Maminka.czNovorozenec

Kdy je pravý čas začít spořit dětem?

Petr Gola 29.  6.  2009
Na zajištění svých potomků byste měli myslet už od jejich prvních krůčků. Je důležité udělat si nejprve přehled o tom, jaké finanční produkty dnešní trh nabízí a rozhodnutí už je na vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý z nás rodičů chce pro své děti to nejlepší – podporovat ho v jeho koníčcích, zajistit mu kvalitní vzdělání a finančně mu pomoci na startu „dospělosti“. Současně chceme, aby naše děti byly finančně zajištěny, kdyby se nám náhodou něco přihodilo. Vše je finančně nákladné a je dobré myslet na to co nejdříve a zvolit si patřičný finanční produkt. Jaký si vybrat, když chceme spořit našim dětem s jistotou? Akcie jsou totiž jen pro silné povahy...

Začněte co nejdříve

Situace dnešních třicátníků není jednoduchá. Většina z nás splácí drahou hypotéku. Jeden z partnerů je na mateřské dovolené. Všude navíc slyšíme, že na naše penze už nebude, ať si tedy sami spoříme. Školné a kroužky pro naše děti jsou dražší a dražší... Najít v rozpočtu rezervu a pravidelně každý měsíc našim dětem spořit není snadné. Čím dřív však začneme, tím lépe. Nejlepší je začít hned od narození. Vzhledem k úrokům u finančních produktů má 500 Kč dnes úplně jinou hodnotu než 500 Kč za 3 roky (při 4 % úroku je hodnota 500 Kč dnes 562 Kč za 3 roky!). Je tedy dobré začít i s menší částkou, která se během let zúročí.

Které spoření je bezrizikové?

Ceny akcií šly díky finanční krizi rapidně dolů. Mnozí občané začínají preferovat nižší výnos, ale jistotu. Kde o své peníze nepřijdete? V Česku jsou pojištěny vklady v bankách na 100 % do výše 50 tisíc eur.

V případě krachu banky obdržíme vše, pokud náš vklad nepřesáhne 50 tisíc eur. Bezriziková jsou i stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Jedná se o konzervativní produkty. Penzijní fondy nemohou ze zákona svým klientům předepsat ztrátu, stavební spoření je pojištěno v plné výši.

Stavební spoření je jistota

Každému našemu dítěti bychom měli uzavřít stavební spoření (smlouvu uzavírá rodič). Proč?

  • státní podpora ve výši 15 % z ročně uspořené částky (max. 3000 Kč ročně)
  • roční úrok (asi 2 %), připsané úroky navíc nejsou zdaněny
  • po šesti letech lze využít naspořené finance jakýmkoli způsobem Největší výhodou je ovšem získání výhodného úvěru na řešení bytové otázky našeho dítěte v budoucnosti. Již při uzavírání smlouvy víte, jakou úrokovou sazbu budete mít v případě čerpání úvěru. Stavební spoření má jistý a garantovaný výnos, který vám akcie nemohou zaručit. Nemusíte ani spořit měsíčně, peníze lze vkládat jednou ročně nebo si dokonce státní podporu „předplatit“. Čistý úrokový výnos u stavebního spoření je dokonce 7 % ročně. Při pravidelné měsíční úložce 1700 Kč maximalizujete všechny výhody stavebního spoření a po šesti letech můžete smlouvu zrušit a peníze použít jakýmkoli způsobem nebo čerpat výhodný úvěr (300 tisíc Kč). Když budete potřebovat vyšší částku, můžete čerpat překlenovací úvěr. Na smlouvu o stavebním spoření můžeme dokonce spořit třeba 18 let a následně čerpat úvěr za předem daných podmínek a našemu potomkovi tímto velmi výhodným úvěrem pomoci řešit jeho bytovou situaci. Investování do bydlení je spolu se vzděláním nejlepší investicí!

Dětské pojištění nemá chybět v žádné domácnosti

Dětské pojištění není primárně spořicí produkt, chrání však celou naši rodinu – nás rodiče i dítě. Dítě i rodiče jsou zajištěni pro případ úrazu i tragické události.

Sjednáním tohoto pojištění našemu dítěti i spoříme. Náš potomek dostane (většinou v 18 letech) naspořenou částku zhodnocenou o úroky a podíly na výnosech pojišťovacího ústavu. Při pravidelné měsíční úložce 500 Kč měsíčně, dostane naše dítě v 18 letech přibližně 130 tisíc Kč (liší se podle typu a pojišťovny – závisí na výši úroků a připsaných podílech na výnosech). Za tuto částku si sice naše dítě za 18 let toho příliš nekoupí, po celou dobu jsme však všichni v rodině zajištěni pro případ úrazu či tragické události a o naše peníze jsme nepřišli (vložíme tam 108 tisíc)!

Spořicí účty jsou opět v módě

Úrokové sazby v posledních měsících u spořicích účtů v Česku stouply (až 3,5 %). Spořící účet je tak dobrou volbou, jak našim dětem spořit na operativní výdaje spojené s kroužky. S penězi na spořicím účtu můžeme volně manipulovat a máme je kdykoli k dispozici – u většiny bank jsou zřízeny k běžnému účtu a u některých bank není žádná výpovědní doba. U těchto účtů nejsou žádné poplatky a ovládají se přes internetové bankovnictví. V mnoha bankách lze přímo zřídit účet pro děti.

Podílové fondy

Spoření formou investování do podílových listů nabízí vyšší zúročení než spořicí účty. Doba trvání fondu bývá většinou v rozpětí 3 až 6 let. Své finanční prostředky vkládáte s ostatními investory do zvoleného podílového fondu. Volíte si především stupeň rizika. Můžete investovat do peněžních fondů, zajištěných fondů, ale i do smíšených fondů. Nejvyšší zhodnocení je u smíšených fondů, které ale investují i do akciové složky (od 40 % až po 70 %).

Vámi vložené peníze jsou zhodnocována profesionálním správcem, každý fond má předem stanovené pravidla investování. Minimální investice bývá od 5 000 Kč (opakovaná od 500 Kč měsíčně). Když investujete do podílových listů déle než 6 měsíců, jsou vaše příjmy osvobozeny od daně z příjmu.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Peníze a kariéra, dětské pojištění, Státní podpora, PRÁV, Kvalitní vzdělání, Spor, Finanční produkt, Čas, Pravý čas, Doba trvání, Spořicí účet, Zac, Výpovědní doba