Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Kdy učit děti správnou hygienu? Už od plenek!

Simona Procházková 5.  9.  2018
Jak začít s potomkem trénovat osvojování základních hygienických návyků a proč je to tolik důležité?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přesně vám to samozřejmě nikdo neřekne, hodně totiž záleží na osobnosti a stupni zralosti každého dítěte. A to odhadnete nejlépe právě vy, rodiče. Dítě by mělo být schopné pochopit, co po něm vlastně chcete, a dokázat instrukce správně splnit. Určitě je vám jasné, že vysvětlovat roční dcerce, že si má po kakání jít umýt ručičky a nezapomínat si ráno a večer čistit zoubky, je poněkud bezpředmětné. Neznamená to ovšem, že to nebudete provádět, právě naopak. Každou takovou činnost, na kterou by si mělo dítě vytvořit automatický návyk, mu názorně ukazujte a stereotypně opakujte. Nesmírně důležité jsou v tomto ohledu (ostatně jako v jakékoli jiné oblasti výchovy potomstva) vytrvalost a důslednost.

Existuje správný čas?

Se základy můžete začít v podstatě od plínek. Jakmile se jejich spotřeba začne rychle snižovat, znamená to, že dítě začíná mít své vyprazdňování pod kontrolou. A to je vhodná chvíle, kdy ho začít učit chodit na nočník. Přibližně to bývá v období mezi 12. až 15. měsícem. V tu dobu si také dítě začne samo uvědomovat, že chce svou potřebu vykonávat v soukromí. Nedivte se proto, když nastane určité období, kdy se před vámi vždy někam schová. Z nočníku je pak již poměrně snadná cesta k používání toalety. Některá batolata to pochopí rychle a „nočníkovou“ fázi v podstatě vynechají, jiným to může trvat déle. Dá se říct, že chodit samostatně na toaletu zvládají obvykle děti do věku tří let. Zároveň s tím by si měly osvojovat návyk mytí a utírání rukou po jejím použití.

Jednoduše řečeno, při nástupu do mateřské školky se automaticky předpokládá, že základní hygienické návyky a schopnost samoobsluhy vaše ratolest již zná a ovládá. Ostatně je to jednou z podmínek, uváděných ve stanovách pro přijetí dítěte do mateřinky. Příliš se tedy nevyplatí vyčkávat a spoléhat na to, že učitelky ve školce odvedou tuto „práci“ za vás.

Stále dokola!

Jednou z vašich rodičovských úloh je naučit své děti správnou techniku hygienických návyků a vypěstovat u nich potřebnou pravidelnost. Ano, jde o nepříliš populární a zábavnou činnosti, pro další fungování ve společnosti ale nesmírně důležitou. To, co svým mrňousům vštípíte v nejútlejším věku, je bude doprovázet po celý zbytek zbytek jejich života, zažité stereotypy se později jen obtížně mění.

„Malé děti do předškolního věku ještě většinou nechápou potřebu čistoty a neznervózňují je špinavé ruce nebo „nehoda“ při čůrání. Nemusíme jim dlouhosáhle vysvětlovat význam hygieny, protože nemají představu o bakteriích a nemocech. Namísto toho bychom se měli snažit u dítěte vypěstovat návyk pravidelné a důkladné hygieny a péče o svoje tělo, která se stává součástí jeho denního režimu,“ vysvětluje dětská psycholožka Mária Tóthová-Šimčáková.

Mléčné zuby sice vypadají, i tak ale potřebují péči. Jakou a proč?

Jděte na to hravě!

Záleží na rodičích, jakou cestu k osvojení hygienických návyků zvolí, neexistuje žádný univerzální návod, který by platil na každé dítě. Vzhledem k věku se hodí využít hravou a zábavnou formu, která děti bude bavit, a z „povinnosti“ se stane hra. Fantazii a kreativitě se meze nekladou! Při vysvětlování zapojte třeba oblíbené pohádkové postavičky, zpívejte písničky nebo recitujte říkanky (na internetu jich najdete spoustu, s vtipnými texty například o čistění zoubků nebo mytí oušek), pořiďte ručník nebo zubní kartáček s oblíbeným animovaným hrdinou, nechte prcka v obchodě vybrat mýdlo, které mu bude nejvíce vonět, a podobně. Nejdůležitější ale je, abyste všechny úkony dítěti dostatečně názorně předvedli a hlavně – sami je pravidelně prováděli, protože malí zvědavci vás bedlivě sledují, i když si myslíte, že to tak není, a jako houby „nasávají“ vaše vlastní chování a zvyky. Ruce si myjte a zuby čistěte vždy společně s nimi, ať vidí, jak na to.

„Děti netrestáme, když něco zanedbají, a když se cokoli podaří nebo to dokonce udělají samy, bez našeho napomínání, měli bychom je pochválit a zdůraznit, jak jsme na ně pyšní. Zapamatují si to a v budoucnu budou ochotné spolupracovat či udělat něco samy pro svou hygienu,“ říká  Mária Tóthová-Šimčáková.

Kdy začít u dětí se zubní hygienou

A co ty ruce?

Značka čisticích a úklidových prostředků Domestos (v rámci projektu Domestos do škol) zjišťovala společně s Asociací školních psychologů, jak je to se správnými hygienickými návyky u dětí v době, kdy zrovna nejsou pod dohledem rodičů. Výsledky jsou překvapující. Přesto, že celých 70 % rodičů tvrdí, že jejich dítě umělo vše už s nástupem do mateřské školky, až 40 % dětí si zapomíná umýt ruce po použití toalety. Zjistilo se dále, že až na třech čtvrtinách škol je problémem nedostatek soukromí na toaletách, což může vést v některých případech ke zhoršení hygienických návyků u dětí. „Problém s nedostatkem soukromí na toaletách uvedla v dotazníku téměř polovina ředitelů. Takové prostředí pak může vést například k tomu, že děti méně pijí nebo chtějí navštěvovat toalety alespoň v době výuky, čímž ji samozřejmě narušují,“ komentuje výsledky průzkumu Domestos psycholožka Hana Zapletalová.

Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček
Podle českých lékařů dětem časté koupání škodí. Přehnaná hygiena pokožce neprospívá
Hygiena intimních partií: Naučte to už i vaše dcery
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Nočníky, Mateřská škola, Batole, Předškolák, Hygiena, Mléčné zuby, Univerzální návod, Nejútlejší věk, Domestos, Přijetí dítěte, Mateřská školka, Celý zbytek, Činnost, Pravidelná hygiena, Předškolní věk, Osvojování, Malé dítě, Čisticí prostředek, Spotřeba, Zažitý stereotyp, Správná technika, Školní psycholog, Zubní kartáček, Nočníky na Heureka.cz