Maminka.czRozhovor

Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš

Michaela Láchová 24.  6.  2019
„Obdivuju ženy! Opravdu! Protože tohle zvládat ukočírovat, to prostě musíte mít v sobě. A to vy ženy máte,“ říká zpěvák a herec Roman Tomeš (31), který kromě práce tančí společně se svou manželkou Míšou i kolem dvou synů, narozených jen rok a půl po sobě. Kdy se s nimi nejvíc zapotí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Roman s Míšou Tomešovou (27) se s tím takříkajíc moc nepárali. Děti chtěli brzo po sobě a podařilo se jim to dokonce dřív, než čekali. Roman navíc rozhodně nepatří mezi tatínky, kteří berou péči o děti jako věc čistě mateřskou, právě naopak… 

Jak se vám proměnil život, když jste se stal tátou? 

Život se mi celý otočil. Změnily se mi priority. Našel jsem vlastně smysl života. Člověka to hodně změní, když má vedle sebe ty malé tvorečky. A také najednou není na nic čas. Když jsem doma, vše se točí kolem dětí a pracovní věci stíhám většinou až večer, když děti usnou. Nechápu, že jsem si mohl někdy stěžovat, že nemám čas. Člověku to dojde až tehdy, když má děti. 

Míša Tomešová má druhého syna! Ve čtvrtek ještě zpívala na jevišti


Jak vzpomínáte na porody kluků – byl jste u nich? Probíhaly z vašeho pohledu podobně, nebo se lišily? 

Porody byly fantastické. Pokud mohu, tak rozhodně všem budoucím otcům doporučuji do toho jít. Ten první porod byl dost dlouhý a náročný. Rodili jsme kolem osmnácti hodin a neprobíhalo to úplně hladce, ale o to více nás to s Míšou stmelilo. Hluboce nás to propojilo. Nejtěžší pro mě bylo, že jsem si tu bolest s Míšou nemohl vyměnit. Tak rád bych si to tehdy odtrpěl za ni. Ale mohl jsem jen být u ní a tiše ji podporovat. Druhý porod byl naopak úplně hladký. V podstatě byl Jonáš za hodinu a půl venku. Ale je to cenná zkušenost vidět ženu, co všechno si musí odtrpět, stejně jako dítě, než přijde na svět. Myslím, že kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války. Tam si člověk opravdu uvědomí křehkost života. 

A jací jsou kluci – jestli se to už dá alespoň trošku porovnat? 

Kluci jsou celá Míša. Jsou si podobní vzhledem, ale duší budou asi každý trochu jiný. Kristián je větší divoch, zatímco Jonáš je takový malý Buddha. 

 

Chtěl jsem vždycky mít děti v dřívějším věku. I z toho důvodu, že až vyrostou, budeme stále na úrovni kamarádů. 

 

Kluci jsou rok a půl od sebe. Jak coby táta zvládáte péči o kojence a batole najednou? 

Když hlídám obě děti, tak jsou občas chvíle, kdy je to těžší. Třeba když ohřívám oběd, do toho chce Jonáš nakrmit, takže musím ohřát odsáté mléko z mrazáku a do toho Kristián leze po stole. Obdivuju ženy! Opravdu! Protože tohle zvládat ukočírovat, to prostě musíte mít v sobě a to vy ženy většinou máte. 

Kluci nejsou rozmazlení. Jsem celkem přísná máma, říká Lucie Vondráčková


Vy jste s Míšou na dnešní poměry mladí rodiče. Myslíte si, že je to spíš výhoda, nebo že na věku v tomhle případě až tolik nezáleží? 

Já chtěl vždycky mít děti v dřívějším věku. I z toho důvodu, že až vyrostou, budeme stále na úrovni kamarádů. Navíc si budeme pak s Míšou moct užívat znovunabytou svobodu stále jako mladí, takže já jsem takhle spokojený. Je to pro mě ideální čas na to být otcem. 

Jaká je Míša? Čeho si na ní nejvíc vážíte? 

Míša je žena mnoha tváří. Je divoká, zároveň klidná a romantická. A je to skvělá matka. Myslím, že jsem si nemohl vybrat lepší maminku pro své děti! 

Povězte, co byste chtěl svým synkům jako táta do budoucna ze všeho nejvíc předat? 

Přál bych si, aby si kluci na nic nehráli. Aby byli sami sebou. Aby měli pokoru, úctu k lidem a k naší planetě. 

Mámy, bojujte za své malé tužby, vzkazuje Marie Doležalová ve fejetonu


Přáli byste si časem do rodiny ještě další přírůstek? 

Myslím, že teď to není na pořadu dne. Možná, že kdyby nám někdo zaručil, že třetí dítě bude holka, možná bychom to ještě zvážili. (smích) Ale téměř s jistotou už další dítě plánovat nebudeme. Na druhou stranu to tvrdím teď, kdoví, co bude za deset let. 

Jak zvládáte roli táty v kombinaci s pracovním nasazením? 

Snažím se to zvládat. Někdy je to těžší. Je potřeba mít zmáknutou logistiku, aby se to dalo všechno skloubit. Všechno se dá vždycky nějak vymyslet. 

Herečka Míša Tomešová: Kristiánek je šťastné dítě, protože má šťastnou mámu
 

 

Témata: Porod, Rozhovor, Rodina, Slavné maminky, Slavní tatínci, Fejeton otce, Roman, Kristián, zpěvák, Chod, Tomeš, Míša Tomešová, Pór, Chlap, Roman Tomeš, Román, Táta, Míša, Kristian, Děti, Tomešová, Pořad dne, Žena, Smysl života, Jonáš