Kdy to s manželstvím začíná jít z kopce

StaNov 22. 5. 2012 09:28
Závist nevychází z povahy člověka. A už vůbec to není emoce způsobená druhou osobou. Děláme si ji sami.
Článek tedy říká, že pokud chceme mít šťastné manželství, musíme přestat závidět. Ok, tak si teda řeknem "Od teď už nebudu nikomu nic závidět a budu šťastný." Tento krok ale povede k ještě většímu prohloubení problému, protože se budeme cítit špatně za naše vlastní pocity - "Já mu to závidím, jsem špatnej člověk. A on mi nic nezávidí, on je lepší než já! Jak já mu závidím, že je lepší než já!"
Podle mě je závist vyvolaná tím, že u někoho vidíme, že dělá něco, co my ne, ikdyž to dělat chceme. Ale něco nám to zakazuje. Ať už strach z nepřijetí ostatníma, nebo strach z toho, že se na sebe budu dívat jako na špatného člověka. Závist není emoce vyvolaná druhou osobou. Je to naštvání sama na sebe, že nedělám to, co dělat chci, protože si říkám, že to "prostě nejde" nebo je to "prostě špatné". A pak mě hrozně překvapí, že ten druhej měl větší koule a začal to realizovat. A bylo to dobré.
Ad 22. 5. 2012 21:57
Stanov: s vaším výkladem souhlasím, taky něco neděláme, protože na to nemáme čas a druhý ano,otázka je jestli je to o koulích toho druhého nebo jeho neochotě obětovat kousek svého času
StaNov 23. 5. 2012 11:17
Je to o prioritách.
Nemám čas na něco, co je pro mě důležité, protože "musím" dělat něco, co pro mě není důležité, ale prostě to z nějakého obskurního důvodu "musím" dělat.
To je jenom obrovskej sebeklam. Čas se dá vždycky udělat. Stačí být k sobě upřímný a zjistit tak, co doopravdy dělat chci a co naopak dělám z nějaké podivné povinnosti nebo to dělám kvůli názoru ostatních.
Vždycky se dá na všem domluvit. A když ne?
- Chci s tebou být, ale chci, abys se mnou trávil víc času. - Chci s tebou být, ale víc času si na tebe "prostě neudělám". - V tom případě se nemáme o čem bavit, měj se pěkně, ať se ti hezky žije dál s někým jiným! Já si najdu někoho, kdo ten čas se mnou bude chtít trávit.
Chce to jenom koule na to udělat krok do nejistého neznáma.
3