Maminka.czŠkolák

Kdy je čas pořídit dítěti první mobilní telefon? A může ho používat ve škole?

Markéta Novák Matějková 15.  11.  2019
Možná zvažujete, kdy je vhodný čas pořídit potomkovi mobilní telefon. Většina rodičů se shodne na tom, že by dítěti nepořídila mobil dříve než v šesti letech. A jak je to s používáním mobilních telefonů ve škole?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvě třetiny rodičů tvrdí, že dítě by mělo dostat svůj vlastní mobilní telefon se začátkem školní docházky či až na druhém stupni základní školy. Dříve než ve věku 6 let by svému dítěti pořídila mobil pouhá 4 % lidí. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, kterého se v říjnu a listopadu 2016 zúčastnilo přes 1500 respondentů.

Mami, dej mi tablet. Patří tablet dětem, nebo ne?

Rozhodně ne dříve než v šesti letech

Rodiče nechtějí, aby jejich děti vlastnily mobilní telefony dříve než ve věku 6 let, tedy před zahájením školní docházky. Shoduje se na tom přes 93 % účastníků průzkumu.

 

Jako ideální věk pro pořízení prvního mobilu experti uvádějí 8 až 10 let, dříve pouze pokud dítě prokazuje nadprůměrnou mentální a sociální vyspělost.

 

Pouhá 4 % lidí by svěřila mobilní telefon dítěti už v předškolním věku, necelá 3 % dotázaných pak uvedla jinou odpověď. Odborníci s výsledky průzkumu vesměs souhlasí. Zároveň varují, že mobil v rukou nedostatečně vyzrálého dítěte může vést i k vážným sociálním problémům a psychologickým jizvám, které mohou člověka provázet do konce života.

Jako ideální věk pro pořízení prvního mobilu experti uvádějí 8 až 10 let, dříve pouze pokud dítě prokazuje nadprůměrnou mentální a sociální vyspělost.

Rodiče chtějí mít děti pod kontrolou

Podle průzkumu 26 % respondentů věří, že svůj první mobil by mělo dítě dostat při nástupu do první třídy základní školy. Úzce to souvisí s potřebou rodičů mít kontrolu, kde se dítě nachází a zda je pořádku.

Nejvyšší počet lidí (38 %) soudí, že nejvhodnějším věkem je 8 až 10 let. Až na druhém stupni základní školy, tedy ve věku 11 až 15 let, by mobilní telefon svěřilo svým potomkům 20 % lidí a teprve až s občankou 9 % účastníků průzkumu.

„Dnešní děti sice ohromují starší generaci svojí schopností ovládat tablety už ve věku 3 let, někdy i dříve, ale hrát hry či sledovat pohádky není totéž, co telefonovat, tedy aktivně a vědomě komunikovat s člověkem na druhé straně linky. Rodiče si naštěstí tento rozdíl v drtivé většině případů uvědomují,” komentuje výsledky průzkumu Ondřej Nacke, expert na telekomunikace Ušetřeno.cz.

Kdy je ten správný věk na pořízení mobilního telefonu?

„Správný věk pro pořízení prvního mobilu dítěti je přibližně 8 až 10 let. Je to však velmi individuální. Záleží na soudnosti dítěte a jeho schopnostech vnímat sociální vazby s okolím. Chlapci ve věku 6 až 8 let sice bývají při ovládání telefonu technicky o něco zručnější než děvčata, na druhou stranu dívky jsou v tomto věku sociálně vyspělejší, a tedy zralejší pro aktivní telefonickou komunikaci.

Chtějí-li mít rodiče jistotu, že jejich dítě plně pochopí principy a pravidla používání mobilního telefonu, doporučuji spíše vyčkat na pozdější věk než se unáhlit,“ dodává dětský psycholog PhDr. Petr Beroušek.

Mají mít děti v první třídě mobilní telefon?

Jaký telefon pro děti

Rodiče i děti při pořizování prvního mobilu často vedou spory, jaký typ telefonu, s jakými funkcemi a s jakým kreditem či paušálem zakoupit. Zkušenosti z praxe napovídají, že lepší je pořídit jednoduchý „hloupý telefon s omezeným voláním než řádově dražší smartphone s paušálem.

Obyčejný tlačítkový telefon svoji hlavní funkci možnosti rodičovské kontroly i kontaktu při nečekaných situacích bohatě splní. Jakékoliv pokročilé funkce u dětí na prvním stupni základních škol mohou snadno vést k sociálním i zdravotním rizikům, která by rodiče dítěte měli důkladně zvážit předtím, než mu první mobil skutečně svěří.

Vhodné je poradit se s odborníkem nebo alespoň sdílet zkušenosti s dalšími rodiči v podobné situaci.

„Díky dceřině mobilu mám přehled, kde se právě nachází a zda je v pořádku. To ale platí v jasně dohodnutých dnech a situacích, když je to potřeba. Jinak trvám na tom, aby měla mobil vypnutý.

