Maminka.czJen pro maminku

Kdy je čas vrátit se do práce? Po půl roce, roce nebo třech letech?

Jana Potužníková 18.  8.  2016
Máme obrovskou výhodu v tom, že už pár let si můžeme určovat, jak dlouhá naše rodičovská dovolená bude. Ale co je vlastně nejlepší: být doma jen šest měsíců, nebo celé čtyři roky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Půl roku, rok nebo dva více roku doma?

Pracuju na volné noze, doma, takže jsem věděla, že se k práci vrátím, jakmile mi skončí mateřská. Ale i kdybych byla zaměstnancem, vím, že bych to bez práce nedala. Je mojí součástí, prostorem pro realizaci a něčím, co mi – s trochou netradiční sebechvály – jde. Být doma tři čtyři roky a nepracovat?

Klepněte pro větší obrázek

Chyběl by mi sociální kontakt, trápilo by mě vědomí, že jsem ztratila spoustu let tvrdé práce, protože vypadnout na tak dlouho je velké profesní riziko. Ano, vsadím se, že váš příběh je jiný, a o to právě jde. I proto máme možnost volby: každá jsme jiná a otázky kolem návratu do práce cítíme jinak. Co je ale přesto dobré vědět, než se rozhodnete pro takovou nebo makovou délku rodičovské?  

1. Když se vrátíte po půl roce

„Po narození první dcery jsem dostala po šesti měsících nabídku. Byla to ta, která se neodmítá: vyšší pozice, práce, která by mě bavila. A tak jsem ji nakonec přijala,“ říká k tomu Alena Patrovská, HR specialistka mezinárodních korporací, s tím, že rozhodování přesto nebylo jednoduché.

Vypadnout z pracovního rytmu na čtyři roky ve většině případů znamená vrátit se na začátek.

 


„Když totiž opouštíte miminko, a já tehdy ještě kojila, hýbe s vámi spousta emocí. Musíte se smířit s tím, že možná přijdete o první krůčky, že to bude někdo jiný, kdo vám ty velké věci bude vyprávět. A někdy nebylo lehké slyšet, že dcera chce nikoli mě, ale právě tatínka nebo babičku, na které byla víc zvyklá. Byla jsem v pozici rodiče, který je méně doma. To, co jsem zažívala, znají spíše tatínkové. A možná jsem na to nebyla připravená,“ přiznává Alena Patrovská a popisuje tak asi nejbolestivější stránku brzkých návratů do práce. Ano, můžete si vzít zkrácený úvazek, i ona ho mimochodem měla.

V pracovní kondici i na mateřské

„Ale ačkoli pracujete jen dvacet hodin týdně, musíte během nich pracovat na sto procent, a doma pak navíc zapomenout na volný čas, protože ten, který vám náhodou zbude, chcete věnovat zase své rodině, která vám v práci chybí,“ říká a doplňuje, že prostor pro sebe se u časného návratu do práce smrskne na nulu.

2. Když se vrátíte po roce

U půlroční mateřské je nicméně výhodou, že ze své profese nejméně zapomenete a nejrychleji se zase vrátíte do pracovní formy. Čím dříve se vrátíte, tím větší máte také šanci, že ještě budou platit podmínky, které jste u svého zaměstnavatele měla i před porodem.

Návrat do práce: Jak to doma zvládnout

„Rok už je v tomto ohledu dlouhá doba. U zaměstnavatele se toho může hodně změnit, ale změní se i žena samotná. Zvlášť pokud není tlačena do práce například rodinným rozpočtem, je už po roce většinou v rozpoložení ‚nebudu si kazit další léto, práce počká‘. A ona to je i není pravda.

Práce může počkat, ale nemusí. To jsem sama zažila u druhé rodičovské dovolené. Původně domluvený návrat, který jsem tentokrát plánovala po roce, neproběhl, protože se změnilo vedení. Skončila jsem. Tak to také chodí. Bez ohledu na pozice, velikost firmy. Čím víc oddalujete návrat do práce, tím spíše o ni můžete přijít,“ říká na rovinu Alena Patrovská.

3. Když jste doma dva roky a více

U dvouletých a starších dětí už to bývá s emoční stránkou snazší. Tedy tou mateřskou, protože vaše děti budou stále těmi sladkými závisláky. Objektivně vzato jsou už však docela velké, pomalu se učí být soběstačné a vy zase máte prostor sama pro sebe. A ten především ty řekněme zodpovědnější maminky využívají pro přípravu na návrat do práce.

Čekat, až se přiblíží konec třetího nebo čtvrtého roku, a teprve tehdy začít něco dělat, chystat se a oprašovat jazykové i jiné vědomosti, je totiž trochu nezodpovědné. „Je důležité po celou dobu rodičovské, a to jakkoli dlouhé, zůstat otevřená změnám, protože ty s prací velmi souvisí, a také vzdělávání se, jelikož obory se mění tak rychle, že úplně z nich na tři čtyři roky vypadnout často znamená vrátit se na začátek.

 

Čím víc oddalujete návrat do práce, tím spíše o ni můžete přijít.

 


A také ztratit cenu na trhu práce,“ upozorňuje HR specialistka, která aktuálně pomáhá pracovně aktivním ženám v rámci projektu Minerva 21. Co se ještě návratu do práce od batolat týče, je třeba se psychicky připravit na to, že vám to dají trošku „sežrat“.

7 tipů, jak přežít povíkendový návrat do práce

Nic ve zlém, ale pokud byly vaše ratolesti zvyklé mít vás dva, tři, či dokonce čtyři roky doma, a najednou je začne hlídat nová paní nebo putují do jeslí či školek, chce to připravovat nejen sebe, ale právě a hlavně děti samotné. Nechcete přece, aby vám zkušební dobu komplikovaly nechvalně proslulé ranní scény a srdceryvný pláč, po němž je v práci těžké fungovat jakkoli, natož naplno.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Jen pro maminku, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, letec, Let, Nevyžehlené prádlo, Dlouhá doba, Sousedé, Srdceryvný pláč, Práce, Aktivní žena, Čas, Život váš, Trh práce, Půl, Závislák, Zkrácený úvazek, Sociální kontakt, Brzký návrat, Svoboda