstvý sýr, Sýr, Bílý jogurt
Mohlo by vás zajímat
Když jsem tančila doma, dcera volala STOP, směje se Andrea Sestini Hlaváčková. Jak jí Star Dance mění život?
Formánková Simona
Rozhovor
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
redakce
Porod
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Novák Matějková Markéta
Miminko
Herečka Jennifer Love Hewitt je potřetí matkou! Její bříško pobavilo fanoušky i všechny na porodním sále
Formánková Simona
Instagram