Chci, aby se věnovala aktivnímu pohybu a komunikovala s ostatními dětmi, místo aby byla pořád ponořená do displeje telefonu. U mladší dcery nastavím stejná pravidla. Většina mých známých, kteří mají děti předškolního či školního věku, to dělá podobně, a zatím s tím mám velmi dobré zkušenosti,“ doporučuje Anna Nerglová (37) z Prahy, matka dvou dcer ve věku 6 a 8 let, kterou oslovil zadavatel v rámci průzkumu.

Zakážou mobily školákům? Děti jsou kvůli nim jak zombie a rodiče stíhačky, zlobí se učitelé

Mobilní telefon ve škole

Velkým tématem, které v souvislosti s mobilními telefony řeší rodiče i učitelé, je jejich užívání ve školách. Nosit, nebo nenosit mobilní telefon do školy? A pokud už si dítě mobilní telefon do školy vezme, může ho používat o přestávce?

Podle České školní inspekce, která vydala stanovisko k užívání mobilních telefonů ve školách, nemůže školní řád zakázat žákům nosit do školy věci osobní potřeby, kam patří i mobilní telefon. Ustanovení, které by zakazovalo nošení mobilních telefonů do školy (plošně a preventivně), by podle inspektorů bylo  v rozporu s právním řádem.

„Ředitel školy je tedy oprávněn prostřednictvím školního řádu stanovit pravidla pro používání mobilních telefonů žáky ve škole, a to například v tom smyslu, že je zakázáno užívat mobilní telefony během vyučování (telefonovat, posílat SMS, sledovat internet a podobně) a že je lze používat pouze v době přestávek, volných hodin a podobně. Takto může škola postupovat především z důvodu rizika vyrušování během vyučovací hodiny, rizika podvádění či napovídání ze strany žáků, rizika zasahování do soukromí jiných osob (fotografování, natáčení na video),” uvádí Česká školní inspekce.

Názory učitelů i rodičů na používání mobilních telefonů ve škole se různí. Zatímco loni jsem byla svědkem, jak někteří rodiče na třídních schůzkách bojovali za to, aby děti mohly používat mobilní telefon o přestávce (co kdyby se potřebovali dítěti dovolat), jiní byli zcela opačného názoru.

Máte doma dítě závislé na mobilu či tabletu? Takhle to poznáte!  

„Vidím velký rozdíl v tom, kam se používání mobilů u dětí posunulo – mám dvě dospělé děti, a když byly malé, mobil chtěly a měly, protože se od zhruba druhé, třetí třídy pohybovaly samy po Praze. Moc cool to však nebylo, protože tehdejší mobily nebyly chytré.

Zrovna nedávno jsme mobil dali i osmiletému synovi – protože chodí sám z družiny na nádraží nebo rovnou na vlak, kterým jezdí domů. Nedělali jsme kolem toho velké haló, nechceme, aby měl pocit, že je to něco výjimečného, bereme to jako praktickou věc.

A sám ještě nejede ve statusových věcech tak, aby si přál nějaký nabušený mobil, což děti kolem deseti let chtějí a dost mě to překvapilo. Oceňuju, že u syna ve druhé třídě během vyučování a družiny mobily vytahovat vůbec nesmějí, rozhodně s tím souhlasím. Vím, že když potřebuji něco akutního, můžu zavolat přímo učitelům,” podělila se o svou zkušenost naše editorka Radka Wallerová, která je mámou čtyř dětí.

80 procent matek se dívá do telefonu místo na děti! Vadí to?  

Já osobně sdílím stejný názor jako Radka. Sama mám desetiletého syna, který má chytrý mobilní telefon, ale do školy jej zatím nenosí. Vzhledem k tomu, že bydlíme kousek od školy a bydlíme pod jednou střechou s dědou, který bývá doma celé dny, tak si myslím, že to není potřeba. Mobil tak syn používá především doma, když se mu potřebuji dovolat, nebo si ho bere s sebou na kroužky, kam dochází sám. Nicméně téměř každý týden vedeme diskuze na téma, proč nemůže nosit telefon do školy, když ho „mají všichni”. Podotýkám, že kvůli tomu, aby se mi mohl dovolat, to rozhodně není.

Že mobilní technologie zcela ovlivnily chování dětí během přestávek, potvrzují
i mnozí učitelé. Zatímco ještě před pár lety museli pedagogové žáky o přestávce krotit a napomínat, aby neběhali po chodbě moc rychle nebo nedělali hlouposti, dnes je ve třídách klid. Většina z nich sedí v lavici a kouká do mobilu. Nekomunikuje. Tedy komunikuje, ale virtuálně. Dříve, když se kamarádi nepohodli, tak si to vyříkali osobně. Dnes jednoduše kliknou na tlačítko „zablokovat uživatele”.  No, není nad chytrý telefon.

Jaký je váš názor na používání mobilních telefonů ve škole? Kdy jste pořídili svému dítěti první mobil?

Témata: Děti, Školák, Praktické rady, Rodiče, Základní škola, Let, Ideál, Ovládání, Ředitel školy, Zombie, Praha, Používání, Radka Wallerová, Dětský psycholog, Věk, Displej, Děs, Smartphone, Tlačítko, Volání, Škola, Fotografování, Třetí rodič, Pór, Telefon