Maminka.czMaminka v porodnici

Kdy vyrazit do porodnice: Porodní asistentka to prozradí na minutu přesně

Tereza Víchová 31.  5.  2022
Jaroslava Kubáčová je jednou z nejzkušenějších porodních asistentek v Porodnici Mělník, kde vede i kurzy pro nastávající maminky. Právě proto jsme se jí během natáčení seriálu Maminka v porodnici zeptali na jednu z nejdiskutovanějších věcí: Kdy je ten pravý čas odjet k porodu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Jaroslavy Kubáčové je právě odjezd do porodnice nejčastější otázkou tatínků – musí přece naplánovat cestu tak, aby se všechno stihlo.

"Rozhodně doporučuji vyrazit do porodnice vždy, když odteče plodová voda, ideálně 2 až 3 hodiny poté," říká Jaroslava Kubáčová. "A to i když se zatím neobjeví kontrakce. Maminka a miminko totiž musí být sledovány."

Maminka v porodnici: Reportáž z Mělníka. Ženy se tu cítí jako doma

Většina porodů ale začíná děložními stahy, nejprve nepravidelnými. Od této doby doporučuje porodní asistentka nastávajícím maminkám nahřívat podbřišek a záda ve sprše nebo vaně. 

GRAFIKA: průměrný věk prvorodiček v ČR

Na kdy přesně naplánovat odjezd, když jsou kontrakce pravidelné? Dá se podle prvního porodu odhadnout, jak dlouhý bude druhý nebo další? A dají se kontrakce zaspat? Podívejte se na video v úvodu článku, kde Jaroslava Kubáčová vše podstatné prozradí.

VIDEO: V mělnické porodnici jsme natáčeli i reportáž o bondingu po porodu

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Porodní asistentka, Nejlepší video, kontrakce, Natáčení seriálu, Jaroslava Kubáčová, Jasný, Kubáčová, Mělník, Maminka

Video