Maminka.czSport

Od třech let na tenis a ve čtyřech na balet? Nedělejte to!

Simona Procházková 13.  7.  2018
Pohyb od raného věku je pro děti a jejich zdravý vývoj důležitý. Podporuje správné návyky, koordinaci i obratnost. Kdy začít s potomky cvičit a proč je nespecializovat příliš brzy na jeden sport? Zeptali jsme se Michaely Horákové, sportovní a kondiční specialistky z Fitness Aquapalace Praha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vzbudit v dětech lásku ke sportu a přirozeně je motivovat k pohybu? Na co je nutné dávat pozor, proč je nezbytné respektovat jednotlivé vývojové fáze dítěte a nesnažit se za každou cenu vše uspěchat? „Velká činka, malá činka, my cvičíme odmalinka,“ tuhle úsměvnou říkanku jsem si zamilovala od první chvíle, co jsem ji uslyšela z úst instruktorky kojeneckého plavání, kam jsem docházela se synem. Připadá vám to přitažené za vlasy? Ptáte se, proč je kolem pohybu dětí stále tolik řečí? A proč by mělo být tolik důležité docházet někam na cvičení už s půlročním prďolou? Čtěte!

Od kdy je vhodné začít s dětmi cvičit a navykat je na pravidelný pohyb?

Začít můžete již s kojenci od tří měsíců věku. V tomto případě jde především o to naučit se správné manipulaci s miminkem a také o podporu zdravého psychomotorického vývoje.

Všestranný pohybový rozvoj by měl zahrnovat trénink hrubé i jemné motoriky, svalové souhry, koordinace ruka-oko a posilování zádových a šíjových svalů. Cvičením nepodporujete pouze pohybový vývoj dítěte, ale také vývoj sociální a rozumový. V dnešní době existuje nespočet organizací, které se věnují právě cvičení kojenců, rodičů s dětmi i předškoláků. Velmi vhodné je také například plavání s kojenci a batolaty.

Jak můžeme s nejmenšími dětmi cvičit sami doma?

Hlavní je vždy si vybrat čas, kdy je miminko najedené, přebalené a odpočaté. Prostě když je v pohodě a nic mu nechybí. Jen tak bude nejlépe spolupracovat, bude usměvavé a veselé, cvičení se stane odmalička jeho oblíbenou činností dne. Nejdůležitějším prvním cvičením je pasení koníčků – zvedání hlavičky nahoru v lehu na bříšku.

Jak zhubnout po porodu a s dětmi: Takhle!

Miminka motivujeme hračkami, říkankami, tleskáním a dalšími podněty. Také můžeme zařadit sledování hračky nebo třeba rolničky, která vydává zvuk. Miminko se za předmětem otáčí, nakrucuje, snaží se dosáhnout, a tím trénuje budoucí přetočení z lehu na zádech na bříško. Můžeme zařadit i cvičení na balančních pomůckách, ideální je velký míč. Miminko je na míči na bříšku, kolíbáme s ním a děťátko trénuje stabilitu a svalovou souhru. Miminko samozřejmě stále pevně držíme a dáváme maximální pozor.

Proč jsou dnes tolik oblíbené kurzy cvičení pro nejmenší a jaká pravidla bychom měli dodržovat?

První rok života dítěte je velice důležitý. Musíme se postarat o jeho správný psychomotorický vývoj a o prevenci budoucích zdravotních problémů, které mohou nastat. Například potíže s pohybovým aparátem, špatným držením těla ve školním věku i dále v dospělosti.

Zkušený pediatr radí, jak okamžitě utišit plačící miminko. Stojí to za vyzkoušení!

Rodiče by se vždy měli předem poradit o vhodnosti cvičení pro své dítě s pediatrem nebo jiným odborníkem, například fyzioterapeutem. Odborně vedené zmiňované kurzy cvičení pro maminky s dětmi jsou proto dobrou volbou. Veškeré cviky a aktivity, které se v jejich rámci rodiče naučí a osvojí si jejich správnou techniku, mohou pak s dítětem procvičovat sami doma. Navíc, návyk k pohybu, který dítěti pomůžete vytvořit, si ponese i do budoucna a existuje velká šance, že i v pozdějším věku zůstane fyzicky aktivní a sport se stane pevnou součástí jeho života.

Jóga dětem pomáhá s hyperaktivitou, agresí i alergiemi

Lékaři často zdůrazňují, jak je důležité, aby se děti příliš brzy nespecializovaly na jeden konkrétní sport, ale měly důkladnou všeobecnou fyzickou průpravu. Co všechno by mělo být její součástí?

Cvičení zaměřujeme na rozvoj rychlosti, síly, vytrvalosti a obratnosti. Kdybychom se specializovali jen na jednu oblast, mohlo by dojít například k zastavení růstu (způsobeného například zvedáním těžkých břemen v raném věku). Proto je důležité rozvíjet všechny oblasti zároveň a komplexně. A k tomu se nejvíce přibližuje gymnastická průprava.

Ale gymnastika je přece poměrně náročná, zvládne ji každé dítě?

Ano. Gymnastika je základem pro jakékoli další sporty, které je však dobré zařadit až v pozdějším věku. S hodinami tenisu, zumby či baletu a dalšími specializacemi raději počkejte, až dítě odroste.

Co by tedy měl zvládnout, dejme tomu školák, který nastupuje do první třídy?

Předškoláci by měli umět před nástupem do lavic zvládnout převaly napravo a nalevo, plazení, lezení, klečení, vstávání a samozřejmě chůzi. Rodiče to mohou brát jako samozřejmost, ale i tyto dovednosti se dítě musí naučit, zejména jejich správnou techniku.

Kromě toho by měli zvládat i házení a chytání míče, skákání po jedné noze, dřep a chůzi po vyznačené čáře. Nejvhodnější způsob, jak tyto dovednosti nacvičit, nabízí všeobecně pohybově zaměřené kroužky.

Například u nás v Aquapalace probíhá každé pondělí dětská školička pro děti od tří let pod vedením zkušené lektorky, která dohlíží nejen na správnou techniku cvičení, kterou ani rodič často nezná, ale dítě získá i řadu dalších podnětů včetně sociálních vazeb s dalšími dětmi. Navazuje pak lépe kontakty s ostatními vrstevníky na hřišti, ve školce či škole.

Proč miminka zbožňují houpání? A jakým pohybem je nejlépe uspíte?
Chcete mít zdravé děti? Přimějte je k pohybu ještě před nástupem do školy
Cvičení s miminkem: Podrobný návod včetně fotografií!

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Sport, Psychomotorický vývoj, Jak zhubnout, Školička, Pohybový aparát, Zkušená lektorka, Posilování, Kojenecké plavání, Špatné držení, Dobrá volba, Pozdní věk, Dukla, Kleč, Pohybový vývoj, Pravidelný pohyb, Nejmenší dítě, Maximální pozor, Obratnost, Nejvhodnější způsob, Správná technika, Zdraví na Heureka.cz