Maminka.czMaminka v porodnici

Kdy vyrazit do porodnice? A co doporučuje maminkám, které mají z porodu strach? Vyzpovídali jsme porodní asistentku

Vanda Stöckbauerová 12.  4.  2022
Pro každou nastávající maminku je důležité, kde přivede své dítě na svět. Proto chceme zjistit, jak se rodí v českých porodnicích. Každý měsíc vás seznámíme s prostředím a odborníky z jedné vybrané nemocnice. Přečtěte si rozhovor s porodní asistentkou Květoslavou Novákovou ze středočeských Neratovic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co byste doporučila maminkám, které mají strach z porodu? 

Žena je od přírody stavěna na to, aby porodila. Snažíme se, aby byl porod u nás co nejschůdnější. Maminkám se věnujeme a jdeme do toho bez tišicích prostředků. Když to ale nejde a žena něco potřebuje, tak jí to samozřejmě umožníme. Snažíme se o co nejpřirozenější porody, kdy se bolest tiší pomocí relaxačních metod – vana, aromaterapie, masáž. Ale eventuálně máme léky, které můžeme poskytnout, a máme tady i anesteziologický tým, který udělá epidurál, pokud ho žena žádá. Máme i rajský plyn, i když ten maminky moc často nevyužívají. 

Co se děje, pokud je maminka covid pozitivní? 

Test na covid děláme všem matkám při příjmu do porodnice. Pokud je pozitivní, přistupujeme k nim s ochrannými pomůckami, izolujeme je na nadstandardu nebo na jiném pokoji. Samozřejmě máme přísná hygienická pravidla a k pozitivním ženám přistupujeme tak, aby se nikdo nenakazil. U porodu musí mít roušku a otec u porodu být nemůže. Po porodu má žena miminko u sebe na pokoji a lékař dítě víc kontroluje. 

Většina maminek od nás odchází a plně kojí, říká laktační poradkyně z porodnice v Neratovicích. A co když se kojení nedaří?


Kdy se rodí nejvíc? 

Máme vypozorováno, že to ovlivňuje příroda – 48 hodin před úplňkem a po úplňku se rodí víc než obvykle. Nebo když se chystá bouřka, jde tlak dolů a ženám častěji odtéká plodová voda. 

Kdy jet k porodu? 

Je to velice individuální. Prvorodičkám doporučujeme, aby jely do porodnice, když budou mít kontrakce po 5 minutách trvající asi hodinu. Vždy se ptám, jestli je miminko v pořádku, jestli žena vnímá pohyby. Ideální je, když maminka přijede, pokud se jí něco nezdá, a vyšetříme ji. Když praskne voda a nejsou kontrakce, tak doporučujeme, že může být asi ještě dvě hodiny doma.

Pokud je však GBS pozitivní, to znamená, že je přítomný streptokok skupiny B v pochvě, tak by měla přijet hned, protože to už musíme hlídat. A samozřejmě se ptáme i na kvalitu plodové vody. Když je čirá, je to v pořádku, při zakalené by měla přijet okamžitě. Snažíme se tu o přirozené porody, kdy se bolest tiší pomocí různých relaxačních metod. 

Lze v Neratovicích rodit spontánně i koncem pánevním? Umožňují zde bonding také po císařském řezu? A co doporučuje tamní laktační poradkyně v případě, že kojení bolí nebo nejde? Tento článek si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení dubnového čísla s Romanem Vojtkem?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Strach, projekt, rajský plyn, Neratovice, Roman Vojtek, Bouřka, Maminka, Dostání, Anesteziolog, Nemocnice