Maminka.czŠkoly

Kdy se vrátí děti do škol? Většina až po Velikonocích. A s testy!

Kdy se budou moci vrátit do lavic deváťáci, maturanti a studenti prvních ročníků středních škol a jak to vypadá se zbytkem žáků? A už se ví, jak budou letos probíhat maturity? Zde stručné shrnutí aktuální situace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco začátkem roku se o dlouhém zavření škol nemluvilo, teď je jasné, že některé děti se do nich nepodívají více než tři měsíce. Jak totiž prozradil ministr školství TV Nova, školy se plošně otevřou až na jaře, a to zřejmě po Velikonocích. Ty jsou letos první dubnový týden, Pondělí velikonoční připadá na pátého dubna. 

Dříve by se měli vrátit maturanti a ti, koho letos čekají závěrečné zkoušky, a deváťáci, tady ministr školství Robert Plaga mluvil o konci února. Zároveň chce, aby ti, kteří do lavic usednou, byli přímo ve školách testováni na Covid-19. Již dříve mluvil o testech ze slin, které by prováděli učitelé.

Logistiku a podobu testování teď vláda řeší. 

Zatím do škol smí a nadále budou smět jen prvňáci a druháci. 

Někdy mě šokuje, za co školy děti hodnotí, říká psycholožka k vysvědčení

Jakkoli distanční výuka probíhá na mnoha školách zodpovědně a kvalitně, nedokáže nikdy stoprocentně nahradit kontakt dítěte s učitelem a ani praktickou výuku. Epidemiologická čísla bohužel zatím mluví proti tomu, aby se školy otevřely. 

Záleží na počtu hospitalizovaných

„Snažíme se do škol dostat žáky praktických škol, závěrečné ročníky základních škol a maturanty. Jsou to žáci, kteří ukončují základní a střední školy a chtějí pokračovat dál,“ řekl nedávno ministr školství Robert Plaga. „Zcela primární je zdravotní hledisko a kritéria, která nastavil ministr zdravotnictví, jsou k návratu žáků do škol klíčová,“ dodal.

Vláda zásadně podmiňuje rozvolňování opatření, a to i těch týkajících se vyučování a školství, poklesem hospitalizovaných pacientů ze současných šesti tisíc na polovinu.

Počty hospitalizovaných sice klesají, ale pomalu. Navíc se zemí už šíří i britská mutace viru, která je nakažlivější než původní verze a zkušenosti například z Izraele ukazují, že s ní více onemocní i děti. 

Podle Plagy bude mít definitivní slovo Ministerstvo zdravotnictví. 

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Aktuálně zůstávají otevřeny jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní žáci se nadále vzdělávají na dálku, povinně formou distanční výuky. Zástupci škol podle provedených průzkumů se zahájením prezenční výuky problém nemají, zatím ale stále čekají na podrobnosti a konkrétní instrukce, jaké budou podmínky. Případné rozhodnutí o návratu celého prvního stupně základních škol by podle Asociace ředitelů základních škol Michala Černého měla doprovázet další opatření proti epidemii.

Jak budou vypadat maturity?

Premiér Andrej Babiš se vyjádřil, že by byl pro zrušení didaktických testů u maturit na zdravotnických školách, protože studium na nich letos zásadně poznamenala epidemie koronaviru. Ministr školství Plaga ale tvrdí, že v rámci spravedlnosti by to mělo platit i pro maturanty ostatních středních škol. Plaga zároveň oznámil, že o konkrétní podobě maturitních zkoušek rozhodne do konce ledna.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Dosavadní diskuse se ubírají směrem, že by se neměly dělat didaktické testy, měla by být ale školní maturitní zkouška v plném rozsahu, tedy pět zkušebních předmětů. Podle České středoškolské unie (ČSU) by měly být letošní maturity vzhledem k dlouhou dobu trvající distanční výuce snadnější nebo by některé její části měly být zrušeny.

Test na Covid si odteď můžete provést sami a přímo doma! Žádný výtěr, stačí vykloktat!

Plaga chce zavést testy na Covid pro školáky!

Ministr školství uvažuje o zavedení pravidelného testování žáků a studentů. Ve školách navrhuje zavést kloktací testy na koronavirus (testy ze slin). Preferoval by je u žáků devátých ročníků a maturantů, kteří mají prioritu v návratu do škol. Zároveň by Plaga podle svých slov velmi uvítal, aby testy byly placené ze zdravotního pojištění.

VIDEO: Podívejte se, kdo se může nechat očkovat proti Covid 19, a kdo by raději neměl.

Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí
Dítě s horečkou nevyšetřím! Pozor, Covid mění pravidla návštěv u pediatrů

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Školák, Velikonoce, Školství, Domácí škola, Základní škola, Školy, TV Nova, Střední škola, Student, izolace, Andrej, Pojištění, Distanční výuka, karanténa, Pes, Výuka, Izrael, Kontakt dítěte, Diskuse, Plaga, Rozvolňování, Žák, Zdraví na Heureka.cz