Maminka.czKojení

Když je mlíčka málo aneb jak na laktační krizi? Tohle vám pomůže!

Michaela Láchová 23.  1.  2023
Už několik týdnů své miminko v klidu kojíte, a najednou bum. Jako by bylo mlíčka málo. Nevěšte ale hlavu, laktační krize totiž nemusí znamenat konec kojení. Proč vzniká a jak zase množství mateřského mléka zvýšit? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Obvykle jde o přechodné období, pro maminky ale často dost stresující,“ říká laktační a výživová poradkyně Simona Lazzari. S laktační krizí, což je stav, kdy z různých důvodů kojící maminka nedokáže plně uspokojit nároky a požadavky svého kojeného miminka, se přitom setkává velká spousta maminek, které své děťátko kojí. Důvody můžou být mnohé.

VIDEO: Kojení a dokrmování v porodnici

„Nejčastější příčinou je takzvaný růstový spurt dítěte, kterým kojenec prochází zhruba kolem 3. a 6. týdne a 3. měsíce svého života,“ upozorňuje Simona Lazzari. Jde v podstatě o několikadenní fázi, kdy se miminku zvýší nutriční požadavky, aby uspokojily jeho růst, zrychlený právě v těchto časových periodách.

Můžou za to hormony?

Další příčinou mohou být hormony, respektive pokles hormonu prolaktinu, který laktaci do velké míry řídí. „Velmi pravděpodobně jsou v tomto případě na vině stres, vyčerpání, chronická a neřešená únava,“ doplňuje laktační poradkyně. Laktační krize ale může přijít i s nástupem menstruace, popřípadě i ovulace, při zahájení užívání antikoncepce nebo poruše sekrece štítné žlázy.

„Krize obvykle nastupuje i v souvislosti se zánětem mléčné žlázy a může trvat i po několik následujících dnů po zaléčení. Jiná onemocnění typu chřipky nebo virózy mají samozřejmě též podobný dopad,“ říká s tím, že se u svých klientek setkala s výrazným poklesem laktace též po nasazení bezmléčné a bezlaktózové diety kvůli zdravotním potížím miminka.

Náhlý nedostatek mateřského mléka? Poradíme, jak překonat laktační krizi!

Jaká je prevence?

Štěstí přeje připraveným, a proto je důležité být informovaná, že se něco takového vůbec může stát, abyste pak nebyla překvapená. „Fenomén růstového spurtu je fakt, proto je dobré počítat eventuálně s možným poklesem mateřského mléka a mít v zásobě mlíčko odsáté,“ radí laktační poradkyně. Odsát mlíčko a zamrazit ho můžete třeba už v období šestinedělí, kdy ho bývá po rozkojení větší množství, než miminko poptává. „Důležité je nevidět jediné řešení tohoto problému v okamžitém podání náhradního dokrmu z lahve,“ upozorňuje Simona Lazzari. Hodit se vám určitě bude také kontakt na zkušenou laktační poradkyni, která bude ochotná konzultovat, kdykoliv bude třeba.

Pozor na to, co jíte

Nejen během laktační krize, ale i během kojení obecně je nesmírně důležité dodržovat v rámci možností zdravou životosprávu. „Rozhodně se vyplatí dodržovat kvalitní a laktaci stimulující výživu, psychohygienu, dopřát si odpočinek, držet se hesla: Když spí dítě, spím i já. Alespoň v šestinedělí,“ radí Simona Lazzari s tím, že nezbytné jsou podpora a opora v rodině, klid a pohoda. „Vždy říkám, že porod i kojení jsou silně ovlivněny mentálním vyladěním, stavem vaší mysli,“ dodává.

Vzhledem k udržení laktace je velice důležité noční kojení. Je sice fajn, když vás miminko v noci téměř nebudí, na množství mléka to ale může mít značný vliv. „Prolaktin je produkován především v noci, nedochází-li během noci ke kojení, není stimulace a nedostatek mateřského mléka už je na dohled,“ podotýká laktační poradkyně.

Dítě neustále přisáté u prsu ke zdárnému kojení nevede, říká odbornice. Jak najít tu NEJ laktační poradkyni?

Jak na to?

Důležité je se zklidnit, upevnit se v přesvědčení, že s kojením nekončím. „Doporučuji vrátit se k nočnímu kojení alespoň po třech hodinách, během dne zkrátit odstup od kojení klidně na dvě hodiny, přičemž je dobré kojit určitě z obou prsou, během jednoho kojení obě prsa několikrát vystřídat a také prodloužit dobu kojení,“ radí.

co dalšího pomůže ke zvýšení laktace?

  • Ječmen v různých podobách (kávovinový nápoj Caro, vločky, kroupy, vločkové mléko), chmel (nealko pivo), vývary (masové, zeleninové), zakysané mléčné výrobky, tvaroh.
  • Ajurvédský čaj Medhika, popřípadě směs bylin v kapslích More Milk od Motherlove.
  • Ke zvýšení laktace pomáhá i fytoterapie (fenykl obecný, benedikt lékařský, jestřabina lékařská, pískavice řecké seno, mateřídouška, kopr, aronie, květ heřmánku, kmín).
  • Vyzkoušet můžete i homeopatii (Ricinus communis 5CH, Lac caninum 5CH).
  • Pomoct může i aromaterapie – masáž prsů Olejem na prsa od Weledy nebo pomáhá Litai od Nobilis Tilia, slunečnicový nebo mandlový olej s příměsí gerániové silice. Vhodná je i levandule do aromalampy pro zklidnění.
Témata: Miminko, Kojení, Mateřství, Po porodu, Kojenec, Šestinedělí, Laktační poradenství, mateřské mléko, Hormon, Ječmen, Simon Lazzari, Caro, Prsa, Krize, Weledy, Seno, Pokles, Nobilis tilia, Mlíčko, Poradkyně