Maminka.czVýživa a stravování

Kdy začít s příkrmy a jak dlouho se doporučuje kojit? Známe odpověď

Okolo prvních příkrmů a délky kojení panuje spousta nejasností. Proto jsme se rozhodli oslovit Mudr. Annu Mydlilovou z Národního laktačního centra, aby vše uvedla na pravou míru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy začít s příkrmy?

Pamatuji si, jak mi před sedmi lety doporučovala naše pediatrička výlučné kojení do ukončeného 6. měsíce s tím, že dále mám pokračovat v kojení a začít s příkrmy.

Před třemi lety mi ta stejná paní doktorka řekla, že se nově doporučuje začít s příkrmy už od ukončeného 4. měsíce. A před rokem a půl, když se mi narodil třetí syn, mluvila opět o ukončeném 6. měsíci.

Jak to tedy je? Já jsem vždy dala na svůj pocit a plně kojila do sedmého měsíce a pak začala pomalu s prvními příkrmy. Kojení i tak ale zůstávalo nedílnou součástí jídelníčku mých dětí. S nadsázkou mohu říct, že kdyby bylo na mých synech, kojili by se ještě teď, když už chodí do školy a do školky.

Kdy začít miminku čistit zoubky a jak je to s čištěním zubů po kojení?

Kojení až do dvou let

Podle Mudr. Anny Mydlilové se stále doporučuje výlučné kojení do ukončeného
6. měsíce a následné kojení s příkrmy až do dvou let dítěte a déle.

„Příkrmy by se měly zavádět až od ukončeného 6. měsíce. Znovu to potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO) a stejné doporučení vydalo i Ministerstvo zdravotnictví,“ říká lékařka a dodává, že podle WHO 2011 a doporučení MZ ČR 2013 se příkrmy zavádějí stejně u kojených jako u nekojených dětí. Pro Českou republiku jako pro člena OSN platí doporučení WHO, které je stejné i pro rozvinuté země.

Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá

Když už jen mateřské mléko nestačí...

„Dosažením věku šesti měsíců začne u kojence stoupat potřeba vyššího příjmu energie a živin, a tím převyšovat možnosti mateřského mléka. Proto je nutné zahájit zavádění doplňkové stravy, která je nezbytná pro splnění vyšších nároků. Kojenec je v tomto věku vývojově již připraven pro další potraviny. Pokud nejsou příkrmy dítěti nabídnuty v období okolo dosažení šesti měsíců nebo pokud jsou podávány nevhodné příkrmy, růst dítěte může kolísat, ale i poklesnout,“ vysvětluje Mudr. Anna Mydlilová.

Kim Kardashian na sebe práskla, jak kojila s krabičkou mléka v podprsence

Hlavní zásady pro správné zavádění příkrmů

  • Pokračování. Kojení se děje na požádání a je časté a ideálně trvá do dvou let dítěte a déle.
  • Při podávání příkrmů je vhodné reagovat na dítě. To znamená například krmit dítě napřímo a starším dětem pomáhat, asistovat. Krmit pomalu a trpělivě, povzbuzovat je k jídlu, ale nenutit, mluvit na dítě a udržovat oční kontakt.
  • Udržovat dobrou hygienu a zásady správného zacházení s potravinami.
  • Začít v šesti měsících malými porcemi jídla a pomalu navyšovat úměrně s věkem dítěte.
  • Postupně proměňovat konzistenci a rozmanitost potravin.
  • Zvyšovat četnost stolování (krmení dítěte). Příklad: 2–3 jídla denně pro děti ve věku 6–8 měsíců a 3–4 jídla pro děti ve věku 9–23 měsíců a k tomu s 1–2 doplňujícími svačinami podle potřeby.
  • Během nemoci zvyšovat podávání tekutin včetně navýšení kojení a nabízení měkkých oblíbených jídel.

Video: Co dávat k jídlu kojenci?

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek
Příkrmy: Maso, mléko, sýr. Ale kdy?
Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?
Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Témata: Zdraví, Děti, Video, Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Batole, Kojenec, Miminko, MZ ČR, Oční kontakt, Malá princezna, Princezna Charlotte, Zavádění, Anna, Výlučné kojení, První příkrm, Stolování, Navýšení, Svačina, Kardashian, WHO, Zac, Odpověď, Jak, Zdraví na Heureka.cz