Maminka.czPohyb

Když dítě slyší „on na sport moc není“, začne se podle toho chovat, říká instruktorka tělesné výchovy

Lenka Brožová 25.  1.  2023
Lezli jsme na stromy, skákali do sena, do kaluží... Mohli jsme – nikdo na nás nedával pozor. Dnes chodí děti ven často s rodiči, kteří jim doslova stojí za zadkem a dávají pozor, aby se nezranily, neušpinily. A pak se divíme, že jsou nějaké nešikovné... „Když nasadíme dítěti na hlavu helmičku, může být pro něj normální bouchat hlavou do zdi,“ říká k tomu instruktorka zdravotní tělesné výchovy Veronika Sochová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

VERONIKA SOCHOVÁ cvičí s dětmi od osmi měsíců. Na lekcích občas od rodičů slýchá, že ten nebo ten cvik by dítě dělat nemělo. „Snažím se rodičům vysvětlit, že žádný přirozený pohyb není pro zdravé dítě špatný, pokud se ho naučí správně dělat. A zase naopak jim ukazuju, že vodění za ručičky a různé formy točení dítěte, kdy ho držíte za ruce, mu můžou ublížit mnohem víc," říká Veronika. Jako instruktorka zdravotní tělesné výchovy, pilates a DNS FIT KID lekcí věří, že každé dítě dokáže v nějaké pohybové aktivitě vynikat. A pozor: nemá ráda výraz „nešikovné dítě“!

VIDEO: Jak vybrat cvičení pro batole, tříleté nebo pětileté dítě?

Poznáte na vašich kurzech, že dítě je zvyklé, že mu rodič s pohybem pomáhá? Nebo že mu ho i zakazuje?

Vídám to už při cvičení rodičů s dětmi. To pak ode mě rodiče slýchají: „Motivujte děti k pohybu, ale nechte pohyb na nich.“ „Nepomáhejte jim.“ „Když samo nesedí, neposazujte ho.“ „Když samo nechodí, nevoďte ho za ručičky.“ A tak dále a tak dále. Tím pro něj totiž vážně uděláte, co se zdravých pohybových návyků týče, úplně nejvíc.

Takže co by vlastně rodič batolete měl a neměl? Logicky se bojíme, aby si prcek neublížil...

Vytvořte dítěti bezpečné prostředí, kde ho necháte být samo sebou. Když se dítě učí chodit a necháte ho spadnout, naučí se padat. Když dítě padá ze své výšky, notabene na rovné podložce, nijak zásadně si neublíží. A ten diskomfort bolesti nebo spíše úleku ho naučí zvážit situaci a vyhodnotit, jak se v obdobném případě bude příště chovat. Protože když budete začínajícího chodce chytat, aby snad neupadl, bude postupně rychlejší a větší a analogicky tomu budou pak pády horší. Obrazně: když nasadíte dítěti na hlavu helmičku (při běžném pohybu, nemyslím na kole atd.), může být pro něj normální bouchat hlavou do zdi, protože ho to nebolí. Buďte proto dětem průvodci. Zasahujte jen v krajních situacích. Dejte jim možnost, aby si samy řekly, na co se cítí.

A co když už leze někam výš, kde by v případě pádu hrozilo vážnější zranění?

Nesundávejte ho, buďte u něj. Jistěte ho, ale dejte mu poznat, že cesta má dva směry, a když to jde nahoru snadno, tak zpět to nemusí být tak lehké. Pokud dáte dětem tuhle příležitost, velmi rychle to pochopí a začnou se podle toho chovat.

Jak se s věkem mění přístup dětí k pohybu?

Ty nejmenší vnímají pohyb jako neodlučitelnou součást svého bytí. Každý, kdo má malé dítě, potvrdí, že v období prvního až třetího roku je to nezastavitelná střela, není ho snadné udržet na místě. S psychomotorickým vývojem se pak děti přirozeně zklidňují. Což je naprosto v pořádku, ale občas jim přirozený pohyb z běžných denních činností ubývá rychleji, než by měl. Zejména s nástupem do školy si příliš brzy zvykají na sedavý způsob života.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak podpořit potomka, když mu nějaký sport nejde?

Proč dvě hodiny tělesné výchovy ve škole dětem pro zdraví určitě nestačí?

Kdy je začínají bolet záda a hlava?

A proč chodit na cvičení už s těmi nejmenšími? 

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Rozhovor, Děti a sport, Rodiče, Inspirativní ženy, Sport, Dětská obezita, Pohyb, Fyzioterapie, Cvičení, Veronika, trenérka, Aktivita, Bytí, Tělesná výchova, Děti, Instruktorka, Zdraví na Heureka.cz