Maminka.czKoronavirus

Kdy se zavřou školy? Desítky tříd v karanténě, učitelé se připravují na distanční výuku

wall 9.  9.  2020
Jedno je jisté: Situace ohledně koronaviru se zhoršuje, nemocných přibývá. Včetně případů mezi dětmi a učiteli. Proto jsou některé školy zavřené celé, jinde skončily v karanténě alespoň třídy, v nichž se objevil někdo nakažený. Hrozí plošné zavírání škol?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rádi bychom vám tady s jistotou napsali, že na rozdíl od jara se školy na podzim zavírat nebudou. Nebo alespoň uvedli datum, kdy se tak stane, abyste se na to mohli předem připravit.

Bohužel to není možné, protože nikdo – ani doktoři, ani hygienici, ministři či premiér – v tomto směru nemají konkrétní informaci

Roušky ve školách: Kdo je musí mít a proč se to pořád mění?

Nicméně v tomto směru vycházejí stále nová a nová a stále přísnější opatření, jejichž zavedení přitom například premiér předtím popíral, a tak nelze vyloučit, že dojde i na plošné zavření škol.  A to přesto, že se už při výskytu onemocnění do školy neposílají domů celé ústavy, ale jen třídy, v nichž se někdo objevil.

Školní karanténa

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes  – ve středu 9.  září – oznámil, že od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. To vzhledem k vzestupu počtu případů dává smysl – rouška snižuje riziko přenosu infekce a naopak, hygiena nestíhá sledovat ty už nakažené. 

Z dalších upřesnění Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že ve školách se od zítřka budou muset nosit roušky jen ve společných prostorách, ne ve třídách. Ve školkách nebo jeslích se nosit nemusí. 

Nicméně, není to tak dlouho, co se s rouškami počítalo jen v MHD. A v souvislosti se školami se s nimi jeden čas nepočítalo vůbec. Ani jedno z toho už neplatí. Některé školy roušky zavedly na základě rozhodnutí ředitele, v Praze měly být ve společných prostorách škol povinné od 14. září. 

Koronavirus se týká i dětí: Objevují se u nich záhadné záněty. Jaké?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch situaci ve školách dneska komentoval s tím, že: "Rozhodně nechceme posílat do karantény celé třídy ve školách! My chceme posílat do karantény jenom významné kontakty, to znamená děti, které byly v kontaktu s nakaženým déle než 15 minut a blíže než dva metry."

Což ale při běžném provozu je většinou právě celá třída.  

Rozhádala jsem se s rodiči kvůli karanténě. Chovají se nezodpovědně!

Už teď jsou přitom zavřené zhruba dvě desítky škol komplet, většinou proto, že se nemoc šířila mezi kantory – stačí, aby ji měl jeden či dva, a ostatní musí být v karanténě, a děti tak nemá kdo učit. Dalších asi šedesát škol poslalo domů minimálně jednu třídu. 

O zavření škol se zatím nemluví, ale už v létě řekl ministr školství Robert Plaga, kdy by připadalo v úvahu. Při prvním, tedy zeleném stupni nebezpečí by školy měly podle doporučení ministerstva omezit ve škole pohyb osob zvenčí, například rodičů. Při žlutém stupni nebezpečí by se měly omezit aktivity, které nejsou nezbytně nutné ke vzdělávání. Při nehorším, červeném stupni by mohlo dojít i k uzavření školy a distančnímu vzdělávání. 

Distanční výuka je povinná

Zatímco na jaře měla distanční výuka poněkud volná pravidla, nyní ji školy musí zajišťovat povinně. Zdaleka ne všechny děti jsou na ni přitom vybavené, chybí jim počítače i kvalitní připojení na internet. Na to poukazuje část kantorů jako na velký problém. 

Příprava na distanční výuku navíc není všude na postačující úrovni, mnohé školy teď narychlo zavádějí různé programy a aplikace na sdílení výuky, zadávání úkolů či komunikaci s rodiči. 

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!
Proč je porodnice v Rakovníku tak oblíbená? Dozvíte se v našem podcastu

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školství, Domácí škola, Školák, Školy, Střední škola, Teenager, učitel, Uzavření škol, Adam Vojtěch, Škola, Celá, Karanténa, Dis, Plaga, Praha, Výuka, Čtvrtka, Internet, Rouška, Česká republika, Třída, Připojení, Uzavření školy, Rozvrh