Maminka.czJen pro maminku

Kdy je čas vrátit se do práce? Po půl roce, roce nebo třech letech?

Jana Potužníková 18.  8.  2016
Máme obrovskou výhodu v tom, že už pár let si můžeme určovat, jak dlouhá naše rodičovská dovolená bude. Ale co je vlastně nejlepší: být doma jen šest měsíců, nebo celé čtyři roky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Rozhodnutí je jen na vás

Je to jen vaše věc

Už víte, kdy se vrátíte? Ono se to stejně může změnit… Někdy se totiž také stává, že si po roce uvědomíte, že už vás nenaplňuje žít jen mateřstvím. Co v takovém případě? V prvé řadě: výčitky mateřského svědomí stranou.

„Chodí ke mně ženy, které trpí nízkým mateřským sebevědomím jen proto, že nedokázaly čtyři roky sedět na pískovišti a řešit dětskou výživu. Okolí je v několika případech tak zviklalo, že samy sebe začaly považovat za špatné matky jen proto, že se rozhodly pro dřívější návrat do práce. Ale nikdo není špatná máma jen proto, že jde pracovat. Ne všechny chceme být učitelky v mateřské školce, řada z nás chce dosáhnout i něčeho jiného a potřebuje ke své vnitřní harmonii nejen rodinu, ale i práci,“ podotýká k tomu psycholožka Marta Boučková s tím, že mateřská láska není jen o počtu hodin strávených po boku dítěte.

Jde také o kvalitu společně prožitého času. A i když mohou lidé kolem básnit o nejkrásnějších prvních letech života vašich dětí a tvářit se smutně nad tím, že vy je promarníte návratem do práce, nedejte se.
 

O peníze (ne)jde

Velmi často hrají v našem rozhodování roli peníze. Existují ženy, které ve své profesi vydělávají více a mohou rodinu s plným úvazkem zajistit lépe než muž, takže se jejich brzký návrat do práce dá logicky předpokládat. „Někdy je ale nesmírně důležité, že si žena návratem do práce vrátí i určitou svobodu, tedy především tu finanční,“ říká Alena Patrovská.

Finanční svoboda je totiž podle ní velmi důležitá. Nejde jen o to, že pak doma odpadne napětí kolem rodinného rozpočtu. Mít vlastní výplatu představuje i určitou prevenci před situací typu „neživíš, nepřepínej“, která žel bohu zavládne ve spoustě domácností, v nichž najednou nosí domů výplatu jen muž, protože žena je přece „jenom doma s dětmi“… Po nějaké době jako by pozice ženy na rodičovské začala pro některé muže znamenat, že je jejich partnerka „bez nároku na rozhodování“. A to je prostě špatně.

Domácí konzultace

Nicméně než se o návratu do práce rozhodnete definitivně, je třeba jej probrat se svými nejbližšími, tedy s těmi, kteří vám budou tvořit takzvanou záchrannou síť. Na prvním místě bude určitě partner: pokud se vy vrátíte do práce, musí se on zapojit do mnoha věcí, které zatím ležely na vás.

„Musíte s ním probrat, jak můžete váš návrat do práce realizovat společně. Ten totiž změní všechno ve vaší domácnosti i rodině a váš muž by o tom měl vědět. Pokud s vaším návratem souhlasí, souhlasí tak i s faktem, že na něj přejdou určité povinnosti a vzrostou nároky,“ konstatuje psycholožka Marta Boučková s tím, že od něj budete potřebovat jak pochopení pro přibývající studené večeře, kupící se nevyžehlené prádlo, tak aktivní kroky, jako je vyzvedávání dětí ze školky, chození na nákupy...

Jen těžko si můžete k plnohodnotné starosti o domácnost a děti přibrat plnohodnotnou práci. Potřebujete někde ulevit, v čemž vám on, váš partner, musí pomoct. Proberte samozřejmě také možnosti ze strany babiček, tetiček, kamarádek, sousedek. Než poprvé odejdete znovu do práce, musíte mít jistotu, že kdyby se dělo cokoli, vždycky se najde někdo, kdo pomůže. Tohle vědomí totiž nesmírně pomůže i vám být v klidu a pracovat a po práci být zase mámou.

„Do práce jsem jsem se brzy po porodu vrátila, protože ji mám ráda,“ říká advokátka Kateřina  Surková
Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Jen pro maminku, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, letec, Nevyžehlené prádlo, Aktivní žena, Let, Svoboda, Zkrácený úvazek, Trh práce, Život váš, Sousedé, Dlouhá doba, Závislák, Práce, Brzký návrat, Čas, Sociální kontakt, Půl, Srdceryvný pláč